Görögök


Halász Kata  2009.9.10. 12:04

Bocsánat, de már a címben elkövettem egy súlyos hibát, és ha most itt állna mellettem a bácsi az iraklioni piacról, kapnék egy nevelő szándékú tockost.

Ugyanis ők nem görögök. Ők krétaiak! Tessék ezt megjegyezni!

Az idei nyaralás úti célja napról napra és óráról órára változott. Szó volt Bulgáriáról, Egyiptomról, Horvátországról, Olaszországról, Marokkóról. Végül maradt a görög szigetvilág, azon belül is Kréta. A szállásunk a fővárosban, Iraklionban volt, amit a mai napig nem tudom, hogyan kell helyesen használni, mert láttam Heraklionként és Irakleioként is attól függően, hogy útikönyvet bújtam éppen, várostáblát olvastam vagy buszpályaudvaron álltam.

Utazásom eszközéül a repülőgépet választottam. Képtelen vagyok két óránál hosszabb időt egy szűk helyen, összehajtogatott lábakkal, ülve eltölteni, ezért megnyugodtam, amikor kiderült, hogy egy óra az időeltolódás Magyarországhoz képest, így a hirtelen háromórásnak vélt repülőidő valójában 60 perccel kevesebb. A rikítórózsaszín légitársasággal repültem, ahol nincsenek előre kiosztott helyek, mindenki oda ül, ahova tetszik, illetve amelyik ülés szabadon maradt.

Annak ellenére, hogy a nyaralás szó nyugalmat feltételez, kisebb tömegverekedés alakult ki a gépen, mintha a jó helyen az utasok élete múlt volna. Először egy néni elé kerültem, aki valószínűleg be volt sózva, hogy csak két óra választja el Krétától, és türelmetlenségét az én ülésemen vezette le, amitől én is türelmetlen lettem, ezért átköltöztem egy másik helyre. A szomszédom itt egy hiperaktív kisfiú és feltupírozott idegrendszerű anyukája volt, aki meg volt róla győződve, hogy csemetéje az összes utast halálra idegesíti, pedig inkább ő volt a bosszantó. A kolléganők biztosan írtak már tippeket arról, hogyan lehet átvészelni a macerás utazásokat kisgyerekkel viszonylag zökkenőmentesen. Miután Krétán „meghőkameráztak” és a feszült utasok sorfalán átverekedve leráncigáltam a bőröndömet a szalagról, végre magamba szippanthattam a krétai este illatát, aminek legnagyobb alkotóeleme egyelőre a kerozin volt. Apropó bőrönd: érdemes otthonra beszerezni egy megbízható mérleget, hogy elkerüljük a meglepetéseket a check-in pultnál, ahol kiderült, hogy egészen pontosan 2,7 kilóval túlléptem a limitet, amiért kilónként 15 eurót kellett fizetnem. Ha jó lett volna az otthoni mérlegem, a légitársaság honlapján változtathattam volna a feladott poggyász paraméterein, ezzel jelentős összeget spórolva. Az viszont máig nem tiszta számomra, hogy plusz 5 kg-ért én miért 3000 forintot fizettem, amikor az utastársamnak mindez 1400 forintjába került 2 perccel később...?

További körültekintés igényel a szállásfoglalás. A booking.com oldalon érdemes elolvasni a vendégértékeléseket, és nem feltétlenül kell hinni a szálloda besorolásának és a profi fotóknak. A mi hotelünk öt csillagjából kettőt azonnal töröltem volna, az utolsó nap tapasztalatai alapján pedig még egyet.

Egyéni és aktív utazóknak érdemes autót bérelniük, de ha csak a közeli nevezetességeket akarják megnézni, olcsóbb a robogó. A járművek és az utak sajnos nincsenek a legjobb állapotban, úgyhogy kezdő sofőrök inkább szálljanak buszra, főleg mivel a vezetési kultúra is teljesen más, mint amit itthon megszokhattunk. Az irányjelzőt senki nem ismeri, ahogy a szabályos parkolást sem és sokan színtévesztők is, a pirosat rendszeresen zöldnek nézik. A görög sofőrök nem türelmesebbek a magyaroknál, ha a lámpa zöldre váltása utáni tizedmásodpercben nem indulunk el, ledudálják a hajunkat. Az autóbérlés díja időszakonként és autótípusonként változó, mi egy A kategóriába sorolt Skoda Fabiát kaptunk 55 euróért/nap + benzinköltség. Érdemes pár nappal előre gondolkodni, hogy ne maradjunk autó nélkül.

Elsődleges célom a krétai nevezetességek meglátogatása volt, amihez augusztus nem a legjobb időszak a nehezen tolerálható hőség miatt, de Krétán mindig fúj a szél, ebben az időszakban a tenger felől, ami enyhített egy keveset a melegen. Ha a szárazföld felöli déli szél lett volna az uralkodó, biztosan a tengerbe menekültem volna, ugyanis az olyan, mintha a legmagasabb hőfokra állított hajszárítóval fújnák a levegőt az istenek.

(Folytatjuk)Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Kréta szigetén

Halász Kata

Városlátogatás előtt tanácsos egy kicsit elmélyedni a krétai kultúrában és átböngészni az interneten található információkat.

2009.9.12.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.