Virtuális múzeum


Jády Mónika  2006.4.26. 13:09

Ahhoz, hogy meglátogassuk a Német Harisnyamúzeumot, nem szükséges útra kelnünk.

Az intézmény a valóságban ugyanis még nem létezik, csupán a világhálón (www.deutsches-strumpfmuseum.de). A múzeum négy emeletre tagolódik: harisnya és technika, harisnya és divat, történelem, valamint ipar. Hogy hol fog felépülni, azt most még nem tudni. Annyi biztos, hogy a témával kapcsolatban a világon a legnagyobb gyűjtemény áll össze, harisnyákból, gépekből, hirdetési eszközökből, képekből, kötésminta-gyűjteményekből… Az anyag egy részét vándorkiállításokon is látni lehet majd.

Hogy mióta hordunk harisnyát? Több ezer évvel ezelőtt a vadászok nyersbőrt tekertek a lábukra a sebesülések elkerülése végett és a hideg ellen. Az antik korban a nők és a férfiak csak akkor fáslizták be a lábszárukat vászoncsíkokkal, ha nagyon fáztak. A Földközi-tenger térségében a klíma miatt alárendelt szerepe volt a „harisnyának”. A rómaiaknál csupán az öregek és a betegeskedők hordták az ún. „socci”-t.

A legrégebbi kötött gyermekharisnyát a koptoktól származtatják a II.-VI. század elejére tehető leletek alapján. Mellesleg a kézi kötés nem európai találmány, de a 4-5 kötőtűvel való körkötést több szerző szerint is az európai parasztok fejlesztették ki feltehetően a X-XI. században. (A kötőszéket 1589-ben egy anglikán lelkész, William Lee találta fel. Az anekdota szerint a lelkész menyasszonya – a kor etikettjének megfelelően – ha együtt töltötték a délutánt, teázás, beszélgetés közben kötögetett. A férfi jobban szerette volna, ha a lány csak vele foglalkozik, ezért állt elő a forradalmi újítással. Ez és ennek javított változatai közel 300 évig voltak a harisnyakészítés egyedüli „gépesített” megoldásai.)

Ki hinné, hogy a harisnya valamikor elsősorban a férfiak ruhatárában szerepelt? 1300 körül az úrhölgyek nem hordtak harisnyát, csupán a férfiak, valamint a rövidszoknyás jobbágylányok a földesúr címerének színeiből varrt szövet- vagy posztóharisnyát. A férfiaknál a XV. század elejéig az alsónadrág és a harisnyanadrág nem ért össze, a réseken kilátszott a meztelen bőr. (Főleg amikor már csak csípőig ért a férfiak felsőruhája. 1376-ban rosszallóan meg is jegyezte a mainzi krónika, hogy a fiatal férfiak olyan rövid szoknyát hordanak, amely nem takarja sem a hátsójukat, sem a szeméremrészeket.)

A XV. században aztán a harisnyával a hátsót is betakarták, és a felsőruhához erősítették, majd az alsónadrág és a harisnya egy darabbá állt össze, és megszületett a harisnyanadrág őse. Az 1550-es években a selyem vagy fésült gyapjúharisnya főúri, sőt királyi ruhadarabnak számított. Már a hölgyek is hordtak harisnyát, bár a csodás darabokat senki nem láthatta. A barokk idején a dámák arany-és ezüstfonallal hímzett, gyöngyökkel díszített harisnyát viseltek. 400 évvel később a körkötőgépek százezrével ontották az akkor divatos (hátul varrott) harisnyákat.

Manapság pedig minden bátran viselhető – sportos és nőies, testszínű és fekete, tarka mintás, neccből készült…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.   


Peru, a titokzatos

Kabók Zita

Miért éppen Peru? Milyen Machu Picchu? Ezekre a kérdésekre is válaszol Adonyi Éva, aki az utat megjárta.

2014.6.20.   


Strasbourgban jártunk (2)

Póda Erzsébet

A történelmi város megcsodálása után utunk az Európa Parlament épületébe vezetett. (A beszámoló második része)

2014.4.25.   


Strasbourgban jártunk (1)

Póda Erzsébet

Mégpedig Bauer Edit EP képviselőasszony kétnapos programján. (Első rész)

2014.4.22.   


Vodka, retró – Donyeck

Kulcsár Tímea Ágnes

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, pedig érdemes felkeresni.

2013.7.15.    9


Dél-csehországi barangolások 2.

Pénzes Tímea

Káprázatos városok, egyedüli hangulatú utcák és terek, pazar berendezésű vártermek, hangulatos séták...

2013.4.23.    7