Egy szelet Itália


Tompa Orsolya  2017.8.14. 18:40

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

Nemrég szerencsém volt elutazni Olaszországba, és megnézni a fővárost egy „tanulmányi út” során. Felejthetetlen élmény volt! Az utazásnak mindig van egyfajta varázsa, akármivel is megyünk. Busszal indultunk neki, így „röpke” 14 óra alatt oda is értünk Olaszországba. A táj, amit a buszból láttunk igazán felemelő volt. A könyvre, amit magammal vittem az útra, nem is volt szükség, annyira magával ragadott a táj: a budapesti régi épületek, a Balaton, a határátlépések, a szlovéniai magas hegyek és mély völgyek, amik falvakat rejtettek, az olasz sztráda, az ottani vonat (ami nem olyan, mint a magyar), vagy az ott elénk táruló környezet, lankás dombok, földek. Ez mind máshoz nem fogható érzést ad az utazásnak.


A kis kirándulás alkalmával Lido di Jesoloba és Rómába látogattunk el. Nem volt szervezett program, mindenki mehetett, amerre látott, így a barátnőmmel ketten vágtunk neki a kalandnak. Az első napot, illetve annak estéjét Lido di Jesoloban töltöttük a tengernél. A tengerparthoz sétálva páratlan látvány fogadott minket. Semmihez sem fogható az a nyugalom, amit akkor érez az ember, amikor a végtelen víztömeget nézi. Nem figyel semmi másra, csak a hullámokra, a sirályok hangjára, és a saját, belső hangra. Tengernyi időt tudtunk volna még eltölteni ott, tovább hallgatni a hullámok csapkodását, a homokban futkosni és kagylókat keresni, de elcsábított minket az igazi olasz pizza gondolata és az íze is. Ég és föld a különbség aközött, amit ott kapunk, és amit itthon.


Másnap reggel a reggeli után Róma felé vettük az irányt. Ismét gyönyörködhettünk a gyönyörű olasz tájban. Rómát az örök város: az ókori birodalom, az ókori Róma monumentális épületei és érzésvilága. Igazán különleges, ahogyan az új rész és az ókori rész összefonódik a városban. A régi, jellegzetes műemlékek, épületek, szobrok, az olasz éttermek, az utcai zene és a macskaköves utcák igazi olasz érzést adnak az embernek. Annyi a látnivaló, hogy három nap is kevés lenne rá. Bármerre nézünk, egészen biztosan felbukkan egy bazilika, egy templom, egy műemlék. Tömegközlekedésre nincs is mindig szükség, annyira közel vannak egymáshoz a nevezetességek, hogy sétálva egy térképpel a kezünkben is könnyen elérhetjük. A szállásunk igazán jó helyen volt, a belvárosban, ahonnan 20 perc volt a Colosseum, ami magában is megtekinthető, illetve kombinált jeggyel a Forum Romanum és a Palatinus is megnézhető. Egy egész napot érdemes rászánni, ha valóban végig akarjuk járni. Amíg körbe nem jártam a Colosseumot kívül-belül gyakorlatilag el sem hittem, hogy ott vagyok és a saját szememmel látom, ami ennyi év után is fennmaradt. Számomra kicsit meglepő volt, hogy a Colosseum méretéhez képest a küzdőtér milyen kicsi. A Forum Romanumra a Capitoliumból is rá lehet látni, de korántsem az egészet. Az ókori városrészt mutatja be, a megmaradt alapokat, falakat, amik annyi mindenről tudnának mesélni. A Capitolium helyett a Forum Romanumot jártuk végig. El se hittük, hogy milyen hatalmas területet foglal el. Amikor az ember már azt hinné, hogy most már tényleg elértük a végét, akkor döbbenünk rá, hogy a felét se láttuk. Több kilométer területen helyezkedik el, a végéből pedig egyenesen a Circus Maximusra nyílik kilátás. Több helyen láttunk munkagépeket, mert folyamatos feltárás alatt áll.


