A biciklis lány


Huszár Katalin  2012.10.30. 5:13

Debütáló dala alapján már csak így emlegetik a fiatal és nagyon tehetséges grúz-angol énekesnőt és dalszerzőt, Katie Meluát.

A Nine Million Bicycles című debütáló dala alapján már csak így emlegetik a fiatal és nagyon tehetséges grúz-angol énekesnőt és dalszerzőt, Katie Meluát. A dal pekingi élményének hatására született, ahol sok-sok kerékpárost látott, és ahol nagyjából kilencmillió bicikli van.

Azért is szeretem ezt a dalt, mert keveredik benne az egyszerű hétköznapi gondolat (Nine Million Bicycles – Kilencmillió bicikli) egy fontos gondolattal (I will love you till I die – Addig foglak szeretni, míg meghalok). Őszintén édes gondolat...
Ez a dal egyike volt azoknak, amiket később vettek föl az énekesnő második albumára, a Piece by Piece-re.

Katie 1984-ban született az akkor még Szovjetunióként jegyzett Grúzia területén. Nyolc esztendős korában a grúz polgárháború miatt Észak-Írországba, majd 14 évesen Angliába költözött családjával. Itt iratkozik be London művészeti iskolájába, amely az egyetlen ingyenes ilyen jellegű képzést biztosította akkoriban a szigetországban. Itt zenei szakképesítést szerez, és gitározni tanul. Ekkor változtatja meg a jövőre vonatkozó elképzeléseit, dalokat kezd szerezni, s már nem készül politikusnak. Rájön arra, hogy dalaival jobban tudja szolgálni a világot, az embereket, s békét hozhat.

Katie-re a legnagyobb hatást Eva Cassidy hangja, dalai tették. Mikor megtudta, hogy a tragikus sorsú énekesnő már nem él, és hogy soha nem láthatja őt élőben, megírta hozzá Faraway Voice című dalát, amire felfigyelt Mike Batt zeneszerző és producer. Ezt követően 2003-ban jelent meg első lemeze, a Call of the Search.

Első két stúdióalbumának köszönhetően híres lett nemcsak Angliában, hanem Európában is. A korai ismertséggel kapcsolatban pedig maga az énekesnő így fogalmazott: „Ha kellene valamit mondanom, ami sajnálatos ebben (a korai hírnévben), az valószínűleg az lenne, hogy a világ előbb ismert meg engem, mint én önmagamat”.

Ennek örülök, mert így még egy fantasztikus hangú, hatalmas tehetségű énekesnőt ismerhettem meg. Aki megállja a helyét Norah Jones és Eva Cassidy mellett. Nemhiába emlegetik egyszerre őket. Hasonló zenei világ, hasonló hang, mégis mindegyik más és más a saját, egyedi módján.

Azt hiszem épp ideje jobban megismerni Katie Meluát. Dalait hallgatva megtehetjük ezt: Piece by Piece, Nine Million Bicycles, Just Like Heaven, Cried for You. Közben rájövünk, hogy milyen jól passzol a hétköznapihoz a csoda. Hogy ott van a hétköznapiban a csoda!

Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egy szál gitár

Huszár Katalin

Kevés olyan énekesnő van, aki kiáll a színpadra egy gitárral és fergeteges hangulatot tud teremteni. KT Tunstall ilyen.

2013.2.21.   


Jason Mraz újratöltve

Huszár Katalin

Három napos kiruccanás Londonba, Jason Mraz kedvéért.

2013.1.18.   


Jason Mraz, a Love-vitamin

Huszár Katalin

Jason Mraz zenéjét és életérzését mindenkinek ismernie kéne.

2013.1.2.   


A francia lány

Huszár Katalin

A New York-i születésű, franciául (is) éneklő dzsesszdíva Stacey Kent nemhiába "a francia lány", hiszen tizenhét évet élt Párizsban.

2012.11.23.   


Csodálatos hang

Huszár Katalin

Eva Cassidy egyike azoknak a művészeknek, akik haláluk után váltak ismertté.

2012.9.25.    6


A nyugalom szigete

Huszár Katalin

Norah Jones zenéje kikapcsol, pihentet, alkalomadtán még gyógyít is...

2012.9.6.    3

A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10