Tippek a törökországi nyaraláshoz


PR-cikk  2016.6.29. 23:07

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

A siklóernyőzés és a kék lagúna

A Babadağ hegy Törökország délnyugati részén található. A fő csúcs 1969 méter magasságban van, míg a másik úgynevezett ”Karatepe” 1400 méter magas. Ez a két hegycsúcs egymással szemben terül el, őket pedig a mélyben egy árvízvölgy választja el egymástól. Babadagot főként mészkő alkotja, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik.

Figyelemre méltóan közel van a tengerhez, mindössze 5 km-re ami még inkább alkalmasabbá teszi, az oly népszerű siklóernyőzésre. Ez az extrémsport nagyon népszerű Törökország ezen pontján. Ami azért is lehetséges, mert a hegyről elrugaszkodva a partra érkezni, elképesztő élményt jelent. A csodálatos látvány pedig még különlegesebbé teszi a levegőben töltött időt. Ha nem félsz a magasságtól, mindenképpen érdemes kipróbálnod a siklóernyőzés tandem formáját. A sport már több mint húsz éves múltra tekint itt vissza. Évente több ezren vágnak neki a körülbelül fél órás repülésnek.

Törökország ezen része azonban azoknak is ajánlott, akik jobban szeretnek földközelben maradni. Ölüdeniz csodálatos tökéletes pihenést kínál. Fő népszerűségét a kék lagúnája adja, ami természetvédelmi terület. A partszakasz nevét a víz egyedi, türkizkék színe ihlette. Törökország egyik legtöbbet fényképezett strandja.

Az Elsüllyedt Palota

A helyet több néven is ismerik, Basilica Cistern vagy Yerebatan Sarayı. Isztambul alatt számos ciszterna húzódik. Isztambulban ez egyik legnagyobb a bizánci ciszternák sorában. A hely mindössze 150 méterre fekszik a Hagia Szophiaitól így akár egy kirándulás során, mindkét gyönyörű látványosságot érdemes megnézni. A víztározót a VI. században építette I. Justitianus császár.


Az ősi írások szerint a Palotában korábban volt egy kert, szembe vele pedig a Hagia Szophia. A tér oszlopainak száma sem kevés. Mintegy 336 márványoszlop található itt. Különlegessége az is, hogy díszítésük páratlan szépséget kölcsönöz nekik. Egy meleg nyári napom remek lehetőséget kínál egy kis felüdülésre. Egy időre szinte feledésbe merült a léte, egészen újrafelfedezéséig.
A palota kívülről szinte láthatatlan.
A víztározók építésére azért volt szükség, mert Isztambulban nem volt megfelelő vízmennyiség, ezért létrehozták ezeket az építményeket, azért, hogy a hétköznapi élethez, valamint a harcokhoz biztosítani tudják a megfelelő vízellátást.

Az elsüllyedt palotát 1985-ben kezdték el renoválni, majd három évvel később megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.

Grand Bazaar

A Fedett Bazár vagy The Grand Bazaar Isztambulban található. A világ egyik legnagyobb és legrégebben működő piaca. Területe több mint 4000 üzletet foglal magában. Természetesen ez bármely turistának csábító lehetőséget kínál. Közel 400.000 látogató jár itt, minden nap. 2014-ben került fel a világ leglátogatottabb helyeinek listájára. A bazár könnyen megközelíthető akár villamossal is.


A helyet még az 1400-as évek közepén kezdték el építeni, röviddel Konstantinápoly oszmán hódítása után. II. Mehmed szultán hozta létre az építményt. A következő évszázadokban a környező utcák is jelentős fejlődésen mentek át.

A 19. században több katasztrófa is sújtotta az építményt, melynek a végeredménye az lett, hogy 1894-ben egy nagy restauráláson esett át. Annak ellenére, hogy igyekeztek megtartani a korábbi formáját, ez teljes mértékben nem sikerült.

A bazárban ma csoportba rendeződve várják a boltok a vásárlókat. Középen találhatóak az aranykereskedéssel foglalkozó üzletek, de számos más termékkel is találkozhat itt a turista. Néhány kávézó is megbújik az boltok sűrű rengetegében, így akár meg is pihenhetünk, egy fárasztó vásárló körút után.

A legtöbb magyarországi piaccal ellentétben azonban, a The Grand Bazaar vasárnap nem tart nyitva, és hétköznap is este 6 óra felé már zárnak az üzletek, ezért érdemesebb a hétköznapokat kihasználni egy shoppingolásra. Alkudni itt szinte kötelező. Az eladók szinte várják az ajánlatokat, fel vannak készülve rá.

Voltál már valaha a Fedett Bazárban? Kedveled ezt a fajta légkört vagy inkább a modern plázákat választod? Oszd meg velünk kommentben, hogy mit gondolsz!

