Téli autózás – tippek hölgyeknek


  2023.2.22. 16:37

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

...a fagyos, havas vagy nedves utakon, megváltoznak a látásviszonyok, így vannak olyan elengedhetetlen előkészületek, amelyek megtétele nélkül akár komoly bajba is kerülhetünk. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy a téli hónapokban is felkészülten és biztonsággal indulhassunk útnak.

Az autó felkészítése a téli időszakra – hűtőfolyadék, téli szélvédőmosó folyadék

Habár nem tűnik logikusnak első hallásra, de télen is szükséges hűteni a motort, ezért a tél beállta előtt gondoskodjunk arról, hogy a rendszerben lévő hűtőfolyadék megfelelő – ezt egy refraktométeres méréssel leellenőrizhetjük. A folyadéknak mínusz 30 Celsius fokig fagyállónak kell lennie. Ha ennek a feltételnek megfelel, de túlságosan régen cseréltük, javasolt új folyadékot tölteni a rendszerbe. 5-10 évenként mindenképpen cseréltessük le a hűtőfolyadékot.

A téli szélvédőmosó folyadékra minden szezon előtt fordítsunk figyelmet! Míg nyáron akár csapvizet is tölthetünk a tartályba – bár bogároldásra és vízkőmentesítésre ez nem megfelelő –, addig a téli hónapokban elengedhetetlen, hogy a szélvédőmosónk is fagyálló legyen. A nem fagyálló folyadék szétrepesztheti a tartályt és károsíthatja a rendszert.

Téli gumiabroncs

A téli gumiabroncsok használatával baleseteket előzhetünk meg, valamint sokkal biztonságosabb lesz az úton való közlekedés. A téli és nyári gumik nemcsak kinézetükben különböznek, hanem a gyártásukhoz használt gumikeverékben is, hogy a megfelelő tapadást biztosítva legyen. Egy havas, jeges úton a nyári gumi használata veszélyes, hiszen a hideg miatt az abroncs megmerevedik és elveszíti tapadását. Azonban az sem mindegy, hogy milyen korú és állapotú a téli gumink. A sűrű lamellázat mellett a profilmélység is fontos tényező, így tartsuk észben, hogy ennek mélysége legalább 4 mm legyen ahhoz, hogy a téli gumi a megfelelő biztonságot nyújtsa a számunka. Plusz 7 fok átlaghőmérséklet alatt cseréltessük le a gumiabroncsokat a téli szettre. Amennyiben az előző évben használt téli gumi kopott és nem megfelelő a profilmélysége, érdemes új szettet vásárolni.

Akkumulátorok, lámpák, ablaktörlők

Az akkumulátorok teljesítménye a hőmérséklet csökkenésével drasztikusan romlik, így javasolt időszakosan ellenőriztetni az állapotát, illetve, főleg kisebb távokon történő használat esetén rendszeresen tölteni. A töltést vezértelt töltővel végezzük el, vagy bízzuk szakemberre egy műhelyben. A nagy könyvben megírtak szerint minden indulás előtt ellenőrizzük a lámpákat, télen azonban, amikor csökkent látásviszonyokkal szembesülhetünk szinte egyik pillanatról a másikra, különösen fontos, hogy a lámpák jó állapotban legyenek és megfelelően világítsanak. Meghibásodás esetén ne habozzunk időpontot kérni a szervizbe és cseréltessük ki az izzót.

Az ablaktörlőket is gyakrabban használjuk télen. Manapság már a teljes lapátot szokás cserélni, így mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy az autónkhoz illó csatlakozótípussal rendelkezőt válasszuk. Számos márka áll a rendelkezésünkre a saját gyártású lapátoktól kezdve az utángyártott típusokig.

Biztonságos, balesetmente közlekedést kívánunk mindenkinek!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.