Szent Orbán és a szőlőszüret


Huszár Ágnes  2019.10.15. 0:24

Az őszi hónapok egyik legfontosabb termésbetakarító munkája a szőlőszüretelés.

A szőlősgazdák természetesen a tavaszi és a nyári hónapokban sokat dolgoznak azért, hogy bőséges szőlőtermésük legyen, de a régi paraszti világban a gazdák vallásos hite szerint május 25-én Szent Orbánhoz is fohászkodtak azért, hogy az égiek megsegítsék őket: jó legyen a termés. A szőlőtermesztéssel foglalkozó vidékeken ezért csaknem minden szőlőhegyen található Szent Orbánra emlékeztető szobor, esetleg kápolna. Ő a szőlősgazdák patrónusa, akinek kegyhelyéhez Orbán névnapján körmenettel is kilátogat a falu hívő népe. Ekkor a pap fohászkodik a szenthez, megáldja a szőlőt, az asszonyok pedig virágokkal vagy cseresznyével díszítik fel a szobrot vagy a kápolnát. A megáldott szőlő leveléből a hívek gyakran tettek az imakönyvükbe egy darabkát, amit szentelményként őriztek.


Szent Orbán szobrát jó szőlőtermés esetén, a legtöbb vidéken, ősszel is fölvirágozták. Azonban, ha jég vagy fagy tette tönkre a szőlőt, előfordult, hogy a gazdák megbüntették Orbánt: rákiabáltak, husánggal megverték a szobor hátát. Bizonyos vidékeken rossz termés estén vízzel, jó termés esetén borral locsolták le a szentet. A parasztok évközben sem feledkeztek el a szőlőhegy védőszentjéről. A Szent Orbán-kápolnák és szobrok környékén lekaszálták a füvet, a határból hazafelé tartók egy-egy csokor mezei virágot tűztek a szoborra, és a férfiak megemelték a kalapjukat, amikor elhaladtak előtte.

Szent Orbán pápaként szolgálta a katolikus egyházat, és 230-ban halt vértanúhalált. Hivatalát Alexander Severus római császár uralkodása idején töltötte be. Fő érdemeként könyvelik el, hogy jelentős erőfeszítéseket tett a keresztény vallás elterjesztéséért, sok római embert térített meg. Ezen kívül ő rendelte el, hogy a misebor kelyhét ezüstből vagy aranyból készítsék, az ábrázolásokon ezért kehellyel, más borivó edénnyel és szőlőfürttel szokták ábrázolni.

De vajon miért lett a szőlőhegyek és szőlősgazdák védőszentje? Elsősorban azért, mert a névnapja május 25-re esik, amikor is – a népi élet megfigyelései szerint – utoljára fordulhatott elő a mérsékelt éghajlaton fagyos nap, ami tönkretehette a zsenge szőlőhajtásokat. Az idősebb parasztok Orbánt nevezték a fagyosszentek (Pongrác, Szervác, Bonifác) kisöccsének.


Szent Orbán napjához a népi életben tehát a hivatalos egyházi liturgiától idegen vallási képzetek, cselekedetek, és az egyház által jóváhagyott szertartások is kapcsolódtak. A pogánykori bálványimádást idéző szokások közé tartozott, hogy Orbán védőszent szobrát körbehordozták a szőlőhegyen. Jó idő esetén felvirágozva, rossz idő esetén, vagy ha fagykár érte a szőlőt, besározva, a talajon húzva. Ezt a szokást az egyház nem nézte jó szemmel, tiltani is próbálta, majd a legtöbb vidéken ehhez alkalmazkodva az egyház képviselői engedélyezték az Orbán-napi búcsúkat, körmeneteket. Így a hivatalos vallás is jóváhagyta Szent Orbán kultuszát.


Forrás:
Liszka György: Ágas-bogas fa
Liszka György: A szlovákiai magyarok néprajzaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A misztikus napforduló

Póda Erzsébet

A nyári napforduló éjszakáján bármi megtörténhet és minden kívánság teljesül...

2020.6.23.   


A húsvét ünnepe

Huszár Ágnes

Egy ideje a húsvéthoz kapcsolódó szokások a legtöbb családban elmaradtak, hiszen sokan inkább kirándulni mentek.

2020.4.9.    59


Regölés, farsangolás

Huszár Ágnes

A magyarság téli néphagyománya is rendkívül gazdag: ide tartozik a regölés, farsangolás érdekes szokása is

2020.1.14.    8


Az én karácsonyom

Póda Erzsébet

Úgy emlékszem, gyerekkoromban mindig derékig vagy nyakig érő hó hullott karácsony napján...

2019.12.23.    31


Karácsony

Kovács Márta

Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeimben: képek, hangok, illatok...

2019.12.22.    17


Mikulás

Huszár Ágnes

December hatodikára esik a gyerekek egyik legkedveltebb ünnepe, a Mikulás-nap.

2019.12.5.    34


Szent András és a férjjóslás

Huszár Ágnes

Novembert a népi kalendárium Szent András havának nevezi. Íme, néhány ehhez kötődő hagyomány.

2019.11.29.    15


Szent Márton vesszeje

Huszár Ágnes

Szent Márton napját november 11-én ünnepeljük...

2019.11.11.    27


Márton-napi vígságok

Madarász Ildikó

Márton napja, november 11-e, gazdag hagyományokkal rendelkező, számos népszokással, különleges ételekkel és újborral ünnepelt nap.

2019.11.11.    13


Halottak napja

Bíró Szabolcs

Egy igazán misztikus ünnep.

2019.10.31.    21


Halottak napjára

Póda Erzsébet

Ez a nap szól mindarról, ami élet, és mindarról, ami halál.

2019.10.29.    44


Szent Mihály hava

Huszár Ágnes

Szeptember hónapját Szent Mihály havának is nevezzük. (Ünnepek és szokások)

2019.9.24.    17