A szelek szárnyán


Angyal Sándor  2009.9.29. 11:38

Nehéz dolga van annak, aki egyetlen filmjén keresztül szeretné bemutatni a japán anime egyik kiemelkedő alakját, Hayao Miyazakit.

A Nauszika – A szél harcosai című filmje 1984-ben készült, tehát immár a negyed évszázadot tapossa, mégis ezzel a 25 éves korral is megállja a helyét a mai idők túlanimált rajzfilmjei mellett.

Az Oscar-díjas filmkészítő neve mellett olyan rajzfilmeket sorakoztathatunk fel, mint a Kiki – A boszorkányfutár, A vadon hercegnője, Chihiro Szellemországban (ezért az alkotásáért zsebelte be, megjegyzem jogosan, az arany szobrocskát). Számára a mese a klasszikus gyermekirodalom szerzőinél kezdődik, úgy, mint Saint-Exupéry vagy Sutcliffe. A képzeletbeli világokból, melyeket saját kezűleg „gyúr” össze, hiányzik az archetipikus gonosz. Szakít az animék konvencionális szokásaival, nem használ hatalmas szemeket, mint azt már a keleti alkotók rajzainál megszokhattuk, és az érzelmeket sem mutatja olyan intenzíven, mint mások. Mindenképpen kijelenthető, hogy minden idők egyik legnagyobb japán rajzfilmeséről van szó, ha szabad ilyet, akkor a kelet Walt Disney-je.

A szél bűvöletében

A Ghibli Stúdió története az 1984-es évben kezdődött és ez év márciusában mutatták be a japán mozik a Nauszika – A szél harcosai című Miyazaki rajzfilmet. Közel egymillió néző volt kíváncsi az alkotásra és ezzel az akkori idők legsikeresebb japán rajzfilmjévé avanzsált.
Ezer év telt el azóta, hogy a Hétnapos Tűz felperzselte a bolygót megsemmisítve szinte az egész Föld lakosságát. Alig maradtak túlélők, csak néhány maroknyi közösség küzd az életben maradásért. A bolygón gyilkos óriásrovarok nyüzsögnek és a gigantikus fák méregspórái terjednek a levegőben, melyek akár öt perc alatt végeznek az emberrel. A kis közösségek közt harcok tombolnak, csak egyetlen helyen uralkodik béke, mégpedig a Szél Völgyében, ahol a fiatal ámde talpraesett hercegnő, Nauszika védelmezi népét. Az egyik nap repülőgép zuhan le a közelben, melyen mindenki meghal, csak egyetlen „dolog” marad életben, amiért nem sokkal később megjelennek a katonák, és kezdetét veszi a vérontás. Nauszika, ez a bátor tini, úgy hányja kardélre az édesapját meggyilkoló katonákat, hogy azt bármelyik modern akcióhős megirigyelhetné. Majd kompromisszumok hosszú sorozata következik, és egy szomszédos közösség hercegének szerepében nem érzékelhetünk romantikus szálat, mint azt más filmeknél megszokhattuk.

A filmet nagyon sok helyen családi, animációs alkotásként tüntetik fel, holott nem éppen gyerekeknek való, ugyanis a rendező hatalmas társadalombírálathoz nyúl benne, és érezhető kritikus szemlélete az emberi önzés irányába is. Egyébiránt rettenetesen leköti a figyelmet gyermekien megrajzolt karaktereivel és a lány figyelemre méltó bátorságával. Csodálatos, hogy mennyi akarat tud elrejtőzni egy emberben és irigylésre méltó, hogy ez a tinédzser, aki sárkányrepülőjével mindenhol ott terem, mennyire elszántan védelmezi maroknyi népét, akár élete árán is...Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9