Történelem, strandok, kultúra Gallipoli

A park közel 33.000 hektáron terül el. 1973-ban hozták létre, és az óta szerepel is az ENSZ listáján, mint nemzeti park és védett terület. Çanakkale tartományban található. A Gallipoli-szoros déli részén.


Azért hozták létre a parkot, hogy emlékezzenek arra a közel 500.000 katonára, akik az ellenség kiűzése közben veszítették életüket 1915-ben. a park magában foglalja a temetkezési területet, a gyönyörű kék vizet, a zöld dombokat és emlékműveket így méltó helyt teremtve az emlékezésre.

Minden évben ezrek látogatnak el ide, ez Törökország egyik leglátogatottabb pontja. Az emlékhely tökéletesen megfér a homokos strandokkal, a különleges növényekkel, valamint a sűrű erdős részekkel.

A park történelmi helyként is számon van tartva, bizonyos maradványok 4000 évesek. A kutatások többek között feltárták Alexandira ősi kikötőjét, valamint kilenc különböző időszakból származó régészeti leletet is.

Ha valaki itt szeretné tölteni az éjszakát is, akkor a szállodáknál nomádabb körülményeket kell választania, mert a park területén csak kempingezésre van lehetőség.

Törökország Nemzeti Parkjai

Törökország változatos természeti kincseinek köszönhetően, több mint 30 természetvédelmi és nemzeti parkkal büszkélkedhet. A következőkben mutatunk neked néhányat, amit mindenképpen érdemes megnézned, hiszen egytől egyik fantasztikus kincseket rejtenek.


Kuşcenneti Nemzeti Park
1959-ben alapították a nemzeti parkot, amit más néven Madárparadicsomnak is neveznek. Balikesir tartományban található. Nevét onnan kapta, hogy az Európai és Ázsiai madárvonulás útvonalán fekszik. Ezért több madárfaj is képviselteti itt magát, mint a pelikán, a kanalas gém vagy a kormorán.

Mount Ida Nemzeti Park
A hegy Törökország észak-nyugati részén helyezkedik el. Mintegy 700 m2 területű, Edremiti városától északra terül el. Gazdag endemikus növényzettel rendelkezik, amik a jégkorszak után maradtak itt. Az évi középhőmérséklet itt 15.7 fok ezért kellemes egy túrázás során.

Yedigöller Nemzeti Park
A 7 tó néven is ismert nemzeti park, Törökország északi részén található. 1965-ben kapta meg nemzeti park címet. A legismertebb tavairól, valamint dús növényzetéről. Több mint 1600 hektárt foglal magában, így hatalmas területen van lehetőség a túrázásra. Több patak is átfolyik rajta melyek közül néhány felett kézműves hídon kelhetünk át.

Hatila Valley Nemzeti Park
Artvinban található Törökország északkelti részén. A terület közel van a Fekete – tengerhez, ami miatt mediterrán éghajlat a jellemző. A völgy a lakóhelye számos növény és állatfajnak. A park közel 17.000 hektáron terül el. Az alsó része száraz és meleg, viszont a felső rész hűvösebb, a téli időszakban még a hó is megjelenik.

Lake Kuş Nemzeti Park
Lake Kuş vagy Lake Manyas néven ismert nemzeti park, egy tó Törökország nyugati részén. Egy kis sekély tápanyagban gazdag, körülbelül 3 méter mély tó található a közepén. A tó vizét gyakran használják öntözésre is. A Manyas tó fontos szerepet tölt be a vízimadarak életében. 1938-ban nyilvánították természetvédelmi területté. Ez egyfajta kis szentélyként funkcionál a 64 m2-es területével. A legtöbb táj érintetlen rajta.

Egy kis törökországi etikett

Egy törökországi nyaralás során is érdemes odafigyelni néhány dologra, hogy a nyaralás egészen biztosan kellemes élmény legyen.


Itt is érdemes kerülni a nagyon kihívó ruhákat a hölgyek részéről. Kerüljük a miniszoknyát és a mélyen dekoltált felsőket. Rövidnadrágot inkább csak a strandokon viseljünk. Inkább lenge anyagú ruhákat választani, az időjárás miatt. A vállunkat könnyen eltakarhatjuk egy sállal, ez a megoldás a mély dekoltázsra is segítséget nyújt.

A férfiak esetén is ajánlott törekedni a vállak eltakarására, a legjobb választás az, ha rövidnadrág helyett, inkább hosszút viselnek.

A mecsetekben különösen érdemes odafigyelni, hogy megfelelő öltözetet viseljünk.

Az alkoholfogyasztással ne essünk túlzásba. Kerüljük a faragatlan túlbuzgó viselkedést. Ha egy török család otthonába látogatunk el, akkor illik vinni egy apróságot, ez akár alkoholos ital is lehet, de számítsunk arra, hogy nem minden török ember iszik alkoholt.

Ha pedig másmilyen nyaralásra vágysz, érdemes körbenézni a hajóutak köztHozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.