Zakopane télen


Halász Kata  2013.1.29. 5:00

A síelésnek itt már több, mint százéves hagyománya van, ez Lengyelország sífővárosa...

Ha síelésről van szó, szinte mindenkinek Ausztria, Olaszország vagy Szlovákia ugrik be először. Éppen ezért választottuk idén Zakopanét, a lengyel síparadicsomot, ami alig 5 órás autóútra található Magyarországtól.

Zakopane Lengyelország legmagasabban fekvő városa (838 méterrel a tengerszint felett). A síelésnek már több, mint százéves hagyománya van, ez az ország sífővárosa, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni, mikor van síszünet a régió iskoláiban, hogy elkerüljük a legnagyobb tömegeket.

A város növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több sípályát építettek ki, Zakopane környékén több, mint 50 sífelvonó található. Ugyan a sípályák nem olyan hosszúak, mint az Alpokban, de a teljesen kezdők és a gyakorlott síelők is találhatnak nekik megfelelő nehézségű pályát. A legtöbb sípálya estig nyitva van, ezért sötétedés után világítással segítik a síelőket, illetve rendszeresen karbantartják, ha kell, hóágyúzzák a pályákat.

A sífelvonók környékén és a városban rengeteg helyen lehet snowboard és sífelszerelést bérelni nagyon jutányos, napi 30-50 zlotyis áron. Aki kezdő vagy újrakezdő, érdemes oktatót is felfogadnia, ez egy kicsit költségesebb, 1 óra kb. 75-100 zlotyi, de ez tartalmazza az oktató összes költségét. Sajnos nincs egységes ski-pass, minden felvonóra külön kell megvásárolni a jegyeket, ezért az árak is változók. A napi bérlet 70-100 zlotyiba kerül, de léteznek úgynevezett karnetek, amik egy-egy felvonóhasználat után bizonyos mennyiségű pontot vonnak le. Ez a bérlet azért nagyon praktikus, mert a fel nem használt pontokat visszafizetik a pénztárnál. Nincs egységes sípályarendszer sem, tehát az egyes területeket külön kell megközelíteni autóval, busszal vagy lovasszánnal.

Zakopane igazi síparadicsom, a téli sportok szerelmesei válogathatnak a lehetőségek közül: sok sífutásra alkalmas és kijelölt terep található a város környékén, illetve aki nem unja, ha csúszik a talaj a lába alatt, az akár korcsolyázhat is. Akinek pedig a nap végére tele van a hócipője, ejtőzhet egyet a helyi aquaparkban.

Negatívum, hogy a középkorú és idősebb generáció nem beszél idegen nyelven, de a lengyel-magyar barátságra emlékezve nagyon segítőkészek és ha kell, kézzel lábbal útbaigazítanak. Az éttermekben, pénzváltóknál, szállásokon biztosan nem lesz probléma, hiszen érdekük, hogy a turistákat kiszolgálják.

Zakopane egy külön világ Lengyelországban a sajátságos nyelvével, amit még a honfitársak is nehezen értenek, az egyedi szokásokkal, a góral építészeti stílussal, az isteni konyhával és a sokszor áprilisig-májusig tartó síszezonnal. Aki teheti, inkább a Łysa Plana határátkelőhelyen lépjen be az országba és Zakopane felé ne a főútvonalat kövesse, hanem válassza a hangulatosabb erdei utat, amit télen ritkábban takarítanak, de sokkal hangulatosabb.

Aki szeretne letérni a turistaútvonalakról, látogassa meg a főutca (Krupówki) végén, a Gubałówkára vezető felvonó közelében található piacot és szerezze be onnan a szuvenírokat, kóstolja meg a frissen sütött füstölt sajtokat, az oscypkit egy kis áfonyadzsemmel. A lengyel és főleg a góral vendéglátás bőségességéről híres, egyszer mindenképp érdemes egy autentikus éttermet meglátogatni, és megkóstolni a savanyú káposztalevest (kwasnica), a csülköt (golonka) és a különféle sült kolbászokat. Desszertként a házi túrósüteményt, kísérőként pedig a forralt bort, a meleg sört vagy a híres lengyel vodkát, a Zubrówkát.

Hasznos információk nem csak síelőknek: www.zakopaneinfo.hu

Írásunk a Wikipedia, www.sielok.hu cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Hévíz, ahol a stressz gyógyvízben oldódik

A feltöltődéshez Hévízen a világ legnagyobb termáltavánál mindent megtalál. Relaxáljon a hévízi gyógyvízben, tavirózsák között, az őszi hónapokban is!

2017.10.4.    4


Egy szelet Itália

Tompa Orsolya

„Az olyan helyekre vezető utakat, ahová érdemes eljutni, nem lehet lerövidíteni.” (Helen Keller)

2017.8.14.    6


9 érdekesség, amit nem tudtál Hévízről

PR-cikk

Azt hiszed, hogy ismered a Hévízi tavat, mert sokszor hallottad már, hogy Európa legnagyobb gyógytava, hogy télen-nyáron úszkálhatsz benne tavirózsák között és közismert, hogy csodákat tesz a fájó derékkal?

2017.7.17.    42


Tippek a törökországi nyaraláshoz

PR-cikk

Úticélok azok figyelmébe, akik mozgalmas törökországi kirándulásra vágynak.

2016.6.29.   


Izgalmas kikapcsolódás

Izgalmas kikapcsolódás az egész család számára Pécsváradon!

2015.2.15.    13


Csodák birodalma

Joó Fruzsina

A világ számos csodát tartogat számunkra. Olyan helyek, tájak léteznek, melyek még a képzeletünket is felülmúlják.

2014.8.7.    4


Majdnem tökéletes

Nagy Erika

A tökéletes nem létezik, mondják sokan, és elhiszem nekik.

2014.7.24.    11


Nyári utazási tippek

Mire ügyeljünk, hogy egészségesek maradjunk nyaralás alatt is?

2014.7.11.   


Peru, a titokzatos

Kabók Zita

Miért éppen Peru? Milyen Machu Picchu? Ezekre a kérdésekre is válaszol Adonyi Éva, aki az utat megjárta.

2014.6.20.   


Strasbourgban jártunk (2)

Póda Erzsébet

A történelmi város megcsodálása után utunk az Európa Parlament épületébe vezetett. (A beszámoló második része)

2014.4.25.   


Strasbourgban jártunk (1)

Póda Erzsébet

Mégpedig Bauer Edit EP képviselőasszony kétnapos programján. (Első rész)

2014.4.22.   


Vodka, retró – Donyeck

Kulcsár Tímea Ágnes

Ukrajna nem szerepel a magyar turisták első számú úti céljai között, pedig érdemes felkeresni.

2013.7.15.    9