Vodka, retró – Donyeck


Kulcsár Tímea Ágnes  2013.7.15. 3:52

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, pedig érdemes felkeresni.

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, így aki a zsúfolt üdülővárosok helyett egy nyugodt kis nyaralásra vágyik hazánk határain kívül, annak tökéletes állomás lehet az ország.

Donyeck: az utca egyik oldalán egy szegény, idős néni ül, virágot árul, a másikon ott a frissen átadott, modern pláza, vagy az EB-re épített stadion. Mindennapos életkép ez. A kettősség egyedi jelleget ad az országnak, akár a természetben járunk-kelünk, akár egy nagyváros utcáit rójuk. Az idelátogatók kiválaszthatják, Ukrajna melyik oldalát látják szívesebben.

Itt megismerhetjük az érem két oldalát. Megtalálható a gyönyörű, szinte érintetlen táj éppúgy, mint a zsúfolt nagyváros, a szegénység és a gazdagság, vagy a tradíció és a fejlődés kettőssége is. Pillantsunk be most ebbe a titokzatos országba, amelynek nem titkolt célja, hogy minél több turista térképére felkerüljön!

Kutatási céllal érkeztem, de persze a munka mellett mindig jól esik egy kis pihenés. Az ismeretlen terület felfedezése, a kultúra megismerése pedig nem csak pihentető, de szórakoztató is. Tágra nyílt szemmel barangoltam az idegen, mégis ismerős világban, mely tíz napra magával ragadott elbűvölő színeivel, illatával, lakosaival.

Donyeck, Ukrajna 24 közigazgatási területének egyike. Az ország déli részén fekszik, határain belül található a Donyec-medence nagy része és a Krím-félsziget keleti oldala. A dombokkal és meddőhányókkal teletűzdelt vidék szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Nyáron az akár 38-40 fokos hőség sem ritka, így nem árt rövidnadrágot és napszemüveget, sőt magas faktorszámú fényvédőkrémet is bepakolni a bőröndbe. A fotósoknak is akad rengeteg téma: a véget nem érő terepeken elhagyott ipari épületek, roskadozó házak váltják egymást és történelmi kincsekre is bukkanhat a kitartó kutató.

A Donyecki régió városai, mint például az egymillió lakosú kereskedelmi központ és forgalmi csomópont Donyeck, számos kulturális értékkel büszkélkedhet. Érdemes ellátogatni a helyi ortodox templomokba és temetőkbe is, és közelebbről megismerni a helyi vallási hagyományokat, kulturális szokásokat. Az idősebb korosztály bizonyára rengeteg ismerős motívumot fog találni, kezdve a Sztálin-szobrokkal, vagy a mindenfelé látható vörös csillagokkal, egészen az út szélén kiállított tankokig. A hatalmas lakótelepek, az ipari területek mind a szocializmus korszakát idézik. Az utakon ladák és dachiák pöfögnek, a múzeumok oszlopain sarló és kalapács „díszeleg”. Nem csoda, hogyha a Nyugatról érkező utazó úgy érzi, most tényleg egy időutazás részesévé vált: megelevenednek előtte egy letűnt kor díszletei.
A fiatalok sem maradhatnak élmény nélkül. Az éjszakai élet pezsgő, a szórakozóhelyeken pedig könnyű társaságot találni. Legyen szó a városban, vagy a vidéken lakókról, Ukrajna polgárai segítőkészek és kedvesek. A turistákkal kitűnő vodkát itatnak, ha belemelegednek egy beszélgetésbe a helyiekkel.

Persze a helyi gasztronómia remekeinek megízlelése sem maradhat ki a nyaralásból. Az ukrán konyha rengeteg halétellel büszkélkedik, ilyen például a mogyoróba forgatott lepényhal, ami egy kis citrommal megbolondítva igazi specialitásnak számít. Az ínyenc falatok szerelmeseinek ajánlom a hideg uborkalevest, de ne okozzon meglepetést a leves savanyúsága! Az italokat kedvelők sem maradnak kulináris élmények nélkül: különleges ízesítésű vodkák tömkelege várja őket, így például a mézes-paprikás vodka. Tegyen úgy, akár a helyiek: a sörhöz szárított, sózott halat, vagy polipcsíkokat falatozzon! Ezek mind megtalálhatóak a helyi boltokban, és – minő szerencse – egészen kedvező áron!

Ukrajna színes napjaiba nyerhettem betekintést az utazással, és bár az ország nem mindennapos úti cél, az ide látogatók biztosan jól fogják érezni magukat – legyenek a fiatal vagy idősebb korosztály tagjai. Fogadjanak be minél többet a látnivalókból, ízleljék meg egy másik kultúra ételeit és italait, ismerkedjenek a helyiekkel, mert Ukrajna, és így Donyeck is, felejthetetlen élményeket nyújt!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2019.7.4.    4


Lustálkodjuk magunkat egészségesre!

Ismerjük a mondást: a lustaság fél egészség! De mi az igazság mögötte? Utánajártunk!

2019.2.19.    5


Kapcsolódj ki Hévízen!

PR-cikk

Az egész kisvárosnak van egyfajta bája, amit a gyógytó csak még inkább erősít.

2019.1.22.    2


Hét nyugis sziget az Adrián

Miután eldöntöttük, milyen számunkra az igazi álomnyaralás, nézzünk körül a csodás adriai lehetőségek között!

2018.3.4.   


Nógrád megye hét csodája

PR-cikk

Bemutatjuk a megye kihagyhatatlan látnivalóit, amiért érdemes idelátogatni.

2018.2.17.    8


Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.14.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.