Virtuális múzeum


Jády Mónika  2006.4.26. 13:09

Ahhoz, hogy meglátogassuk a Német Harisnyamúzeumot, nem szükséges útra kelnünk.

Az intézmény a valóságban ugyanis még nem létezik, csupán a világhálón (www.deutsches-strumpfmuseum.de). A múzeum négy emeletre tagolódik: harisnya és technika, harisnya és divat, történelem, valamint ipar. Hogy hol fog felépülni, azt most még nem tudni. Annyi biztos, hogy a témával kapcsolatban a világon a legnagyobb gyűjtemény áll össze, harisnyákból, gépekből, hirdetési eszközökből, képekből, kötésminta-gyűjteményekből… Az anyag egy részét vándorkiállításokon is látni lehet majd.

Hogy mióta hordunk harisnyát? Több ezer évvel ezelőtt a vadászok nyersbőrt tekertek a lábukra a sebesülések elkerülése végett és a hideg ellen. Az antik korban a nők és a férfiak csak akkor fáslizták be a lábszárukat vászoncsíkokkal, ha nagyon fáztak. A Földközi-tenger térségében a klíma miatt alárendelt szerepe volt a „harisnyának”. A rómaiaknál csupán az öregek és a betegeskedők hordták az ún. „socci”-t.

A legrégebbi kötött gyermekharisnyát a koptoktól származtatják a II.-VI. század elejére tehető leletek alapján. Mellesleg a kézi kötés nem európai találmány, de a 4-5 kötőtűvel való körkötést több szerző szerint is az európai parasztok fejlesztették ki feltehetően a X-XI. században. (A kötőszéket 1589-ben egy anglikán lelkész, William Lee találta fel. Az anekdota szerint a lelkész menyasszonya – a kor etikettjének megfelelően – ha együtt töltötték a délutánt, teázás, beszélgetés közben kötögetett. A férfi jobban szerette volna, ha a lány csak vele foglalkozik, ezért állt elő a forradalmi újítással. Ez és ennek javított változatai közel 300 évig voltak a harisnyakészítés egyedüli „gépesített” megoldásai.)

Ki hinné, hogy a harisnya valamikor elsősorban a férfiak ruhatárában szerepelt? 1300 körül az úrhölgyek nem hordtak harisnyát, csupán a férfiak, valamint a rövidszoknyás jobbágylányok a földesúr címerének színeiből varrt szövet- vagy posztóharisnyát. A férfiaknál a XV. század elejéig az alsónadrág és a harisnyanadrág nem ért össze, a réseken kilátszott a meztelen bőr. (Főleg amikor már csak csípőig ért a férfiak felsőruhája. 1376-ban rosszallóan meg is jegyezte a mainzi krónika, hogy a fiatal férfiak olyan rövid szoknyát hordanak, amely nem takarja sem a hátsójukat, sem a szeméremrészeket.)

A XV. században aztán a harisnyával a hátsót is betakarták, és a felsőruhához erősítették, majd az alsónadrág és a harisnya egy darabbá állt össze, és megszületett a harisnyanadrág őse. Az 1550-es években a selyem vagy fésült gyapjúharisnya főúri, sőt királyi ruhadarabnak számított. Már a hölgyek is hordtak harisnyát, bár a csodás darabokat senki nem láthatta. A barokk idején a dámák arany-és ezüstfonallal hímzett, gyöngyökkel díszített harisnyát viseltek. 400 évvel később a körkötőgépek százezrével ontották az akkor divatos (hátul varrott) harisnyákat.

Manapság pedig minden bátran viselhető – sportos és nőies, testszínű és fekete, tarka mintás, neccből készült…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.   


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2