Egy szál gitár


Huszár Katalin  2013.2.21. 10:01

Kevés olyan énekesnő van, aki kiáll a színpadra egy gitárral és fergeteges hangulatot tud teremteni. KT Tunstall ilyen.

Ehhez nemcsak jó hang, gitártudás és tehetség kell, hanem valamiféle őrületes zsenialitás. Nos, KT-ben mindez megvan, s ez meghozta számára az elismerést és a hírnevet is.

Akkor figyeltek fel rá az emberek, mikor egy tévéműsorban a Black Horse and the Cherry Tree című számát adta elő. A fiatal énekesnőnek mindössze 24 órája volt, hogy fölkészüljön, mert az eredetileg meghívott előadó nem tudott elmenni. KT ezt bravúrosan oldotta meg. Egyedül állt ki a színpadra, s egy gitár, csörgődob és egy loop-pedál segítségével énekelte el a dalt. Az azóta névjegyévé vált zeneszámot a két jellegzetes woo-hoo vokállal kezdi, majd dobol a gitárján és a csörgődobbal is ráadja az ütemet. Mindezt felveszi, lejátssza, közben ki-be kapcsolgatja a felvett részeket, gitározik, sőt énekel rá. Karakteres, dinamikus, rekedtes, de mégis lágy hangján.

Tudom, hogy közhely, de igaz, hogy a tehetség utat tör magának. KT nagyon is messziről indult, nehézkes út vezetett a sikerig. Katie Victoria Tunstall 1975. június 23-án született Edinburghban. Édesanyja kínai ősöktől származik, édesapja viszont ír-skót felmenőkkel rendelkezik. Katie örökbefogadott gyermekként nőtt fel, és mivel nevelőszülei nem vettek neki sem zenelejátszót, sem hangszert, nem vették észre kivételes zenei tehetségét. Később adoptált testvére figyelt fel adottságaira. Tizenhat évesen ismerte meg édesanyját, aki elmondta neki, hogy a vér szerinti apja folkzenész volt, így KT eldöntötte, hogy ő is zenélni fog.

A rögös és kanyarokkal teli út végén mégiscsak célba ért. 2004-ben megjelent debütáló albuma Eye To The Telescope címmel, amely hatalmas siker lett. Ezt követte akusztikus albuma, az Acoustic Extravaganza, majd második stúdióalbuma a Drastic Fantastic.

Zeneszámaiban sokféle stílus találkozik: a popot, rockot és folkot jazzes, bluesos elemekkel tarkítja. Ráadásul több hangszeren is játszik: gitár, zongora, dob, fuvola, ukulele, skótduda. Hogy csak néhányat említsek.

Dalai és szövegei, melyeket általában saját maga szerez, érdekesek és elgondolkodtatóak. A hétköznapi helyzetekből és főként emberi kapcsolatokból, érzelmekből meríti ötleteit.

Mindezért nemcsak szerethető és szórakoztató, hanem sokadszorra hallgatva is izgalmas, hangulatos, változatos, elbűvölő és fantáziadús. Jól szól kocsiban, jól rádióban, jól a háttérben, kiváló koncerten, de egészen hatásos akkor lesz, ha odafigyelünk rá. Ilyenkor azon kapjuk magunkat, hogy táncolunk, mert táncra is csábít bennünket.

A muzikális és sokszínű énekesnő albumain hallható minden, mi szem-szájnak ingere. Illetve fülnek. Erőteljes szövegek, mély értelemmel, és valahonnan legbelülről áradó zene. Talán így lehet szavakban visszaadni, de inkább hallani kell, mert tényleg nagyszerű.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Jason Mraz újratöltve

Huszár Katalin

Három napos kiruccanás Londonba, Jason Mraz kedvéért.

2013.1.18.   


Jason Mraz, a Love-vitamin

Huszár Katalin

Jason Mraz zenéjét és életérzését mindenkinek ismernie kéne.

2013.1.2.   


A francia lány

Huszár Katalin

A New York-i születésű, franciául (is) éneklő dzsesszdíva Stacey Kent nemhiába "a francia lány", hiszen tizenhét évet élt Párizsban.

2012.11.23.   


A biciklis lány

Huszár Katalin

Debütáló dala alapján már csak így emlegetik a fiatal és nagyon tehetséges grúz-angol énekesnőt és dalszerzőt, Katie Meluát.

2012.10.30.    6


Csodálatos hang

Huszár Katalin

Eva Cassidy egyike azoknak a művészeknek, akik haláluk után váltak ismertté.

2012.9.25.    6


A nyugalom szigete

Huszár Katalin

Norah Jones zenéje kikapcsol, pihentet, alkalomadtán még gyógyít is...

2012.9.6.    3

A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10