A francia lány


Huszár Katalin  2012.11.23. 5:26

A New York-i születésű, franciául (is) éneklő dzsesszdíva Stacey Kent nemhiába "a francia lány", hiszen tizenhét évet élt Párizsban.

Egész életét átjárta a kalapban, karcsún, Champs Elysees-n sétálós életérzés. Valóban van egy francia énje. Ő tényleg tudja, miről énekel. Pont ez a franciasága fogott meg, mikor először hallottam. Sőt, azóta is ezt szeretem benne. Ráadásul elbűvölően énekel, úgy, mintha állandóan mosolyogna.

Stacey előadásmódja igéző. Mézédes ártatlansággal énekel, kristálytiszta, csilingelő hangján. A romantikus francia szavak hangzása még pajkosabbá, gyengédebbé varázsolja kislányos stílusát. Semmi mesterkéltség – természetessége magával ragadó. Dalainak hallgatása közben azt érezhetjük, hogy második anyanyelve szinte még inkább sajátja, mint az angol, csak úgy lubickol benne. Precízen, elegánsan formálja a szavakat, olyan tisztasággal, és bensőségességgel, hogy hallgatóként szinte akkor is azt érzem, tudom, miről énekel, miközben nem is beszélek franciául. Neki köszönhetően bármikor Franciaországban, Párizsban találom magam, ha felcsendül valamelyik francia dala.

Kész szerencse, hogy nemcsak a nyelvekre, de a zenére is fogékony lány még idejében szakmát váltott, és annak idején az összehasonlító irodalom helyett a dzsesszt választotta. Tanulmányai révén került Angliába, ahol megismerkedett Jim Tomlinson szaxofonossal, későbbi férjével. Végül az ő hatására döntött a hivatásos éneklés mellett. Beiratkozott a neves Guildhall School of Music and Drama dzsesszkurzusára. Ahonnan egyenes út vezetett a dzsessz világába, sorba jöttek a koncertfelkérések. Egymás után jelentek meg jobbnál jobb albumai, melyek közül kedvencem a The Boy Next Door. A találkozás tehát végzetesnek bizonyult, megváltoztatta Stacey szakmai és magánéletét is egyben.

A francia lány azóta is – sokak örömére – főként a szerelemről énekel. A szerelemről, egy olyan személyiség, akiben egyszerre vibrál a vad nőiség, a romantika, az asszonyi érettség és a félig lehunyt szemű ártatlanság. Intim, pasztelles világ az övé, ahol csak dereng a fény, ahová belépve elhalkul az utca zaja, kizáródik minden zavaró tényező. Csak a zene van, de zene az van.

Romantikából és dzsesszből nagy dolgok születhetnek. A nagy dolgokhoz persze nagy formátumú személyiségek kellenek. Ilyen ez a francia lány, Stacey Kent is, akit a szakma és a közönség egyaránt olyanokhoz mér, mint Billie Holiday és Ella Fitzgerald. Nem is minden alapot nélkülöző módon.
Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egy szál gitár

Huszár Katalin

Kevés olyan énekesnő van, aki kiáll a színpadra egy gitárral és fergeteges hangulatot tud teremteni. KT Tunstall ilyen.

2013.2.21.   


Jason Mraz újratöltve

Huszár Katalin

Három napos kiruccanás Londonba, Jason Mraz kedvéért.

2013.1.18.   


Jason Mraz, a Love-vitamin

Huszár Katalin

Jason Mraz zenéjét és életérzését mindenkinek ismernie kéne.

2013.1.2.   


A biciklis lány

Huszár Katalin

Debütáló dala alapján már csak így emlegetik a fiatal és nagyon tehetséges grúz-angol énekesnőt és dalszerzőt, Katie Meluát.

2012.10.30.    6


Csodálatos hang

Huszár Katalin

Eva Cassidy egyike azoknak a művészeknek, akik haláluk után váltak ismertté.

2012.9.25.    6


A nyugalom szigete

Huszár Katalin

Norah Jones zenéje kikapcsol, pihentet, alkalomadtán még gyógyít is...

2012.9.6.    3

A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10