Ez is London (2)


Orbán Viktória  2010.2.9. 6:16

Az előző cikk születése óta, számos újabb helyet fedeztem fel Londonban, amelyek kevésbé ismertek a turisták számára…

…azonban éppen olyan szépek vagy érdekesek, mint a top 10 látnivalók.

Először is szeretném bemutatni a Shri Swaminarayan Mandir névre keresztelt hindu templomot, mely az első és egyben a legnagyobb hindu mandir (a Mandir szó jelentése hindu templom, vallási közösség, szellemi iskola.), melyet Indián kívül valaha építettek. A templomot 2820 tonna bolgár mészkőből és 2500 tonna olasz márványból faragták, Indiában, több mint 1500 munkás által. A kifaragott köveket ezután hajón hozták Londonba. Az összesen 26 300 darab, óriás méretű követ, ezután, mint egy kirakót rakták össze körülbelül három év alatt. 1995. augusztusi megnyitása óta rengeteg látogató érkezett, és érkezik a templomba a mai napig, a világ minden tájáról. Amellett, hogy vallási szolgálatot nyújt, különféle rendezvényeknek is otthont ad, sőt iskolája is van. Valóban elképesztő, szemet gyönyörködtető látványt nyújt, hatalmas méreteivel, gyönyörű fehér falaival. Érdemes meglátogatni.

Ugyanúgy, mint a fent említett templomot, a Highgate temetőt sem a központban, hanem kicsit kijjebb találjuk. Ez a gyönyörű, 19. században létrehozott temető számos ismert ember végső nyughelye. Felkereshetjük itt John and Elisabeth Dickens (Charles Dickens szülei) sírját, vagy a híres filozófus, Karl Marx nyughelyét, valamint számos híres író, költő, színész, orvos, történelmi alak sírhantját is.

Ha inkább kicsit modern, és könnyedebb látnivalóra vágyunk, meglátogathatjuk Anglia nemzeti futballcsapatának a stadionját, a Wembley Stadiont. Ellenérték fejében 90 percre beleshetünk a színfalak mögé és megnézhetjük az öltözőket, vagy éppen besétálhatunk a játéktérre, ugyanazon a folyosón, ahol a focilegendák, majd győzedelmesen feltekinthetünk a királyi lelátóra is.

Ha kedvünk tartja, menjünk el a világ közepére, ahol a képzeletbeli vonal elválasztja egymástól a Föld keleti és nyugati félgömbjét! A képzeletbeli vonal kőbe vésett részét Greenwichben találjuk, egy gyönyörű parkban. Ezen kívül itt van még a Nemzeti Tengerészeti Múzeum is, valamint a Király Csillagvizsgáló, ami már múzeumként működik.

Ha már Angliában járunk, miért nem látogatjuk meg a nemzet egy kiváló és igen ismert személyiségének, Shakespeare-nek a színházat, a híres Globe Színházat? 1598-ban a polgármester (valójában I. Erzsébet) parancsára a színészeknek el kellett hagyniuk a bal part színházi negyedét. Ekkor rombolták le az ott álló „The Theatre” faépületét is. Ezután Richard Burbage színész, átszállíttatta a színház gerendáit a Temze túloldalára, majd a híd közelében fel is épült az új színház: „The Globe”. Kapuja felett volt olvasható a híres Shakespear-i mondat: „Színház az egész világ”.

Tehát, ha már unnánk a Big Bent, a parlamentet, vagy a többi turistáktól hemzsegő látnivalót, akkor látogassuk meg a fent említettek egyikét, vagy mindegyikét. Biztos nem okoznak csalódást!

A szerző felvételeiHozzászólások

Anna, 14. 02. 2010 11:34:33 London
Ahogy olvasom a cikket előjött sok régi szép emlék :)
    
Viktória, 19. 02. 2010 13:12:55 Re: London
Örülök! :) Mikor jártál itt?
@


Kapcsolódó cikkek

Ez is London (1)

Orbán Viktória

Buckingham Palota, Big Ben, Tower Bridge, csakhogy a három legjellemzőbb épületet említsem.

2009.11.9.   

A rovat további cikkei

Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.   


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    7


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11