A nagy árnyék


Bíró Szabolcs  2007.10.2. 14:08

Az 1902-ben lovaggá ütött Sir Arthur Conan Doyle, a modern detektívregény skót atyja, hatalmas népszerűségnek örvend minden olvasógeneráció körében.

Szinte már-már porosan régies, egészen arisztokratikus nyelvezete ellenére írói stílusa gördülékeny, és ez is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a világ leghíresebb tollforgatói közt tartják számon.

Legközkedveltebb regényalakja, a kivételes szimatú Sherlcok Holmes megteremtésével elérte, hogy még ma, halála után 57 évvel sem kopott el a neve, sőt, máig is folyamatosan ültetik át a vászonra, számítógépes és egyéb interaktív játékokra történeteit.

Az író azonban nem csupán detektívregényeivel véste be nevét az írás mestereinek nagykönyvébe, hiszen ezek mellett drámákat, értekezéseket és történelmi regényeket is papírra vetett, s bár ezt kevesen tudják róla, de ő írta a számtalanszor megfilmesített, Az elveszett világ című regényt is.

Történelmi regényei közül kiemelkedik A nagy árnyék című, mely legalább olyan fordulatos és izgalmas, mint a legkiválóbb Sherlock Holmes-novella. A cselekmény Napóleon korában játszódik, és közvetlenül a Waterloo-i csata után ér véget, de tulajdonképpen a két jóbarát, Jack Calder és Jim Horscroft életútját követi végig. A két fiú kis falujába egy nap titokzatos idegen érkezik, akiről csak nagyon keveset lehet tudni. Az bizonyos, hogy nagyon gazdag, és hogy jártas a haditudományokban, egyébként pedig teljes titokzatosság övezi személyét. Hetek után, egy reggelen nyoma vész, és magával viszi a szépséges Edie-t is, akibe Jack és Jim fülig szerelmesek. Innentől az események felgyorsulnak, és a két barát egyszer csak arra eszmél, hogy egy harcmezőn állnak, szemben „a nagy árnyék”, Napóleon seregeivel, egy falucska mellett, melynek neve: Waterloo…

Az alig százhetven oldalas, füzet vastagságú könyvet bárkinek tudom ajánlani, aki szereti a klasszikus irodalmat, vagy egyszerűen csak az olvasmányos, költőien szép fogalmazásmódot. Ebben a kiemelkedő alkotásban Sir Doyle bemutatja a sírig tartó, igaz barátság és a lángoló, bár sokszor fájdalmas szerelem erejét, végül pedig a méregerős dühtől izzó bosszút, mely a halál árnyékában is fontosabb marad mindennél, akár a saját életünknél is.

Egyestés, vagy épp egydélutános olvasmány, mely a maga régies stílusával is szinte pereg az olvasó szeme előtt. Sajnos nem egy bárhol megkapható darab, de érdemes beszerezni.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9