A Palatinus a régi római kori szobrokat, cserépedényeket, megmaradt épületrészeket, freskókat, használati tárgyakat mutatja be. Az egyik legérdekesebb része egy sötét helyiség, melyben a régi, megkopott falfestményeket a modern technológia segítségével mutatták be, hogyan néz ki. A látnivalók sorából nem maradhattak ki a bazilikák, a templomok (a maguk egyedi freskóival, díszeivel, hangulatukkal, ahogyan bemutatták a Teremtést és megformálták a Tudás Fáját), az Angyalvár, a Pantheon, a Trevi-kút, a Piazza Navona, a Tevere folyó, a Spanyol lépcső és természetesen a Vatikán sem. Mind páratlan csodák a városban.

Olaszország és Vatikán vallásos államok, ezt mindenhol érezni lehetett a levegőben. Nagyon komolyan veszik, hogyan léphet be az ember a templomba. Engem például hosszú ujjú nélkül be sem engedtek volna a spanyol lépcső tetején álló templomba, mert csak félig takarta a vállam. Rómában és Vatikánban mindig tömeg van, ezek azok a helyek, ahol biztos, hogy mindig kígyózó a sor. A Vatikánba nem jutottunk be, annyian vártak arra, hogy legalább a Szent-Péter térre lejussanak. Bár, hozzá kell tenni, hogy éppen aznap mentünk, amikor a pápa beszédet tartott, és a hívők már kora reggel elfoglalják helyüket. És csak érkeztek és érkeztek, délután 14 óra után pedig a beszéd miatt eleve be sem engedtek már senkit. Így elmentünk az Angyalvárba, aminek a tetejéről a kilátás kárpótolt minket. Az Angyalvárból be lehetett látni szinte az egész várost, közvetlen rálátást nyújtott a Vatikánra és a Teverére is, egyszerűen elképesztő volt. Odabent régi freskók és tróntermek voltak, kiállításokkal. Hadrianus császár síremlékeként épült meg, később pedig a pápának nyújtott menedéket. Egy titkos alagút köti össze ugyanis a Vatikánt az Angyalvárral.


A Pantheon ma is egykori formájában áll Rómában, a tetején egy lyuk van, és az a jelentősége, hogy amikor beesik az eső rajta, fényjátékot lehet látni a márványlépcsőkön. Sajnos mi erről pont lemaradtunk. Viszont dobtunk be pénzt a Trevi-kútba, ez szinte kötelező annak, aki Rómába megy. A kút ami körül nagyon keskeny utcák vannak és kevés a hely, mégis rengetegen vannak ott, és dobálják be a pénzt. A Spanyollépcsőt élmény volt megmászni, hogy be tudjunk menni a templomba, igazán szép volt, bár képekről sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában. A Piazza Navona egy hatalmas tér közel a Pantheonhoz egy hatalmas gyönyörű szobrokkal díszített szökőkúttal, akárcsak a Trevi-kút.


A Vittorio Emanuele emlékmű a Colosseumhoz közeli, ami ugyancsak monumentális és gyönyörű. Szerencsések voltunk, hiszen láthattuk a Festa della Repubblicát is, vagyis a Köztársaság Napját. Ilyenkor a Colosseum és egész környéke le van zárva, katonák, sportolók, miniszterek, apácák vonulnak végig egy kijelölt útvonalon így ünnepelve. Róma még számos varázslatos kulturális és gasztronómiai élményt tudott volna nyújtani a pizzán, spagettin, és fagyin kívül, de a kimaradt részekre legközelebb kerítünk sort. Hiszen a látnivalóknak sosincs vége, mindig lesz valami, amit meg kell nézni, amit meg kell tapasztalni.

Egyszer mindenképp el kell látogatni Rómába, kihagyhatatlan és felejthetetlen élmény.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.