Sztárok és kalapok


Kottra Éva  2010.9.29. 6:37

Akár egy királyi korona vagy inkább egy hercegi cilinder - ily módon uralja a dombtetőt Montappone régi falva.

A középkorból itt ragadt tenyérnyi városrész felhőket karcoló falai meleg ölelésként fogadnak. A meredek falakról napsugár tükröződik vissza; mintha csak egy kosztümös film díszlete várakozna, hogy megteljen a nemesek fényesre mázolt fogatos hintóival, ahonnan elegáns hölgyek lépnek színre. Szinte látom a színes kalapok széllel bizsergetett tollazatát, a henger alakú fekete cilinderek büszke meghajlását, és — miért ne? – a szakadt rongysisakok keserves koldulását. Hallom a lovak sarkantyúinak érdes kattogását, s a csacsogó arisztokrata kisasszonyok vidám kacagását. Jaj! Majd elfelejtettem: nem forgatásra jöttem!

Bizonyos körökben tudni illik, hogy az Appenninek hosszan elnyúló lábánál, s annak Sibillini nevű hegyének vállánál – éppen itt – Montappone vidékén készülnek a világ legfinomabban kidolgozott „panamái”. A különlegesen vékony, majd két méter hosszú szalmaszálak fonott sávokban csavarodva formálják Dél-Amerika tehetős személyiségeinek méregdrága kalapjait. De Montapponéban a legkülönbözőbb formájú és minőségű fejfedők is készülnek: az egyszerű rongysisakoktól kezdve, a velencei gondolások szalmakalapjain át, egészen a hollywoodi sztárok dekoratív fejdíszéig. Oscar-díjas nemzetközi filmek és haute-couture divatbemutatók főszereplőinek egyéniségét nem egyszer a montapponéi kalapok határozták meg. Helmut Berger, Richard Burton, Walter Matthau, Burt Lancaster, Vittorio Gassman, Alberto Sordi, Massimo Troisi, Roberto Benigni, Johnny Depp és még sorolhatnám... A Gangs of New York, Decameron, Ludvig, Gattopardo, Marie Antoinette, Armata Brancaleone (Brancaleone hadserege), La vita é bella (Szép az élet), Il Marchese del Grillo (Grillo őrgróf), Kalózok, A Karib-tenger kalózai, stb. filmekben.

Éppen ezért született meg az ötlet, hogy nagyközönség elé tárják a mozisztárok kalapjait az évente megrendezett nemzetközi kalapfesztivál és az absztrakt kalapkiállítás mellett, melyhez bárki – akár még a netBarátnő olvasói is – hozzájárulhatnak. Az idei téma Alíz Csodaországából merített ihletet. „Két hónappal ezelőtt veszekedtünk. Azóta az idő nem hallgat rám többé…” – válaszolta a bolond kalapmester Aliznak, amikor az idő múlása felől érdeklődött a meseország kedves hőse.

A kalapokról híres övezet polgármestere, Giuseppe Mochi kedves fogadtatása után egy szimpatikus csicserónére bízott, aki elkísért a két különböző helyen rendezett kiállításra. A sztárok nagystílű kalapjainak megcsodálása után Clementi úr, az alkalomra kirendelt városi rendőr, egy valóságos meseországba vezetett: erdei tündérek és szivárványt követő manók, óriási fagyipoharak és vizet hordozó korsók, ringlispílek sakktáblák, roskadozó várak és elaggott falvak, visszahajtott kán-kán szoknyák, tornyosan ívelő kalapszobrok, festményként megfestett fejfedők, műanyag pohárból vágott apró virág dekorációk, takarózásra alkalmas hatalmas kalapkarimák...

Mindezek után, még mielőtt elköszöntem volna az aprócska falu vendégszerető házigazdáitól, egy jószívű kézműves, Pierino bácsi, karcsú szalmából fonott leheletkönnyű ridikült adományozott.

Ez ám az igazi Meseország!

Eva KottrovaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.