Virtuális múzeum


Jády Mónika  2006.4.26. 13:09

Ahhoz, hogy meglátogassuk a Német Harisnyamúzeumot, nem szükséges útra kelnünk.

Az intézmény a valóságban ugyanis még nem létezik, csupán a világhálón (www.deutsches-strumpfmuseum.de). A múzeum négy emeletre tagolódik: harisnya és technika, harisnya és divat, történelem, valamint ipar. Hogy hol fog felépülni, azt most még nem tudni. Annyi biztos, hogy a témával kapcsolatban a világon a legnagyobb gyűjtemény áll össze, harisnyákból, gépekből, hirdetési eszközökből, képekből, kötésminta-gyűjteményekből… Az anyag egy részét vándorkiállításokon is látni lehet majd.

Hogy mióta hordunk harisnyát? Több ezer évvel ezelőtt a vadászok nyersbőrt tekertek a lábukra a sebesülések elkerülése végett és a hideg ellen. Az antik korban a nők és a férfiak csak akkor fáslizták be a lábszárukat vászoncsíkokkal, ha nagyon fáztak. A Földközi-tenger térségében a klíma miatt alárendelt szerepe volt a „harisnyának”. A rómaiaknál csupán az öregek és a betegeskedők hordták az ún. „socci”-t.

A legrégebbi kötött gyermekharisnyát a koptoktól származtatják a II.-VI. század elejére tehető leletek alapján. Mellesleg a kézi kötés nem európai találmány, de a 4-5 kötőtűvel való körkötést több szerző szerint is az európai parasztok fejlesztették ki feltehetően a X-XI. században. (A kötőszéket 1589-ben egy anglikán lelkész, William Lee találta fel. Az anekdota szerint a lelkész menyasszonya – a kor etikettjének megfelelően – ha együtt töltötték a délutánt, teázás, beszélgetés közben kötögetett. A férfi jobban szerette volna, ha a lány csak vele foglalkozik, ezért állt elő a forradalmi újítással. Ez és ennek javított változatai közel 300 évig voltak a harisnyakészítés egyedüli „gépesített” megoldásai.)

Ki hinné, hogy a harisnya valamikor elsősorban a férfiak ruhatárában szerepelt? 1300 körül az úrhölgyek nem hordtak harisnyát, csupán a férfiak, valamint a rövidszoknyás jobbágylányok a földesúr címerének színeiből varrt szövet- vagy posztóharisnyát. A férfiaknál a XV. század elejéig az alsónadrág és a harisnyanadrág nem ért össze, a réseken kilátszott a meztelen bőr. (Főleg amikor már csak csípőig ért a férfiak felsőruhája. 1376-ban rosszallóan meg is jegyezte a mainzi krónika, hogy a fiatal férfiak olyan rövid szoknyát hordanak, amely nem takarja sem a hátsójukat, sem a szeméremrészeket.)

A XV. században aztán a harisnyával a hátsót is betakarták, és a felsőruhához erősítették, majd az alsónadrág és a harisnya egy darabbá állt össze, és megszületett a harisnyanadrág őse. Az 1550-es években a selyem vagy fésült gyapjúharisnya főúri, sőt királyi ruhadarabnak számított. Már a hölgyek is hordtak harisnyát, bár a csodás darabokat senki nem láthatta. A barokk idején a dámák arany-és ezüstfonallal hímzett, gyöngyökkel díszített harisnyát viseltek. 400 évvel később a körkötőgépek százezrével ontották az akkor divatos (hátul varrott) harisnyákat.

Manapság pedig minden bátran viselhető – sportos és nőies, testszínű és fekete, tarka mintás, neccből készült…Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.   


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    7


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.