Egy férfi naplójából


Lantódy Andrea  2008.2.29. 10:55

Egy moziban látott film élménye összehasonlíthatatlanul jobb az otthoni tévézésnél.

Ha moziba megyek, nem a plázafilmek közül válogatok, hanem inkább a különböző filmklub kínálatából. Egyrészt a filmklub jóval olcsóbb, mint a pattogatott kukoricás filmezés, másrészt a kínálata teljesen más, mint egy multiplex mozinak. Színvonalasabb a művészi tartalmuk és értékük, ráadásul rejtett mondanivalójukkal gondolkodásra késztetnek. Azon emberek közé tartozom, akik szeretik, ha egy film nemcsak a rekeszizmokat mozgatja meg, vagy nemcsak a borzongást váltja ki, hanem a lélekre is hat, s ezzel gondolatokat indít el. Gondolatokat az életről, vagyis mindarról, amit ez a szó magába foglal: emberek, kapcsolatok, születés, halál, boldogság, szenvedés, sors…

A legutóbbi film, amit láttam, biztosan nem lesz az évszázad filmje, de nyomot hagy az emberben, és az elmélkedést is beindítja. A film címe Egy férfi naplója, Mike Binder rendezésében és Ben Affleckkel a főszerepben.

A film ígéretesen indul. Drámai hangulatban kezd, majd ez fokozatosan veszít erejéből, halad egyre lefelé, és válik komikussá, a legvégén pedig kaotikussá. Így nézőként már csak ide-oda kapkodhatjuk a fejünket. Mindez eléggé erőltetett és hiteltelen fordulatnak tűnik, ennek ellenére érdemes megnézni.

A film kezdetén főhősünk, Jack, a harmincas éveiben járó férfi, egy tanfolyamon ül, ahol a „diákok” házi feladatul a naplóírást kapják. Így kezdi el egy sárgalapos füzetbe leírni gondolatait, érzéseit, életének apró részleteit, s ez a napló, mint konfliktusok forrása, végigvonul az egész filmen. Jack tehetséges forgatókönyvírók felkutatásával és támogatásával foglalkozik. Ebből a célból alapított egy saját céget, ahol főnökként utasítgatja alkalmazottait. Szép háza, gyönyörű felesége van, vagyis minden adott, hogy elégedett lehessen az életével.

De a naplójába feljegyzi, úgy érzi, a feleségének szeretője van. A néző szemében a tökéletes kép eltűnik. Mikor pedig sejtése beigazolódik, s kiköltözteti feleségét a házból, már érezhető, hogy valami elindult a főhős életében, de lefelé. A magánéleti gondok mellett, természetesen, megjelennek a céges problémák is. Egy nő, akinek a forgatókönyvét szóra sem méltatták a cégben, tollal akar rajta bosszút állni, vagyis ki szeretné teregetni az újságokban a férfi magánéleti és szakmai szennyesét. Emellett meg is verik. Ekkor tűnik el a naplója, s a szálak a visszautasított nőhöz vezetnek. Kezdetét veszi a harc a naplóért, amely fontos leleplező információkat tartalmaz, ezért feltétlenül vissza kell szerezni. Emellett jut hely a szerelemnek is, de hogy hősünk új párt választ-e, vagy a feleségével talál újra egymásra, azt mindenki derítse ki egyedül.

Az Egy férfi naplójában a néző szeme előtt változik meg egy férfi élete, aki bár cégvezető, mégis határozatlan és félénk. Nem meri vállalni teljesen önmagát, nem mer saját maga mellett kiállni. Mindennek az oka később gyermekkori visszaemlékezéseiből válik világossá.

A naplóírás során pedig valami nagyon fontosat oszt meg velünk. Azt, hogy ha valamit el akarunk érni az életben, akkor ne csak várjunk, hanem tegyünk is érte, hisz csak úgy lehet a miénk.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9