A nyugalom szigete


Huszár Katalin  2012.9.6. 4:36

Norah Jones zenéje kikapcsol, pihentet, alkalomadtán még gyógyít is...

Fáradt hétköznapjaimnak óceánján ilyen szigetecske, a nyugalom szigete az indiai származású amerikai énekesnő Norah Jones bársonyos, szomorkás, merengő, kellemes hangja, dalai.

Az 1979-es születésű, Texasban nevelkedett Norah Jones tehetsége már nagyon fiatalon megmutatkozott. A művészeti középiskolában dzsesszénekesnői díjakat nyert, majd az egyetem évei alatt zongoratudását tökéletesítette. 1999 nyarán New Yorkba látogatott, ahol azonnal beleszeretett az ottani kávéházak és klubok dzsesszhangulatába, s ott is ragadt. Ez kihatott az énekesnő egész életére, mert innen egyenes út vezetett kiadójához, ahol beindult karrierje, méghozzá a 2000-es évek elején.

Debütáló albumát, a Come Away with Me-t követte második és harmadik nagylemeze, a Feels Like Home és a Not Too Late, melyek több milliós példányszámban fogytak el. Így Norah nemcsak Amerikában, hanem Európában is hírnévre tett szert, sőt az évtized egyik legjobb énekesőjévé vált. Ezután következett a zenevilágában és hangzásában már más The Fall, és a nemrég megjelent, legújabb Little Broken Hearts című nagylemez. Ezekben egy teljesen más, egy teljesen új Norah-t ismerhetünk meg, aki egyébként szívesen kísérletezik és próbálja ki magát különféle zenei stílusokban. Hozzáteszem: mindegyikben kimagasló teljesítményt nyújt. Azt is mondhatjuk, hogy Jones kisasszony le sem tagadhatja tehetségét, sem családi kötelékeit, hiszen édesapja a híres szitárművész, Ravi Shankar.

Első három albuma, melyben a folk-pop, country, soul, jazz és blues műfajai keverednek, a kedvenceim. Egy-egy fáradságos munkával, bosszankodással, ingerültséggel teli nap végén, de inkább már az autóban, a hazafelé vezető úton, szívesen veszem elő és hallgatom dalait. A teljesség igénye nélkül megemlítem azokat, melyek mindig megnyugtatnak, elvarázsolnak, és elrepítenek arra a bizonyos szigetre. Valahová az óceán közepére, ahol nincs munka, nincs fáradtság, nincs bosszankodás. Ahol kikapcsolhatok. Ahol megpihenhetek. Ahol harmónia uralkodik. A Turn me on, Sunrise, Don’t Know why, Nightingale vagy a Rosie’s lullaby című dalok sorait, hangjegyeit sokszor úgy szedem, mint ritka, drága gyógycseppeket.
Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egy szál gitár

Huszár Katalin

Kevés olyan énekesnő van, aki kiáll a színpadra egy gitárral és fergeteges hangulatot tud teremteni. KT Tunstall ilyen.

2013.2.21.   


Jason Mraz újratöltve

Huszár Katalin

Három napos kiruccanás Londonba, Jason Mraz kedvéért.

2013.1.18.   


Jason Mraz, a Love-vitamin

Huszár Katalin

Jason Mraz zenéjét és életérzését mindenkinek ismernie kéne.

2013.1.2.   


A francia lány

Huszár Katalin

A New York-i születésű, franciául (is) éneklő dzsesszdíva Stacey Kent nemhiába "a francia lány", hiszen tizenhét évet élt Párizsban.

2012.11.23.   


A biciklis lány

Huszár Katalin

Debütáló dala alapján már csak így emlegetik a fiatal és nagyon tehetséges grúz-angol énekesnőt és dalszerzőt, Katie Meluát.

2012.10.30.    6


Csodálatos hang

Huszár Katalin

Eva Cassidy egyike azoknak a művészeknek, akik haláluk után váltak ismertté.

2012.9.25.    6

A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10