Alfred Hitchcock: Hajmeresztő novellák


Bíró Szabolcs  2007.9.19. 21:09

A cím kétszeresen is megtévesztő, ezt rögtön az elején le kell szögeznem!

Egyrészt nem Hitchcock műveiről van szó, a világhírű horroróriás csupán az egyes novellákhoz írt némi kommentárt, és ő válogatta össze a tizenkét írást. Másrészt nem hajmeresztőek a felsorolt alkotások, sokkal inkább rendkívül agyafúrtak, huncutak, sőt sokszor még egészen humorosak is. Szóval, ami a borítón áll, azt ne tessék egy az egyben elhinni, ugyanakkor bátran lapozzunk bele, szemezgessünk, vagy akár nyeljük le egészében, mivel színvonalából semmit sem von le az üzleti húzásnak is elfogadható „hamis” címzés!

Hogy miről is van szó pontosan? A célgömb sorozat ötvenedik kötetéről, tizenkét angolszász író tizenkét bűnügyi novellájáról, egy egészen antik kötetben: az eredeti kiadás éve 1967 -- magyarul pedig 1989-ben látott napvilágot.

A nyitó novella egyszerűen letehetetlen! A gyilok-gép című írás Jack Ritchie tollából egészen fantasztikus, a végtelenségig megtévesztő cselekménnyel és rendkívül erős csattanóval. Az olvasót mindenképp arra készteti, hogy forgasson még egyet, és olvassa el a többi novellát is, ugyanakkor szerintem túl magasra helyezi a lécet ahhoz, hogy első legyen, mivel a többi írás, legyenek bármilyen agyafúrtak is, a nyomába sem érhetnek az elsőnek.

Nem szeretnék végigvonulni az összes történeten, inkább egyből megnevezném az általam leggyengébbnek ítéltet. Fletcher Flora Intelligenciahányadosa: 184 című novelláját illetném a leggyengébbnek kijáró díjjal. Bár a cím nagyon hangzatosra sikeredett, a mű egészen rövid, szinte nulla cselekménnyel, gyenge csattanóval. Kár érte! Ha pedig már itt tartunk, kiosztanám a leghumorosabb írásnak járó díjat is, amely nem más, mint Michael Zuroy A zsugorodó feleség című novellája. Zuroy a tökéletes gyilkosság problémáját oldja meg ebben az írásában, persze kétséges, hogy ezt így át lehetne-e ültetni a gyakorlatba is. Novellának mindenképp elsőrangú, nyelvezete és cselekménye kellemesen mosolyogtató, és valóban hátborzongató a végkicsengése…

A három, általam díjazott íráson kívül pedig még kilenc további, javában ízes szókincsű, pörgős cselekményű bűnügyi történet vár az olvasóra.

Cseppet sem szépirodalomról van szó, inkább csak afféle lenge szabadidei olvasmányokról, melyekkel ugyanúgy ki lehet tölteni üres estéinket, mint a munkahelyi szüneteket vagy a hétvégi üresjáratokat. Arról ugyan nem győzőtt meg ez a kötet, hogy a krimi egy tipikus novellaműfaj, jómagam sokkal jobban szeretem ezt a műfajt regénybe átültetve, mindamellett kellemes szórakozást biztosított számomra. Sőt A gyilok-gép és A zsugorodó feleség maradandó élményt nyújtott.

A kötetet könyvtárakban és antikváriumokban érdemes keresni, a műfaj kedvelőinek és a könyvbarátoknak pedig egyenesen kincsként kéne kezelniük. Én is ezt teszem…

(Zrínyi Kiadó, 1989, 170 old., fordította: Dobos Éva)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9