Vodka, retró – Donyeck


Kulcsár Tímea Ágnes  2013.7.15. 3:52

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, pedig érdemes felkeresni.

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, így aki a zsúfolt üdülővárosok helyett egy nyugodt kis nyaralásra vágyik hazánk határain kívül, annak tökéletes állomás lehet az ország.

Donyeck: az utca egyik oldalán egy szegény, idős néni ül, virágot árul, a másikon ott a frissen átadott, modern pláza, vagy az EB-re épített stadion. Mindennapos életkép ez. A kettősség egyedi jelleget ad az országnak, akár a természetben járunk-kelünk, akár egy nagyváros utcáit rójuk. Az idelátogatók kiválaszthatják, Ukrajna melyik oldalát látják szívesebben.

Itt megismerhetjük az érem két oldalát. Megtalálható a gyönyörű, szinte érintetlen táj éppúgy, mint a zsúfolt nagyváros, a szegénység és a gazdagság, vagy a tradíció és a fejlődés kettőssége is. Pillantsunk be most ebbe a titokzatos országba, amelynek nem titkolt célja, hogy minél több turista térképére felkerüljön!

Kutatási céllal érkeztem, de persze a munka mellett mindig jól esik egy kis pihenés. Az ismeretlen terület felfedezése, a kultúra megismerése pedig nem csak pihentető, de szórakoztató is. Tágra nyílt szemmel barangoltam az idegen, mégis ismerős világban, mely tíz napra magával ragadott elbűvölő színeivel, illatával, lakosaival.

Donyeck, Ukrajna 24 közigazgatási területének egyike. Az ország déli részén fekszik, határain belül található a Donyec-medence nagy része és a Krím-félsziget keleti oldala. A dombokkal és meddőhányókkal teletűzdelt vidék szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Nyáron az akár 38-40 fokos hőség sem ritka, így nem árt rövidnadrágot és napszemüveget, sőt magas faktorszámú fényvédőkrémet is bepakolni a bőröndbe. A fotósoknak is akad rengeteg téma: a véget nem érő terepeken elhagyott ipari épületek, roskadozó házak váltják egymást és történelmi kincsekre is bukkanhat a kitartó kutató.

A Donyecki régió városai, mint például az egymillió lakosú kereskedelmi központ és forgalmi csomópont Donyeck, számos kulturális értékkel büszkélkedhet. Érdemes ellátogatni a helyi ortodox templomokba és temetőkbe is, és közelebbről megismerni a helyi vallási hagyományokat, kulturális szokásokat. Az idősebb korosztály bizonyára rengeteg ismerős motívumot fog találni, kezdve a Sztálin-szobrokkal, vagy a mindenfelé látható vörös csillagokkal, egészen az út szélén kiállított tankokig. A hatalmas lakótelepek, az ipari területek mind a szocializmus korszakát idézik. Az utakon ladák és dachiák pöfögnek, a múzeumok oszlopain sarló és kalapács „díszeleg”. Nem csoda, hogyha a Nyugatról érkező utazó úgy érzi, most tényleg egy időutazás részesévé vált: megelevenednek előtte egy letűnt kor díszletei.
A fiatalok sem maradhatnak élmény nélkül. Az éjszakai élet pezsgő, a szórakozóhelyeken pedig könnyű társaságot találni. Legyen szó a városban, vagy a vidéken lakókról, Ukrajna polgárai segítőkészek és kedvesek. A turistákkal kitűnő vodkát itatnak, ha belemelegednek egy beszélgetésbe a helyiekkel.

Persze a helyi gasztronómia remekeinek megízlelése sem maradhat ki a nyaralásból. Az ukrán konyha rengeteg halétellel büszkélkedik, ilyen például a mogyoróba forgatott lepényhal, ami egy kis citrommal megbolondítva igazi specialitásnak számít. Az ínyenc falatok szerelmeseinek ajánlom a hideg uborkalevest, de ne okozzon meglepetést a leves savanyúsága! Az italokat kedvelők sem maradnak kulináris élmények nélkül: különleges ízesítésű vodkák tömkelege várja őket, így például a mézes-paprikás vodka. Tegyen úgy, akár a helyiek: a sörhöz szárított, sózott halat, vagy polipcsíkokat falatozzon! Ezek mind megtalálhatóak a helyi boltokban, és – minő szerencse – egészen kedvező áron!

Ukrajna színes napjaiba nyerhettem betekintést az utazással, és bár az ország nem mindennapos úti cél, az ide látogatók biztosan jól fogják érezni magukat – legyenek a fiatal vagy idősebb korosztály tagjai. Fogadjanak be minél többet a látnivalókból, ízleljék meg egy másik kultúra ételeit és italait, ismerkedjenek a helyiekkel, mert Ukrajna, és így Donyeck is, felejthetetlen élményeket nyújt!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 2.

Kabók Zita

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak, hogyan élik meg ez a helyzetet. (Anglia)

2020.3.31.