A walesi tartomány 4.


Póda Erzsébet  2007.6.15. 15:46

Van egy ismerősöm, aki nem is tudta, hogy Wales-ben welsziül beszélnek.

Reggel nem kelünk túl korán. Hiszen szombat van, az első szabadnap, amikor csak a kisgyerekes családanyák és az idősebb korosztály tagjai ébrednek hamar. Az első csoport táborába tartozók kényszerből, a másik csoport tagjai meg azért, mert már nem kell korán kelniük.

Komótosan megreggelizünk, majd esernyővel, tornacipővel, steppelt kabáttal felszerelkezve útra kelünk. A város szélén tankolunk. Zuhogni kezd az eső. Irány: Colwyn Bay, Conwy várromja, amely Manchestertől nyolcvan kilométerre (vagy mérföldre?!) van. Barátnőm kezembe nyom egy kétoldalas „útikalauzt”. Annyira csodálom! Mármint a barátnőmet. A papiros ugyanis rejtjelezett írásban mutatja az útvonalat: mikor, hol, merre kell letérni, rátérni, feltérni, eltérni. Ilyeneket olvasok: vigyázat: sebességmérés az A56-os úton…, a körforgalom első kijáratánál az A5117-re, letérés Qeensferry felé…, az útjelzőnél balra térni a Welsh Road-ra A550…, a körforgalom második kijáratánál rátérni az A546-osra… Meg hasonlókat. Gondolkodom. Koromra való tekintettel hajlamos vagyok arra, hogy kijelentsem: erre sosem lennék képes, de nem teszem. Sőt, magamban elhatározom, hogy az idén egyedül, csupán egy autótérkép segítségével, felkeresem az egyik külföldi munkatársunkat.

Kedvelem a brit szigetek tájait! Jobbra lankák, rajtuk birkák legelnek, balra fás-bokros dombok. Azazhogy fordítva… A hófehér és szürke fodros felhőkkel tarkított ég olyan kékségesen kék, mint amilyen csak ezeken a szélességi és hosszúsági fokokon tud lenni. Utazunk vagy másfél órát. Közben beszélgetünk mindenféléről. Az itteni életről, meg a hazai életről. Közös meglátásunk szerint a két életmód és -forma közt lényegesek a különbségek. A mérleg pozitív mutatója mindenképpen Manchester, vagyis a szigetország felé billen.

Wales-be érve a nemzet zászlaja -- fehér-zöld alapon egy vörös sárkány, és Wales welszi neve: Cymru --, jelzi a határt. És innentől kezdve az úti- és információs táblák kétnyelvűek: felül welsziül (Welsh) , alul angolul. A két nyelv csak annyiban hasonlít egymásra, mint a szlovák és a magyar, vagy a román és a magyar, esetleg az ukrán és a magyar… A welsziek azonban a több száz éves angol uralom után (és ellenére) is képesek voltak arra, hogy a huszadik században megalakítsák a Walesi Nyelvi Társaságot, amely a nyelv kihalásának megakadályozására hivatott. Hogy működése mennyire eredményes, azt a helyszín, maga a tartomány bizonyítja.

Kétszer eltévedünk, túlmegyünk a le-feljárón, de aztán újra rátalálunk a helyes útra. Nem sokkal úticélunk elérése előtt feltűnik a tenger. Szürke felhők gyülekeznek. Mire a csodaszép Conwy-ba érünk, szemerkél az eső. Néhány kör megtétele után parkolóhelyet találunk, és esernyőkkel, steppelt kabáttal, ásványvízzel, almával, karamellás keksszel felszerelkezve a várba indulunk. Elfáradtunk, szükségünk van egy kis élénkítőre. Beülünk a vár melletti kávézóba. Én rendelek, tört angoltudással, de a pincérnő mosolyog, minden szavamat megérti, és pár perc múlva hozza a café latte-t barátnőmnek, és az olaszosan erős presszót nekem. Közben esni kezd, ennek ellenére mi, a kávénk elfogyasztása után, a gyönyörű várba indulunk.

Teljesen elázunk, de a középkori vár összes tornyába felmegyünk: az elénk táruló látvány fenséges! Elfeledteti velünk a zuhogó esőt. Egyik oldalon az öböl és a túlsó sziget, a másik oldalon mesebeli zöld színben pompázó dombok, házikókkal, esőben legelésző birkákkal. Lehet, hogy a nedves időtől olyan valószínűtlenül zöld itt a zöld, mindenestre nem bírok betelni a látvánnyal. Minden toronyban körbenézek, és ámulok. Felejthetetlen! A hangulat barátnőmet is magával ragadja, pedig ő nem először van itt. Majdnem mindegyik vendégét elkalauzolta már ide. Szinte egyszerre kezdjük szavalni a Walesi bárdokat: „…Hadd látom úgymond mennyit ér a walesi tartomány…” Vajon Arany Jánosnak megadatott-e, hogy e vidéken sétáljon…? Rászolgált volna!

Az ámuldozás után a városkába indulunk. Egy jótékonysági boltban (az angolok ide hozzák feleslegesnek ítélt dolgaikat, és a bolt charity alapítványokat támogat az eladott árucikkek bevételéből) barátnőm rátalál álmai porcelán ékszertartójára. Hezitál, megvegye-e? Mondom neki, persze, hisz megérdemli! Picurka remekmű: kis ibolyák vannak ráfestve. Boldogan nyújtja át érte az egy fontot.

Sétálunk fel és alá. Lemegyünk a kikötőbe, majd fel az üzletsorra. Leülünk egy kis ételboltban. Csirkehússal töltött tésztabatyut veszünk a welszi akcentusban beszélő eladótól, és helyben elmajszoljuk.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Manchesterben jártam 8.

Póda Erzsébet

Felvirradt manchesteri kiruccanásom utolsó napja.

2007.8.21.   


Focimeccs, koncert, dübörgés, taps 7.

Póda Erzsébet

Nem kell félni a 13-as számtól! Nekem eddig csak szerencsét hozott.

2007.8.7.   


A múzeumban 6.

Póda Erzsébet

Fogadjunk, hogy életünk legfantasztikusabb élménye a "Most teljesül az álmom!" érzés!

2007.7.9.   


A tengerpart 5.

Póda Erzsébet

Nem árt, ha az ember gumicsizmával készül a tengerpartra. Esőben vagy téli időben kifejezetten hasznos.

2007.6.21.   


Egy este a centre-ben 3.

Póda Erzsébet

Még az unalmas idegen is képes segíteni nekünk abban, hogy aktivizáljuk idegennyelvtudásunkat.

2007.6.6.   


Leszállás, elszállásolás 2.

Póda Erzsébet

Hiedelmeink nem minden esetben megdönthetetlenek. Időnként kiderül róluk, hogy semmi közük a valósághoz.

2007.6.1.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.