Dél-csehországi barangolások 2.


Pénzes Tímea  2013.4.23. 3:53

Káprázatos városok, egyedüli hangulatú utcák és terek, pazar berendezésű vártermek, hangulatos séták...

A reneszánsz kapcsán nem szabad megfeledkeznünk a Rosenbergekről, akiket csehül Rožmberk-nemzetségnek hívtak. Az ő nevükhöz fűződik például Jindřůchuv Hradec vagy Rožmberk nad Vltavou felvirágoztatása is. A Rosenbergek jelenlétéről váraik és kastélyaik falán, illetve faragásain beszélő címerük, a rózsaábrázolás árulkodik. A rózsák szétosztása című festményen a legendás Vítek ősatya a fiai közt szétosztja a birtokokat, és címerükbe helyezi az ötszirmú rózsát. A Vítek családot úgy is hívták, hogy Rózsa urak (Witigonen), azonban, ha a legendát összevetjük a történelmi iratokban feljegyzett valósággal, sem az évszázad, sem a fiúk száma sem stimmel...
A Rosenberg család minden ága más színű rózsát és hátteret örökölt a címerében: a Hradec család arany rózsát kék mezőn, a Krumlov család zöld rózsát ezüst mezőn, a Rosenberg család piros rózsát ezüst mezőn, a Landštein és a Třeboň család ezüst rózsát piros mezőn, a Stráž és az Ústí család kék és fekete rózsát arany mezőn.
A Rosenbergek emlékét őrzi az Ötszirmú Rózsa Ünnepe elnevezésű fesztivál is, melyet minden év júniusában rendeznek meg Český Krumlovban, ahol a vár egy ideig a Rosenbergek tulajdonában volt. Az ünnepség idejére a város kulturális, főleg színházi és zenei ínyencségekkel, régizenei koncertekkel, kézműves vásárral, lovagi tornákkal lepi meg a nagyközönséget.


Az UNESCO-listás Český Krumlov váráról számtalan leírás született, és akárhányszor is fordulunk meg a káprázatos városkában, egyedüli hangulatával nem lehet betelni. Nemcsak a vártermek pazar berendezése, de a Szeretet tér és környéke is hangulatos sétákra invitál. Ha szívesen beiktatnánk kiállítást is a programunkba, érdemes felkeresnünk az Egon Schiele Múzeumot – Schiele édesanyja ugyanis a város szülötte volt. A város története köthető a már említett Rosenberg, valamint az Eggenberg és a Schwarzenberg családokhoz.

Több vár kísértő szellemeként emlegetik a legendák Perchtát, a fehér asszonyt, aki megfordult például Jindřůchuv Hradec, Rožmberk vagy Krumlov várában is. Azért viselt fehér ruhát, mert belépett a klarisszák rendjébe. Félelemre azonban a várlátogatóknak semmi oka, ugyanis jóságos teremtés volt, és még férje cselekedeteit is megpróbálta semmissé tenni jótetteivel. Ráadásul az utóbbi száz évben senkinek sem jelent meg, bár éjjeli órákban valószínűleg senki sem bolyong a várak termeiben. Ráadásul egyes felfogások szerint csak a nemes származásúak láthatják, és a köznép soraiból származó idegenvezetők és turisták számára „szelleme” rejtve marad. Háromféle kesztyűt tart magánál, melyek jelentése szimbolikus: ha a fehéret mutatja, boldogságot, gyermekáldást, házasságot jelent, a fekete halált vagy szomorúságot, a piros pedig áradást vagy tűzvészt.

Jóságáról tanúskodik, hogy húsvét környékén édes kását osztott szét a környék szegényeinek. Alapja a búzadara volt, amit sörrel főztek össze. Az ízét a méz adta, és a mákból nyert olaj is laktatott. Később levest és halat, kenyeret és sört, és néhanapján még pénzt is osztogatott a szegényebb sorban tengődők közt. Ma a hradeci füstös (csehül: fekete) konyhában karácsony és húsvét tájékán felelevenítik ezt a régi szokást.


Jindřůchuv Hradec gótikus vára és reneszánsz kastélya visszatükröződik a Vajgar halastó vizében. A várat a 13. században építették, majd a 16. században Baltazare Maio da Vomio olasz építész kastéllyá alakította át, aki Telč átalakításából is kivette részét. A kastélyban lépten-nyomon felbukkan a várurak rózsadíszítés-szimbóluma.

A várkastély mellett álló zenepavilon, a Rondella is lenyűgöző látványt nyújt. A pavilon kupolatermében a zenészeknek nem jutott hely, ugyanis alacsony származású személyeket nem szívesen látták elegáns urak és hölgyek társaságában, ezért a pincébe helyezték őket. Egy ötletes megoldásnak köszönhetően a pincéből egy kis lyukra helyezett vázaszerű szerkezeten keresztül szűrődött fel a zene. A váza a kupolás mennyezetre repítette a dallamokat, és a hangok egyenletesen szétoszlottak a kupolás terem valamennyi részében. A városnak magyar vonatkozása is van: pár évet II. Rákóczi Ferenc is töltött itt.


