Majdnem tökéletes


Nagy Erika  2014.7.24. 3:09

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

Olyan, hogy jó, hogy csodálatos, szép, gyönyörű igen, létezik. De mindig van egy csavar, ami megtöri a varázst. Ezt vagy elfogadjuk, vagy életünk végéig keresünk.

Pár hete a városok királynőjének is nevezett Prágában jártunk. Barangoltunk a nevezetességek között, hajóztunk a Vltaván, átsétáltunk a Károly-hídon, a főváros egyik leghíresebb látványosságán, néztük az óránként kivonuló apostolokat, láttuk az őrségváltás a Várnál…

Minden tökéletesnek tűnt. Egészen addig, amíg azt nem tapasztaltuk, hogy a cseh vendégszeretet is hagy némi kivetnivalót maga után. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a pincérek többsége azért dolgozik az éttermekben, mert szükségük van a munkára, a pénzre, és nem pedig azért, mert erre születtek. De ilyennel nem csak Prágában találkozunk, hanem szerte a nagyvilágban. Ezért nem is szegte a kedvemet egy-egy bágyadt pincér ábrázata. Mosolyogtam helyettük is, s kedves próbáltam maradni végig.


Az utam során meglepődni is volt alkalmam. Gyakran halljuk, hogy fogy a magyarság. S ez igaz is. És azt is halljuk és tapasztaljuk, hogy véletlenek pedig nincsenek, minden történik valamiért.
Hogy mire gondolok? Arra, hogy a hatalmas városban, ahol lassan már csak angol nyelvet hallunk úton-útfélen, megkérdeztem egy hátizsákos fiatalembert, hogy merre is kell menni egy bizonyos helyre. Magyarázta, mutatta lelkesen. S miután már szétváltak útjaink, valahogy az egyik fényjelzőnél utolértük, mögötte álltam, és megkérdeztem, mint „régi ismerősömet”, hogy ugye, jó irányba megyünk? Az igenlő válasz után folytattuk a magyar társalgást útitársaimmal, erre a férfi megfordult, s csak ennyit mondott: Miért nem magyarul kérdeznek? Igen, van ilyen, s talán nem is véletlenül, hogy Prágában, az egyetlen megkérdezett ember is magyar volt, meg kedves…

A hazaút sem zajlott zökkenő nélkül, ugyanis a járatra, amellyel utaztunk, ötünk közül csak hármat akartak felengedni. Mondván, két jegy az induláskor lett volna használatos. Na, erre már én is bedühödtem, már szó sem volt mosolyról, kedvességről! A lényeg az, hogy megérte fúriává válnom: a sofőr belátta, hogy a hibát Prága felé menet követte el a buszvezető. Meg talán azt is megértette, hogy ahhoz, hogy valaki valahonnan hazamehessen, ahhoz jönnie is kellett...

Mindentől függetlenül fantasztikus napokat töltöttünk Prágában. Pedig arról még nem is szóltam semmit, hogy egy előkelő helyen elterültem, mint egy béka. Ne tessék semmi rosszra gondolni, történt mindez azért, mert egy köteg kábelt nem rögzítettek kellően a teraszon, a sietős lábam belegabalyodott, és bizony úgy elestem, és akkorát csattantam, mint egy karikás ostor.

Summa summarum, akkor most van olyan, hogy tökéletes? Erre talán Pilinszky adja meg a választ: „Tudom, hogy nincs tökéletesség a földön. És elfogadni bizonyos értelemben a tökéletlent, ami mindennek ellenére a tökéletesség felé visz minket - ez a maximum.”Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.