Önfeledt pihenés, nulla térerő


Angyal Sándor  2010.9.8. 3:46

Munkatársunk káni beszámolója...

Tizenkét fős lelkes kis csapat indult útnak augusztus tizenkettedikén, hogy meglátogassák a Pécstől mintegy 35 kilométerre elterülő Kán elnevezésű községet.

Mellékesen jegyzem meg, hogy a faluban működik egy kisebb filmfesztivál is immár tizenharmadik éve minden júliusban, reflektálva ezzel a Cannes-i rendezvényre. A község hivatalos lakosainak száma összesen hat, de néhány ház hétvégi lakként funkcionál. A helyiek nagyrészt a falusi turizmus adta eshetőségeket kihasználva tengetik életüket. Van lehetőség lovaglásra, túrázásra és a népi kenyérsütés fortélyainak elsajátítására is. A több kiadó ház közül Ács Lukácsnak, mindenki Maci bácsijának összesen négy van a tulajdonában. Az egyikben ő él, a másik három pedig az arra tévedő vendégek számára van fenntartva. Itt azonban le kell szögezni, hogy valamennyi múzeumi bútorokkal van berendezve.

Szerencsém volt megtapasztalni a helyiek vendégszeretetét, immár második alkalommal, az egyik 220 éves vályogházban. A szállás a helyi vendéglátó-ipari egység mellett helyezkedik el, ami nemes egyszerűséggel néhány hűtőből, pultból és ülőalkalmatosságokból áll. A legidillikusabb „kocsma” ez a Maci Bárnak nevezett hely, ahol valaha is jártam. A bárral szemben található a környék egyetlen irányjelző táblája, amely mutatja az irányt a Pilis, Budapest, Werkendam (NL), Vecsés és még néhány hely felé. Ottjártunkkor Maci bácsinak, szállásadónknak, az a zseniális ötlete támadt, hogy Dunaszerdahely jelzése is a többi mellé kerül. Ahogy megfogalmazódott az ötlet, azon nyomban félrevonult és neki is esett a faanyag megmunkálásának. Néhány perc sem telt bele, míg faragott, csiszolt és lakkozott s már hozta is a fúrót. „Tartsd meg nekem!” – mondta, és szívesen segítettem neki. Neki is ugrottunk a munkálatnak, s hipp-hopp felkerült a helyére az irányjelző. Mindünk szíve megdobbant, amikor megláttuk a feliratot. Később büszkén mutattuk az egyik helyi háztulajdonosnak, aki csak ennyit fűzött hozzá: „Ez nagy dolog, nem teszi ám meg mindenkinek, de titeket nagyon szeret!” Ez után következett a második nagy szívdobbanás, mert az, hogy két alkalommal töltöttünk el ott egy-egy hosszabb hétvégét, ennyire megszeretett bennünket, rendkívüli érzéssel töltötte el mindnyájunkat.

A csütörtöktől vasárnapig tartó kirándulást szinte semmilyen tengerparti élmény nem válthatja fel. Amikor az ember átlépi a kisközség határát, a mobiltelefont ki kell kapcsolni, ugyanis a térerőt eléggé nehéz befogni a mobiltelefonos hálóba. Internet? Egy gépet bír el a hálózat, úgyhogy, aki WIFI-re számítana, az menjen inkább szállodába, vagy maradjon otthon. Mivel a telefont kikapcsoljuk, mikor megérkezünk, az órára sincs szükség. Az emberek akkor kelnek fel, ha kialudták magukat, és akkor fekszenek, amikor fáradtak. Senkit nem érdekel, hány óra van. Mi is éppen ezt az életmódot próbáltuk követni. Reggelire megittunk egy (esetleg több) jótékony hatású körtepálinkát, majd nekifogtunk az ebéd megfőzésének. Amikor elkészült, ettünk. Majd sétáltunk, pihentünk és nem nagyon törődtünk a külvilággal. Teljesen kikapcsoltunk és pontosan ez a csodálatos ebben a kis faluban, hogy nem is kell törődni semmivel. Az ember, ebben az esetben a mi baráti társaságunk, azért látogat el évről évre a Mecsek alján található kisközségbe, hogy kikapcsolódjon, és messziről elkerülje a világ és saját maga gondjait. Levetkőzzük a problémákat és kikapcsolunk egy hétvégére. Erre mindenkinek szüksége lenne évente legalább egy alkalommal.

Csak azt sajnálom, hogy távolsága miatt nem tudunk gyakorta menni, de talán jobb is így, mert legalább nem szakad meg a varázs. De türelmesen várjuk a jövő augusztust, amikor visszatérhetünk…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    7


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.   


Peru, a titokzatos

Kabók Zita

Miért éppen Peru? Milyen Machu Picchu? Ezekre a kérdésekre is válaszol Adonyi Éva, aki az utat megjárta.

2014.6.20.