Párizsban jár az ősz


Wolner Annamária  2010.10.27. 5:37

Párizsról nehéz újat írni. Mert a Fények Városáról már annyi mindent írtak/festettek/énekeltek.

Mi lehet a titka mégis a világ leglátogatottabb és legromantikusabb városának? Miért keresett itt hosszabb-rövidebb ideig menedéket többek között Van Gogh, Picasso, Hemingway, Faludy György, József Attila, Ady Endre, Oscar Wilde, James Joyce, Jim Morrison? Milliószámra érkeznek ide az utazók, hogy választ kapjanak ezekre a kérdésekre, lelkesen végigjárják a szimbolikus épületeket és némelyikük kissé csalódottan távozik. Mi most kicsit másfajta sétára hívjuk az olvasót: ősszel, Párizsba, egy kicsit másképp.

Mi lehet a titok? Azt hiszem, maga a város: sétálni a Szajna-parton, nézni az embereket, ülni a Montmartre lépcsőin, és hagyni, hogy a kora őszi délutánban a nap simogassa az arcunkat még kicsit. Titokban levenni a cipőt a Notre Dame-ban, hogy érezhessük talpunk alatt az évszázados kőpadló hűvösét. Reggel a piacon beszélgetni az árusokkal, délben kávézni az utcára kitett székeken, este csavarogni a városban. Közben nézni az épületeket, rajzolni a d'Orsay-ben, fotózni az őszi, eső áztatta utcákat.

Pékek, Álmok, Rue-k, Illatok, Zenék, Stílusok egyvelege

Állandóan sürgő élettől zsizsegő minden napszak: millió pék – a mennyei foszlós, habkönnyű bagettjeik, corissantjaik íze-illata, a festői gyümölcsös pultokkal teli zöldséges, halas, táskás, ékszeres, boros és egyéb boltok. És az olyan meghitt, alkonyi pillanatok – crépuscule-nek hívja ezt a francia –, amik szürkés-rózsás árnyalatúra festették a vidéket; és ha az eső is szitál, tisztára egy régi Marcel Carné-filmben érezhetjük magunkat Jean Gabin-nel, Yves Montand-nal.

Párizst nem lehet egyszer megnézni és kipipálni

Mert Párizs titka nem (csak) az Eiffel toronyban vagy a Notre Dame-ban rejlik, hanem valami megfoghatatlan varázslatban. Finom szövésű bűbáj ez, ami nagyon sok apró szálból áll össze. Hónaljakban siető baguette-ek a reggeli utcán, a Szajna vizének napfényes tükörjátéka a Pont Neuf pillérein, friss kávé illata egy kávézó teraszán a Latin negyedben, bohókásan-elegánsan megkötött kendő egy nő nyakában, sanzonokat játszó tangóharmonikás egy metrókocsiban – jelentéktelennek tűnő apróságok, melyek észrevétlen leplet szőnek a város köré, és rabul ejtik a nyitott szívvel és nyitott szemmel közeledőket.
Édes rabság ez, amiből szomorúan szabadul az ember, amikor el kell hagynia a várost, és magában azonnal a visszatérést tervezi.
Mert Párizst nem lehet egyszer megnézni és kipipálni. Párizs egy bohém, életművész fiatalember, a költészet és a jó borok rajongója, aki mindkét nemre nyitott és egy idősebb nőbe szerelmes. Párizs egy könnyű drog, mely éppen csak birizgálja az ember tudatalattiját, de az élmény egy életre bevésődik.

Mert Párizsba beköszöntött az Ősz.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.