Látogatás a Hever kastélyban


Szabó Sylvia  2009.5.9. 19:07

Ide vágyott Mary Boleyn, miután VIII Henrik angol király csúnyán megalázta, mint nőt és hű szeretőt.

Mary itt, Anglia Kent megyéjének elrejtett kis zugában élte meg élete ritka békés pillanatait. Itt találta meg a szabadságát és nyugalmát az udvarbeli intrikák elől imádott gyermekei társaságában.

Philippa Gregory egyedi szavakkal festi le A másik Boleyn lány című könyvében ezt a középkori kis kastélyt. Elolvasván a könyvet útra keltem hát, hogy én is a történet nyomában járjak.

A tavasz első napja volt, és szikrázóbb napsütésre nem is ébredhettünk volna Adrienn barátnőmmel. Az izgalommal várt kastélylátogatás előtt egy órás vonatút állt előttünk, amit kávézással, és reggeli csipegetéssel töltöttünk el. Adrienn nagy érdeklődéssel kérdezgette, mi keltette fel kíváncsiságomat e kastély iránt. Dióhéjban elmondtam neki a nemrég olvasott könyvélményt, és mire teljességében megosztottam vele a történetet, arcára gyermeki izgalom ült. Kirándulunk!

Amint a vonat elhagyta London külvárosait, kitárult előttünk a híres angol vidék, a még harmattól csillogó lankáival. Imádom a reggeli napfényt, így hát a tájat gyönyörködve néztem. Fácánok sétáltak, mezei nyulak ugrabugráltak a sínek melletti üdezöld réteken.

Edenbrige megállójánál leszállva mindketten szinte egy időben jegyeztük meg: „Micsoda friss itt a levegő!” Mindkettőnknek a falun töltött gyermekkor, és annak élményei jutottak eszünkbe. Rövid taxiút után megérkeztünk Heverbe, és a kastély bejárati kapujánál kiszálltunk. Áthaladva a kapun dimbes-dombos park fogadott, telis-tele sárga nárciszokkal, távolabb pedig büszkén állt a még ma is vízárokkal körbevett, kőből épült kastély. A látvány teljesen lenyűgözött.

A ma már magántulajdonban lévő kastély 700 éves múltra tekint vissza. A látogató ma nagy részben William Waldorf Astor amerikai mágnásnak köszönheti a látványt. A huszadik század elején vagyona nagy részét fektette a kastély felújításába és megtartva a Tudor-kori építészet jellegzetes vonásait, kis házakat is épített a vízárkon túl, amit Astor-szárnynak neveznek. Ezek mai napig családi házakként szolgálnak, sőt vannak házak, melyek szállodaként is működnek.

A kastélyt az 1270-es években építették, erős várfallal és kapuházzal. A tizenötödik és tizenhatodik században a kastély a Bullen-család birtokába került (az akkori idők egyik törekvő angol főúri családja). A kastély mai napig leghíresebb lakója Boleyn Anne, aki VIII Henrik angol királynak mindössze 1000 napig volt a felesége. Anne e rövid idő alatt alapjaiban változtatta meg a brit-szigetek történelmét, ügyesen „használva” a király iránta érzett tébolyult szerelmét.

A tizenhatodik század viharos éveiben ez az elbűvölő kis kastély óriási szerepet töltött be a brit történelem, monarchia és egyház kialakulásában.

A Boleyn-család kegyvesztettsége után a király saját tulajdonába vette a kastélyt, majd odaajándékozta negyedik feleségének Cleve-i Annának. Az 1557-es évtől a kastély több főúri család tulajdona volt, majd a lakatlanságtól lepusztult kastély 1903-ban a már említett amerikai mágnás, W.W. Astor tulajdonába került, és így maradt fenn a jövő generációja számára.

Korán érkeztünk a várlátogatásra, így volt időnk bebarangolni a csodaszép kertet. Felfedeztük a tiszafából készült labirintust, és a lélegzet-elállító római kertet, ami a mai napig W.W. Astor római kori szoborgyűjteményének ad otthont. A kerteket 1904-1908 között telepítették. Évente húszezer virágpalántát és gumót ültetnek le itt. A virágba borulás lélegzet-elállító látványt nyújt az idelátogatók részére.

Visszatérve a parki sétánkról, áthaladtunk a vízárok feletti hídon és belecsöppentünk a Boleyn-család korabeli környezetébe. Az alagsorban találjuk a fogadószobát, ahol korabeli családi festmények díszelegnek a fatáblákkal borított falon. A Great Hall – az ebédlő – óriási gobelinekkel díszített falai, és lakomára megterített asztala Korda Sándor 1933-ban készült Henrik királyról szóló filmjének lakoma-jelenetére emlékeztetett. A nyitott kandalló előtt középkori ruhába öltözött zenész ült, és lanton játszotta a kor zenéjét.

Az emeleti szobákban használati tárgyak, fegyverek, festmények számolnak be a kor mindennapjairól.

Az egyik szobában Anne Boleyn személyes holmijai között megtalálható az imakönyve is (Book of Hours). Szerelmük delén Anne és VIII. Henrik imakönyvükben írtak üzeneteket, és az istentisztelet alatt így üzengettek egymásnak. A díszes, krónikához hasonló imakönyvvel ment fel Anne a vesztőhelyre is.

A kastély további részében W.W. Astor családi történelme kísérhető végig. Külön élvezettel nézegettem a felújítási munkák korabeli fényképeit, melyekW.W. Astor politikai és társasági kapcsolatairól adtak hírt.

Amikor elhagytuk, a kastély narancssárga fényben fürdött, a sárga nárciszok között kacsák totyogtak, és gyermekkacagás töltötte be a napfényes délutánt. Látogatásunk végére már megértettem, miért szerette ezt a kastélyt Mary Boleyn. Eltűnődve a történelem kegyetlen játékai és az emberi sorsok fölött úgy éreztem, biztosan visszatérek még ide, erre a csodaszép, különleges kisugárzású helyre.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.