Egyiptomi kövek


Nagy Csivre Katalin  2022.7.10. 16:31

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

A hátamon sebesen végigguruló első izzadságcseppre még felfigyelek, a másodikra, a harmadikra is, majd miután ez ütemessé válik, mint a szívverés, nem foglalkozom vele. Lépteim lassulnak, érzem, hogy fáradok.

A táskámban lapuló vizespalack után nyúlok, és nagyokat kortyolok a meleg vízből. Néhány perce még hideg volt, az autóbusz méretes hűtőládájában. Itt a mészkőhegyekkel körbeölelt völgyben 45 fok van, nincs az a csepp víz, ami felesleges lehet. Sejtettem, tehát megpakoltam a hátizsákomat flakonokkal, és most úgy csörtetek előre, mint egy púposteve a sivatagban.


Mindenütt sivatag. Kősivatag. Kisebb kövek, nagyobb kövek, kődombok, kőhegyek, mészkő, üledékes kő. A homokszín, drapp, világosbarna és törtfehér, napban edzett táj színe minden egyéb színt mellőz. Amerre a szem ellát, sehol egy szál zöld növény, egy élni akaró árva fűszál. Valódi „halottak” helye ez, ahol 50 millió éve óceán volt, az i.e. 16-11. század között fáraók temetkezési helye, a királymúmiák rejtekhelye legalább 63 sírral, mélyen a lábunk alatt. Az egykori Théba a mai Luxor.

Rég szerettem volna ide eljutni, két éve szövegeztem meg a kérésemet: „Kardamomos feketekávét innék az Abu Simbel templom bejárata előtt” – vigyázzunk a kívánságainkkal A kardamomos kávé megadatott és Abu Simbel is közel volt. Lett helyette Királyok Völgye, Királynők Völgye... S talán nem véletlen, hogy amikor ki-be sétálok az egyik sírkamrából a másikba, és ha csak egy pillanatra is megérint valami különleges, sejtelmes érzete ennek a titokzatos, ősi halottkultusznak, épp a 44. születésnapom van. Paradox időzítés? Van okom ünnepelni az életet. Igen. Ez még inkább gondolkodásra késztet, és valamiképp megihlet az élet- halál dolgaiban kutatni. 44 éves lettem itt. Az ókori népesség átlagéletkora ennyi, s ezen rövid idő alatt hosszú „túlvilági” létre rendezkedtek be.

Mint vaknak a színes festmény, annyit árulnak el nekem s sírkamrák és a templomok falait hieroglifákkal díszített jelképek, melyeket az „istenek beszédének” tartottak. Csak lépkedek a hosszú folyosókon, a falakat és a mennyezeteket csodálva. Mi a múmiák titka? Az ősi hagyomány szerint amíg a test „ép”, a lélek nem hagyja azt el. Test és lélek egysége miatt a test épsége biztosítja a lélek továbbélését. Ká-nak nevezték a lélek megelevenítő erejét. Az én nevem Kata. Csak futólag ismerem az egyiptomi mitológiát, Ré bárkájának történetét, a szív „megmérettetését”. A szív az egyéni sors székhelye. Végülis a szív megmérettetik. Minden kultúrkörben központi szereplő. Amikor a szív megmérettetik, a sors megmérettetik. Egyensúly. Mérték. Érték. Csupa titokzatosság minden. Az ókori egyiptomi tudta, hogy az embert felsőbb erők irányítják, vagy segítik. Ez a keresztény gondviselés.


Folynak tovább a gondolataim. Folyik rajtam a veríték is, most először érzem frissítő hűs ajándékát a csuromvizes verejtéknek. Európai nyelven szólva: bűzlök az izzadságtól. Ellentmondások. Messze kerültünk attól az emberiségtől, aki itt járt előttünk, fontos üzeneteket örökül hagyva. A hely és a téma ma is állandó kutatás színtere, s ki tudja, mi mindent rejt még ez a hely. Majd tudósít róla egy következő emberiség, valamikor a jövő egy pontján. A mai ember csak annyit tehet, hogy iderohan a városból, valami civilizációnak nevezett modernitásból, és azt reméli, szóra bír egy porszemet, egy követ, ami elfecseg valamit az elképesztően ősi, archaikus korból, az ember előtti föld történetéről, valahonnan a kezdetek kezdetéről, a kiindulási pontból, az idő nullpontjáról – ha van ilyen.

Ám a modern ember nem bír szóra egy porszemet sem, csak azt érzi, hogy a kövek valamiről mélyen hallgatnak. Csak a túravezető nem hallgat – szokásomhoz híven lemaradtam a csapattól – ezt csak akkor veszem észre, mikor heves karlengetéssel utánam kiabál, hogy „yalla-yalla-yallaaa” – ami arabul annyit tesz: gyerünk, gyerünk... Sietősre fogom a lépteim, mikor a szandálomba szorul egy kődarab. Kikotrom a cipőből a talpam alá szorult kavicsot, ha már egyszer velem akar jönni az emlékek hallgatag őre, hát legyen. Zsebre rakom, hátha egyszer szóra bírom.


Nyitókép pixabay és a szerző felvételeiHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4