Washington D.C.


Orbán Viktória  2007.4.27. 7:49

Nemrég az amerikai fővárosban, Washington D.C.-ben, tölthettem egy hetet. Lenyűgöző volt!

Mielőtt azonban belemélyednék a látnivalók végeláthatatlan sorába, hadd mondjak pár szót magáról a városról, amit talán nem minden olvasó tud.

Washington D.C. különálló, független város, vagyis nem tartozik egyik amerikai államhoz sem. A város formája felülről nézve csúcsára állított négyszög alakú, melynek mértani közepén helyezkedik el a mindenkori államelnök rezidenciája, a White House. További érdekessége, hogy itt nincsenek magas toronyépületek, sem felhőkarcolók. Ennek oka, hogy Washington-ban van egy emlékmű, egy magas obeliszk – Washinghon Monument --, amelynél semelyik városbeli épület sem lehet magasabb. Ez érthető is, hiszen a sok magas épület között teljesen elveszítené szépségét, jelentőségét, különlegességét.

Washington-ban rengeteg a látnivaló: egy nap biztosan nem elég arra, hogy az ember mindent szemügyre vegyen. Nekem is három napig tartott a legérdekesebb helyek meglátogatása, és így is napi nyolc órán keresztül jártam a várost, múzeumokat, emlékhelyeket.

A legelső hely, amelyet minden turista felkeres, az 1600 Pennsylvania Avenue, vagyis a Fehér Ház. Sajnos nem sikerült megnézni, mert mint kiderült, a látogatás előtt tíz héttel kell időpontot egyeztetni! Gyanítom, hogy a 2001-es merényletek óta vezették be a szigorításokat, előtte ugyanis nem kellett időpontot kérni. Azonban a Fehér Ház kívülről is gyönyörű. Egy érdekesség: eredetileg nem így nézett ki a Fehér Ház. 1814-ben a britek felgyújtották, ezután újjáépítették, s így nyerte el végleges külsejét – habár száz évvel ezután ismét kigyulladt. Annak ellenére, hogy az USA első elnöke G. Washington rendelte el a Fehér Ház felépítését, ő maga soha nem lakott benne, mivel elnöksége ideje alatt még nem készült el. Az első lakó Adams volt és a felesége.

Amit szinten érdemes megnézni, az a Washington Monument, melyet az első elnök tiszteletére emeltek. Az obeliszknek a tetejére fel is lehet menni – 898 lépcsőfok vezet fel – ahonnan megcsodálhatjuk az egész várost. Érdekessége, hogy építése közben elfogyott az erre szánt adomány, így huszonkét évre abbamaradt az építkezés, ami az emlékművön is meglátszik, hiszen egy árnyalatnyi különbség van a kezdésként és a befejezésként használt kőtömbök között. Ettől függetlenül mit sem veszít szépségéből a mintegy 168 méter magas emlékmű.

Egy másik lenyűgöző szépségű épület a US Capitol, vagyis az országház, mely a demokrácia jelkepe. Törvényhozó intézmény és emlékmű egyben, s turisták ezreit vonzza naponta.

Most csak a három legjelentősebb emlékművet, látnivalót emeltem ki a sok közül, de természetesen ezeken kívül rengeteg gyönyörű, érdekes látnivaló van még. Múzeumok, galériák, melyek többségébe ingyenes a belépés!

Érdemes ellátogatni a Library of Congress-be (Kongresszusi Könyvtár) is – hatalmas, gyönyörű, ritka szépségtű. Valójában ez a világ legnagyobb könyvtára: több, mint 130 millió könyvvel, fényképpel, levéllel, iratokkal, hanganyaggal stb., megközelítőleg 848 km hosszúságú könyvespolccal!

Washington D.C. híres a cseresznyefáiról is, melyeket a japánoktól kaptak (3000 db-ot), a két ország közötti barátság hangsúlyozására. Április tájékán kezdenek virágozni, és a hosszú utcák mentén csodás látványt nyújtanak rózsaszín virágaikkal. Már csak ezért a látványért is érdemes felkeresni a fővárost, ahol fesztivált is tartanak a cseresznyefák tiszteletére.

Ne hagyjuk ki az Arlingtoni Nemzeti Temetőt sem, ahol katonák, háborús hősök, azok feleségei, gyerekei nyugszanak, és híres emberek (pl. John F. Kennedy) síremlékei találhatók.

Washington lenyűgöző szépségű város, teli látnivalóval, emlékkel. Ha valaki az USA-ban jár, semmiképpen ne hagyja ki a főváros meglátogatását! Egy életre szóló élményt hagyna ki!Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Love story

Orbán Viktória

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal lány, aki elindult, hogy felfedezze Amerikát.

2007.5.21.   


Gyermekvállalás az USA-ban

Orbán Viktória

Fogadó családomnak éppen e hónap elején született meg a második kisfia, Charles.

2007.2.22.   


Kedvenc pitém

Orbán Viktória

Az első desszert, amit megkóstoltam Floridában, a Key Lime Pie volt, és már az első falat után a kedvencemmé vált.

2006.10.26.  3   

A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.