Virtuális múzeum


Jády Mónika  2006.4.26. 13:09

Ahhoz, hogy meglátogassuk a Német Harisnyamúzeumot, nem szükséges útra kelnünk.

Az intézmény a valóságban ugyanis még nem létezik, csupán a világhálón (www.deutsches-strumpfmuseum.de). A múzeum négy emeletre tagolódik: harisnya és technika, harisnya és divat, történelem, valamint ipar. Hogy hol fog felépülni, azt most még nem tudni. Annyi biztos, hogy a témával kapcsolatban a világon a legnagyobb gyűjtemény áll össze, harisnyákból, gépekből, hirdetési eszközökből, képekből, kötésminta-gyűjteményekből… Az anyag egy részét vándorkiállításokon is látni lehet majd.

Hogy mióta hordunk harisnyát? Több ezer évvel ezelőtt a vadászok nyersbőrt tekertek a lábukra a sebesülések elkerülése végett és a hideg ellen. Az antik korban a nők és a férfiak csak akkor fáslizták be a lábszárukat vászoncsíkokkal, ha nagyon fáztak. A Földközi-tenger térségében a klíma miatt alárendelt szerepe volt a „harisnyának”. A rómaiaknál csupán az öregek és a betegeskedők hordták az ún. „socci”-t.

A legrégebbi kötött gyermekharisnyát a koptoktól származtatják a II.-VI. század elejére tehető leletek alapján. Mellesleg a kézi kötés nem európai találmány, de a 4-5 kötőtűvel való körkötést több szerző szerint is az európai parasztok fejlesztették ki feltehetően a X-XI. században. (A kötőszéket 1589-ben egy anglikán lelkész, William Lee találta fel. Az anekdota szerint a lelkész menyasszonya – a kor etikettjének megfelelően – ha együtt töltötték a délutánt, teázás, beszélgetés közben kötögetett. A férfi jobban szerette volna, ha a lány csak vele foglalkozik, ezért állt elő a forradalmi újítással. Ez és ennek javított változatai közel 300 évig voltak a harisnyakészítés egyedüli „gépesített” megoldásai.)

Ki hinné, hogy a harisnya valamikor elsősorban a férfiak ruhatárában szerepelt? 1300 körül az úrhölgyek nem hordtak harisnyát, csupán a férfiak, valamint a rövidszoknyás jobbágylányok a földesúr címerének színeiből varrt szövet- vagy posztóharisnyát. A férfiaknál a XV. század elejéig az alsónadrág és a harisnyanadrág nem ért össze, a réseken kilátszott a meztelen bőr. (Főleg amikor már csak csípőig ért a férfiak felsőruhája. 1376-ban rosszallóan meg is jegyezte a mainzi krónika, hogy a fiatal férfiak olyan rövid szoknyát hordanak, amely nem takarja sem a hátsójukat, sem a szeméremrészeket.)

A XV. században aztán a harisnyával a hátsót is betakarták, és a felsőruhához erősítették, majd az alsónadrág és a harisnya egy darabbá állt össze, és megszületett a harisnyanadrág őse. Az 1550-es években a selyem vagy fésült gyapjúharisnya főúri, sőt királyi ruhadarabnak számított. Már a hölgyek is hordtak harisnyát, bár a csodás darabokat senki nem láthatta. A barokk idején a dámák arany-és ezüstfonallal hímzett, gyöngyökkel díszített harisnyát viseltek. 400 évvel később a körkötőgépek százezrével ontották az akkor divatos (hátul varrott) harisnyákat.

Manapság pedig minden bátran viselhető – sportos és nőies, testszínű és fekete, tarka mintás, neccből készült…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 1.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Svájc, Ausztria, Szlovákia)

2020.3.29.   


Ismerd meg Budapest elit szálláshelyeit!

Vajon hol találjuk meg az elit hoteleket Magyarország fővárosában?

2020.2.9.   


Romantikus randikuckó

Gyakori jelenségnek tekinthető a párok körében, hogy kicsit befásulnak a mindennapokba.

2020.1.4.   


A Dera-patak szurdokvölgye

A legizgalmasabb kirándulás a Pilisben kétségtelenül a vadregényes Dera-szurdok felfedezése, megismerése.

2019.10.21.