A Dera-patak szurdokvölgye


  2019.10.21. 14:06

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

A mesebelinek is titulált Dera-patak szurdokvölgye a Pilis hegység egyik legkedveltebb kirándulási célpontja. A pomázi szerbeknek köszönhető a keresztelő, a Dera-szakadékot jelent, ez is sokat elárul a táj szépségéről.


A romantikus tájékra Pomáztól Csobánka irányában lelhetünk rá, még Dobogókő előtt, Pilisszentkereszt határában. A Dera-patak ivásra és tisztálkodásra nem alkalmas ugyan, de a vidék a lehető legjobb kirándulóhely a maga természeti szépségeivel és túrázásra sarkalló terepével.

A kirándulás mindössze 2 kilométert és 200 méteres szintkülönbséget ölel fel, azaz másfél, két óra alatt könnyedén, kényelmesen teljesíthető, ám az élmények gyakorlatilag másodpercenként jelentkeznek, felfoghatatlan mennyiségben. Az utak babakocsival ugyan nem, de gyermekekkel járhatóak. Ez bizony fantasztikus hír a családok számára, mert ez a pilisi kiruccanás akár vasárnap délutáni programmá is avanzsálhat.

A parkoló környékén tűzrakóhelyek és padok várják a megpihenni vágyókat. Akár még az indulás előtt megtömhetőek az éhes bendők, de a megérkezés lábakat zsibbasztó öröméhez megnyugtatóan társulhatnak az elemózsia elfogyasztásához kapcsolódó, láblógatós pillanatok.

A kék jelzést követve kezdődhet a móka. A legelső fahídon való átkelés után balra azonnal a keskeny szurdok csipkézett szépsége köszönt ránk. A vízesések, a ki-kibukkanó mészkőfalak varázslatos közeget és hangulatot teremtenek. A Dera patak a Dunába torkollik. Vizében az élővilág mozgékony jelei is megfigyelhetőek például aprócska rákok képében. A szurdokból kiérve egy gátat és egy pihenőt találhatunk, egy felduzzasztott tó társaságában. A patakon való átkelés sem maradhat el természetesen,így kalandos a kimozdulás.

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben a Dera patak szurdokvölgyébe szólít!

A fahidak hazájának is tartott Dera szurdok autóval 45 perc, míg volán busszal egy óra alatt megközelíthető, azaz kéznyújtásnyi távolságban elérhető. Az őszi hétvégéket ugyanúgy megszépítheti ez a mesebeli táj, mint a nyári tikkasztó estéket. Egyedül túlságosan esős, sáros vagy fagyos időszakban nem javasolható a végigjárása, mert az utak ilyenkor csúszóssá, kiszámíthatatlanná válnak.

A visszafelé út vezethet a beton sztrádán, de miért is választanánk ezt, ha ismét átélhetjük a szurdokban való haladás élményét, vagy a szurdokgerinc nyújtotta szépség megtapasztalását?!

A kiindulási helyre való megérkezésnél előkerülhetnek a szalonnák, kenyerek, hogy egy testet átmelegítő sütögetéssel záruljon a program, de a már előre hamuban megsütött pogácsák is jól lakathatják a túrában kiürült gyomrokat. Az elégedettség és természettel való töltődés így is, úgy is garantálható!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.