Zakopane télen


Halász Kata  2013.1.29. 5:00

A síelésnek itt már több, mint százéves hagyománya van, ez Lengyelország sífővárosa...

Ha síelésről van szó, szinte mindenkinek Ausztria, Olaszország vagy Szlovákia ugrik be először. Éppen ezért választottuk idén Zakopanét, a lengyel síparadicsomot, ami alig 5 órás autóútra található Magyarországtól.

Zakopane Lengyelország legmagasabban fekvő városa (838 méterrel a tengerszint felett). A síelésnek már több, mint százéves hagyománya van, ez az ország sífővárosa, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni, mikor van síszünet a régió iskoláiban, hogy elkerüljük a legnagyobb tömegeket.

A város növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több sípályát építettek ki, Zakopane környékén több, mint 50 sífelvonó található. Ugyan a sípályák nem olyan hosszúak, mint az Alpokban, de a teljesen kezdők és a gyakorlott síelők is találhatnak nekik megfelelő nehézségű pályát. A legtöbb sípálya estig nyitva van, ezért sötétedés után világítással segítik a síelőket, illetve rendszeresen karbantartják, ha kell, hóágyúzzák a pályákat.

A sífelvonók környékén és a városban rengeteg helyen lehet snowboard és sífelszerelést bérelni nagyon jutányos, napi 30-50 zlotyis áron. Aki kezdő vagy újrakezdő, érdemes oktatót is felfogadnia, ez egy kicsit költségesebb, 1 óra kb. 75-100 zlotyi, de ez tartalmazza az oktató összes költségét. Sajnos nincs egységes ski-pass, minden felvonóra külön kell megvásárolni a jegyeket, ezért az árak is változók. A napi bérlet 70-100 zlotyiba kerül, de léteznek úgynevezett karnetek, amik egy-egy felvonóhasználat után bizonyos mennyiségű pontot vonnak le. Ez a bérlet azért nagyon praktikus, mert a fel nem használt pontokat visszafizetik a pénztárnál. Nincs egységes sípályarendszer sem, tehát az egyes területeket külön kell megközelíteni autóval, busszal vagy lovasszánnal.

Zakopane igazi síparadicsom, a téli sportok szerelmesei válogathatnak a lehetőségek közül: sok sífutásra alkalmas és kijelölt terep található a város környékén, illetve aki nem unja, ha csúszik a talaj a lába alatt, az akár korcsolyázhat is. Akinek pedig a nap végére tele van a hócipője, ejtőzhet egyet a helyi aquaparkban.

Negatívum, hogy a középkorú és idősebb generáció nem beszél idegen nyelven, de a lengyel-magyar barátságra emlékezve nagyon segítőkészek és ha kell, kézzel lábbal útbaigazítanak. Az éttermekben, pénzváltóknál, szállásokon biztosan nem lesz probléma, hiszen érdekük, hogy a turistákat kiszolgálják.

Zakopane egy külön világ Lengyelországban a sajátságos nyelvével, amit még a honfitársak is nehezen értenek, az egyedi szokásokkal, a góral építészeti stílussal, az isteni konyhával és a sokszor áprilisig-májusig tartó síszezonnal. Aki teheti, inkább a Łysa Plana határátkelőhelyen lépjen be az országba és Zakopane felé ne a főútvonalat kövesse, hanem válassza a hangulatosabb erdei utat, amit télen ritkábban takarítanak, de sokkal hangulatosabb.

Aki szeretne letérni a turistaútvonalakról, látogassa meg a főutca (Krupówki) végén, a Gubałówkára vezető felvonó közelében található piacot és szerezze be onnan a szuvenírokat, kóstolja meg a frissen sütött füstölt sajtokat, az oscypkit egy kis áfonyadzsemmel. A lengyel és főleg a góral vendéglátás bőségességéről híres, egyszer mindenképp érdemes egy autentikus éttermet meglátogatni, és megkóstolni a savanyú káposztalevest (kwasnica), a csülköt (golonka) és a különféle sült kolbászokat. Desszertként a házi túrósüteményt, kísérőként pedig a forralt bort, a meleg sört vagy a híres lengyel vodkát, a Zubrówkát.

Hasznos információk nem csak síelőknek: www.zakopaneinfo.hu

Írásunk a Wikipedia, www.sielok.hu cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Készülhetünk a nyárra

Trópusi úti célok a tökéletes nyárhoz 2024-ben!

2024.3.11.   


Milyen nyaraló-típus vagy?

Ez az egyszerű teszt segít megtudni, milyen nyaraló-típus vagy...

2023.7.13.   


Az utazás pozitív hatásai: az agyra

Előfordult már, hogy egy külföldi utazásról hazatérve úgy érezted, mintha újjászülettél volna? Ez az agyad növekedésének köszönhető!

2023.7.6.   


Las Vegas látnivalói

PR-cikk

Van más a kaszinókon kívül? Las Vegas világszerte közismert fényűző kaszinóiról, klubjairól és vad bulijairól...

2023.4.19.   


Téli autózás – tippek hölgyeknek

A téli autózás, autóvezetés nagy odafigyelést igényel. Másként viselkedik gépkocsink...

2023.2.22.   


Egyiptomi kövek

Nagy Csivre Katalin

A kő az emlékek hallgatag őre. Talán egyszer vallanak majd nekünk. Talán soha...

2022.7.10.   


Utazzunk Costa Ricába!

PR-cikk

Bármi is legyen az úti célunk, fontos, hogy gyorsan és kényelmesen tudjunk utazni.

2022.7.1.   


Tíz legjobb dolog Monte Carlóban

Ha Monte Carlo neve elhangzik, szinte mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. Nézzük csak!

2022.5.23.   


Dézsafürdős szállások

Miért jelenthet az egész családnak hatalmas örömet, ha egy olyan pihenő helyet választ, ahol dézsafürdő is van?

2020.6.13.   


Hogyan éljük meg a világjárványt 5.

Ankétunk újabb részében ketten válaszolják meg a kérdésünket. (Magyarország, Olaszország)

2020.4.7.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 4.

Folytatjuk ankétunkat a koronavírusjárvány-érintette országok magyarjaival. (Vajdaság, Erdély)

2020.4.2.   


Hogyan éljük meg a világjárványt? 3.

Azokat kérdeztük, akik külföldön tartózkodnak vagy dolgoznak, arról, mit tapasztalnak? (Egyesült Államok, Texas, Houston)

2020.3.31.