New York-i élményeim 5.


Fülöp Éva  2007.8.25. 13:29

Egy hét igazán kevés idő arra, hogy minden látnivalót megtekintsen az ember.

Ehhez képest sok mindent sikerült megnéznem. Hajóztunk Manhattan partja mentén egészen a Szabadság-szoborig, sétáltunk a Wall Street-en, a híres Ötödik Sugárúton, mentünk a tömeggel együtt a Time Square-en, gyors látogatást tettünk a kínai negyedben, kellemes benyomást keltettek bennem Soho utcái, elmentünk a Brooklyn-i botanikus kertbe és múzeumba, és a Metropolitan múzeumba, és végigjártuk az üzleteket is...

Kicsit bánom, hogy időszűke és a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt a piknikezés a Central Parkban. Azért leültünk egy padra, megpihentettük tekintetünket a zöld növényzeten, fákon-bokrokon. Még egy vízimadarat is sikerült megfigyelnünk, ahogy hosszú lábaival a sekély tóban lépegetett, hosszú nyakát és csőrét előre tartva -- biztos valami ennivaló után kutatott. A magas fák mögül hatalmas épületek emelkedtek az égbe -- csillagászati áron lehet ott irodát bérelni, a fantasztikus kilátás miatt.

Voltunk egy a Broadway-en egy igazi musical előadáson is. A színház tiszta volt, puha bordó színű huzatokkal bevont ülésekkel, jó rálátásunk volt a színpadra, ezért elégedettek voltunk, pláne hogy a jegyeket is jutányos áron vásároltuk aznap délután. A történetet egy tévés feldolgozásból (Chorus line) ismertem, de kicsit tartottam attól, nem fogom majd érteni a szöveget. Ez a félelmem nem igazolódott be, mert még néhány poént is „elkaptam”, és együtt nevettem a többi nézővel... Az igazán színvonalas minden percét élveztem. A legnagyobb meglepetés mégis az okozta, mikor este tízkor kimentünk az utcára. A járdákon olyan tömeg fogadott, hogy csak araszolva, egymást kézen fogva tudtunk közlekedni, nehogy elveszítsük egymást. Az autók végig dugóban álltak az utcákon -- az emberek a színházakból indultak haza, esetleg még mulatni valamelyik bárba. A Time Square óriási, villogó reklámjai bevilágították az utcákat. A város éjszakai életre készült, mi pedig fáradtan mentünk lefelé a föld alatti labirintusba, hogy metróra szálljunk.

A metrón is volt néhány élményem. Kitűnő hely ez az emberek megfigyelésére: hogyan öltözködnek, mit olvasnak, milyen akcentussal beszélnek. Egyszer három fiatal szállt fel, laza hip-hop öltözékben. A fejükön baseball-sapka, és kettőjüknél hegedű volt, egyiküknél pedig egy hordozható cd-lejátszó. Bekapcsolták a lejátszót, ami basszus ritmust kezdett játszani és a két fiú az állához emelte a hegedűt. Ami utána következett, az valami hihetetlen szép muzsika volt: ketten játszottak egy szép, ritmikus melódiát. Kinézte volna valaki a modern kinézetű srácokból, hogy ennyire értenek a komoly zenéhez?

A metrón majdnem minden nap megszólítottak minket. Kérdezték, milyen nyelven beszélünk. Egzotikusnak tűnt az embereknek a magyar nyelv. A legnagyobb meglepetés akkor ért minket, amikor egy hölgy odajött hozzánk és megszólalt magyarul... Kiderült, magyar és szlovák szülők gyermeke ő, aki még beszéli a nyelvet, de az ő gyerekei sajnos már nem. A háború elől menekültek Amerikába, mivel zsidó származásúak, és mikor megmondtuk, melyik városból jöttünk, az is kiderült, hogy az idős hölgy ismeri az utolsó dunaszerdahelyi rabbit, aki már túl van a kilencvenen és Brooklyn-ban él... Kicsi a világ!

Mikor egy hét után hazaértem, sokan kérdezték tőlem ugyanazt: élnék-e New York-ban? Ez egy nagyon nehezen megválaszolható kérdés. Nem vágyon arra, hogy ott éljek, mert én itt, Csallóközben érzem magam igazán otthon. Itt vannak a barátaim, szeretteim, ez a táj nőtt a szívemhez, ebben a városban mozgok otthonosan. De ha valami oknál fogva New York-ba kellene költöznöm, tudom, hogy jól érezném magam ott is, hiszen rendkívül pozitív élményekben volt részem.

Jó újra itthon lenni, és jó lenne újra New York-ba utazni...!Hozzászólások

Viktória, 29. 12. 2007 11:34:18 Köszi!
Szia! Most olvastam el az összes New York-ról szóló cikked! Annyira tetszettek!!! Nagyon jó volt őket olvasni, mivel én is jártam New Yorkban tavaly, igaz csak 4 napot töltöttem ott, de én is viszonylag sok mindent láttam azok közül, amiket te is! Teljesen beleéltem magam az írásodba, és olyan volt, mintha megint ott lettem volna! Nagyon jó volt nosztalgiázni, igaz most kicsit szomorú lettem, mert jó lenne megint ott lenni, de azért örülük, hogy elolvastam a cikkeid! New York nagyon jó hely!! Üdv, Viki
Bálint, 04. 01. 2009 00:20:58
Köszönöm hogy megosztottad az élményeidet velünk. Elolvastam mind az 5-öt és nagyon tetszett! Életem legnagyobb vágya hogy egyszer kimehessek NYC-be.
@


Kapcsolódó cikkek

New York-i élményeim 4.

Fülöp Éva

Az Empire State Building tetején.

2007.8.15.   


New York-i élményeim 3.

Fülöp Éva

Mikor a tévében azt láttam, hogy a riporter a Time Square-ről tudósít, már az is élmény volt számomra.

2007.8.5.   


New York-i élményeim 2.

Fülöp Éva

Brooklyn, Manhattan: séta, nézelődés...

2007.7.23.   


New York-i élményeim 1.

Fülöp Éva

Kalandok egy városban, ahol sok ember kis helyen is elfér.

2007.7.16.   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.