Autótolvajból asztrofizikus


Angyal Sándor  2009.11.10. 7:06

Elmélkedés Nicholas Cage munkásságáról és legutóbbi filmjéről, a Képletről

Rengeteget kerestem és kutattam a filmről szóló kritikák közt, melyek zöme pozitívan bírálja a filmet. Ezek szerint velem van a baj! Legszívesebben felkiáltanék: „Mi lett veled Nicholas?” Terjeng egy legenda a filmesek világában, miszerint Nicholas Cage azért választott magának álnevet, mert nem akart a nagybátyja árnyékában megbúvó fiúcska lenni, hanem a saját erejéből szeretett volna eljutni a csúcsra. Mondhatni sikerült is neki, csak most éppen megzuhant egy picit.

Francis Ford Coppola unokaöccse első legnagyobb elismerését az 1995-ös Las Vegas, végállomás című filmért kapta, amikor hazavihette az arany szobrocskát. Persze ekkor már túl volt jobbnál jobb filmeken, mint például a Gengszterek klubja(1984) vagy az Amos és Andrew bilincsben(1993). Biztosan mindenki emlékszik rá a Tolvajtempó(2000) című filmből, ahol Angelina Jolie oldalán alakított egy autótolvajt, vagy legutóbbi nagy sikerei kapcsán említhetjük meg A nemzet aranya(2004, 2007) két részét.

Eljött a 2009-es és ez a félig olasz fiatalember elénk dobott egy Képletet, ami majdnem említést sem érdemel. A mozis látogatottságát egy dologgal lehet magyarázni, ami pedig a főszereplő neve, mely védjegyként hat, de ez nem jogosít fel arra, hogy élmény lesz az előadás. Majdnem rásüthetnénk a „nézhetetlen” bélyeget is.

A film rövid tartalma annyi, hogy 50 év után kinyitnak egy időkapszulát, amelybe 1959-ben diákok rajzait tették, és az iskola mostani diákjai mind kapnak egyet-egyet ezekből. Éppen John Koestler (Nicholas Cage) fiához jut az a boríték, amely egy számokkal teleírt lapot tartalmaz. Johnt, mivel asztrofizikus, nem hagyja nyugodni a számsor és rájön, hogy a számok katasztrófák időpontjai, áldozatok számai és a koordináták. A legtöbb esemény bekövetkezett már, viszont három időpont még hátravan, melyekből az utolsó a mindent elsöprő világégés időpontja… és közeleg.

Nicholas Cage az egész filmet ugyanazzal, a tőle már megszokott, szenvedő pofával játssza végig, ugyanolyan testtartással... A sztori végén még a fiát is odaadja a földönkívülieknek, akik egy vele egykorú lánnyal elviszik egy másik bolygóra. A Föld felperzselődik egy napkitörés által, a gyerekeket pedig egy irtózatosan „gagyi” úrhajó leteszi a digitális búzamezőre, ahol cyber-kalászok közt egy hatalmas fa felé kezdenek rohanni… És vége!

Attól félek, hogy a lombos növény egy almafa, és a kígyó az ágai közt tekeredik...Hozzászólások

B. Szabi, 10. 11. 2009 12:09:32 :)
Nekem sem a szívem csücske ez a film, de azért spoilerezni talán mégsem kellett volna, Sanyikám! ;)
P.Erzsébet, 10. 11. 2009 13:40:54
Én még nem láttam jó filmet Nicolas Cage-gel. Na jó, talán egy vagy kettő azért akad. De egyfolytában idegesít a bebetonozódott, unalmas, egyforma mimikája, játék nulla, azt sem értem, mire kapott Oscart, de hát a Nobel-díjat is összevissza osztogatják. Egy ideje már nem is érdekelnek a filmjei, úgyse bírom végignézni...:))))
    
B. Szabi, 10. 11. 2009 15:34:40 Re:
Pedig Cage marha jó volt a Gengszterek klubjában, a Veszett a világban és a Holtak útjában is. Mindhárom filmben három teljesen különböző figurát hozott, hol szemtelenül laza volt, hol szívfacsaróan komor. Tud ő színészkedni, csak az utóbbi 10 évben nem nagyon akar. Kb. a kilencvenes évek végéig gondolta meg, miben szerepeljen, azóta viszont tényleg ugyanazt az egy pofát vágja és ugyanazt az egy testtartást veszi fel, bármilyen karaktert is alakít. Szomorú... (Mondjuk most elég nagy reményeket fűzök a Bad lieutenant c. készülő filmjéhez, láttam belőle néhány képet, és úgy tűnik, megint játszani fog, nem csak jelen lesz a vásznon/képernyőn.)
@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9