Hluboká nad Vltavou tudori gótikát tükröző kastélyában a történetek már a várkilincsen kezdődnek. A fehér csipkés kastély kilincsén ugyanis visszaköszön a Schwarzenbergek címeréből ismert, családi dicsőséget hirdető jelenet: a levágott fejjel a török feletti győzelmüket örökítették meg. Amikor Adolph Schwarzenberg levágta egy török fejét, rászállt egy holló, és kicsípte a török szemét (az ábrázolásokon a homlokát csípi). A jelenet annyira megbabonázta a várurat, hogy nemzetsége címerébe foglaltatta. De nemcsak a méretes kilincset, hanem azt lenyomva a kastély udvarát és belterét is érdemes szemügyre vennünk, mivel nemcsak a külcsín becses, a kastély berendezése is lélegzetelállító, ámulatból ámulatba esik az ember. Csodás szalonok, fakazettás mennyezetek, csupa faragás falak fogadják a látogatót.


Červená Lhota vörös vízi váráról és annak történetéről sok szót lehetne ejtenünk, azonban a látvány úgyis belénk fojtja a szót. Sok tulajdonos érintette a kilincseket, míg az osztrák származású Schönburg-Hartenstein család kezébe került, akiktől 1945-ben elkobozták. A vár berendezése az utolsó tulajdonos ízlését tükrözi, és múlt század eleji „kulisszák” közt tehetünk sétát. A vár a 17. századtól vörös, mivel vörösre festették, azonban Bedřich Kamarýt prózaíró legendát szőtt a vörös szín köré. A vár úrnőjét ördög szállta meg, és a feszülettel együtt kizuhant az ablakon, vére pedig vörösre festette a falakat. A vért mindmáig sem átfesteni, sem lemosni nem lehet.


A Šumava Nemzeti Park szélén, az osztrák határ közelében fekvő Vyšší Brodban a ciszterci kolostort keresheti fel a látogató. Hogy miért? A Teológiai és Filozófiai teremben található könyvtáráért – hasonlót csak a prágai Strahovi kolostorban láthatunk, azonban kéznyújtásnyira találhatók a könyvek. Egykor a rend 70 tagot számlált, de a kolostor működésének kétszeri szüneteltetésének következtében (a náci és a kommunista időkben) ma csak öt szerzetes ténykedik a kolostorban; az egykori dormitóriumban ma festményeket és szakrális tárgyakat állítottak ki. A termek emelkedő elrendezése és berendezése szimbolikus: egyre feljebb jutunk egy-egy lépcsővel, végül a Teológiai teremben Bibliákat találunk mintegy 40 nyelven, a mennyezetről pedig a kis Jézus tekint ránk. A gyűjteménynek számos kézirat, pergamenek és ősnyomtatványok is a részét képezik, de csak engedéllyel használható.


Arany Korona - Zlatá Koruna kolostora szintén volt a már említett Rosenbergek és Schwarzenbergek birtokában. A ciszterci rend alapította, akár Vyšší Brodban, és az Arany korona elnevezés Krisztus szent töviskoronáját jelöli. A látogatás során megnézhetjük az Őrzőangyalok kápolnáját, a kerengőt, a szerzetesek hálószobáját és dolgozószobáját, valamint a kolostor könyvtárát a csodás barokk szekrényekkel, ebédlőjét és konyháját, a káptalan termet és egyéb helyiségeket, míg végül eljutunk a Szűz Mária Mennybemenetele templomba, melynek érdekessége, hogy a keresztelő medence víztükrében a főoltár képe csodásan visszatükröződik. A kolostor egyik termében magyar vonatkozásra találunk: láthatjuk II. Přemysl Ottokárnak és feleségének, Kunigundának (IV. Béla unokájának) a fejszobrát. De ha már Zlatá Korunán járunk, az itt elesett öt magyar honvéd sírját is látogassuk meg a falu temetőjében.

Ha tennénk még kisebb kirándulásokat a környéken, Strakonicében út melletti várat fedezhetünk fel tágas várudvarokkal és rendezvényekre csábító kulisszával, ahol kortyolgathatjuk a Dudák vagy a Šumava királya nevezetű sört, és nyaranta részt vehetünk a nemzetközileg elismert, messzi földön híres dudásfesztiválon.


És ha már a sörnél tartunk... České Budějovice szabályos főterével, a II. Přemysl Otakar (Ottokár) térrel, a tér kockáitól eltérő Szívkővel, a bibliai Sámsont és az oroszlánt ábrázoló kútjával, a magasra nyúló Fekete toronnyal vár. A világhírű sörgyár látogatását se hagyjuk ki, amely Csehország egyedüli állami sörfőzdéje. Éttermében a cseh gasztronómia remekei mellett megkóstolhatjuk a Budvar söröket is. Ám ha a pompás városközpontban innánk a nedűből, térjünk be a főtértől néhány lépésnyire található Masné Krámy (Mészárszékek) nevű híres városi sörözőbe.


Az országot elhagyhatjuk az UNESCO listás Lednicénél, a lenyűgöző Liechtenstein kastélynál, melynek megtekintését ne szalasszuk el. Az egyetlen fából kifaragott tölgyfa lépcsőt meg kell csodálnunk, akárcsak a Türkiz termet, és tegyünk egy sétát a Minarethez, ahonnan szép kilátás nyílik a kastélyra és a parkra, vagy keressük fel a parkban Jan várromát, ami tulajdonképpen egy várrom utánzat. Az óriási kiterjedésű park, a Pálmaterem és egyéb látnivalók egész napos kirándulással kecsegtetnek.


(Vége)

A szerző felvételeiHozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Dél-csehországi barangolások 1.

Pénzes Tímea

Szédítően impozáns kastélyok, fesztiváloknak otthont adó, viruló várak, bájos, számos stíluskorszakot ötvöző városközpontok.

2013.4.11.    4

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.