Egy verskötet anatómiája


Sebők Zsófia  2010.9.4. 4:58

Egy ismerősömnek köszönhetően jutott el hozzám egy vékonyka könyv, Hodossy Gyula verseskötete.

Egy ismerősömnek köszönhetően jutott el hozzám Hodossy Gyula meglehetősen vékonyka verseskötete. Szövi a lélek vásznát – olvastam az egyszerű, de elegáns borítón, és a könyvecske rögtön kíváncsivá tett. A költőről azelőtt nem hallottam, és nem is értettem, miért nem jutott el a híre hozzánk, Magyarországra is, hiszen – mint kiderült – a kortárs szlovákiai magyar líra egyik legismertebb alakjáról beszélünk. Nagy várakozással kezdtem hát olvasni a kötetet, aztán mindent megértettem: hogy miért nem hallottam még erről az emberről, és hogy miért ő adta ki a saját kötetét.

Ami rögtön első olvasásra feltűnt, hogy a költeményekből teljes mértékben hiányzik a katarzis. A pár szavas, mindössze 4-5 soros versektől általában elvárnám a filozófiai mélységet és az utolsó szó utáni megvilágosodást – azt a pillanatot, amikor magamban felkiálthatok: „Igen, mennyire igaz!” Hodossy Gyulánál ez nincs meg, a költemények zöme szinte kong az ürességtől. Értem én, hogy mit akar mondani egy-egy irományával, bólogatnék is serényen, de a mondanivaló épp csak átvánszorog, ahelyett, hogy kitörne. A kötet felénél járva már a fejemet fogtam, és legszívesebben magától a költőtől kérdeztem volna meg kétségbeesetten: hol van a csúcspont? Nincs, az ötven vers közül egyiknek sem sikerül nagyot szólnia. Hatalmas rosszpont!

Ami viszont még a laposságnál is jobban irritált a művek olvasásakor: Hodossy Gyula hol hősként, hol hatalmasságként tekint önnön magára, míg mindenki mást hidegen lenéz, gyakran lefitymál. Némely címnél már csak a rímtelen-ritmustalan versikék művészkedőbbek, bár ki tudja – tipikus példája annak, amikor valaki nagyot akar mondani, de csak makogásra képes.

Néhol azért felsejlik a remény, hogy mégis értelmes költővel van dolgunk (gondolok itt a Greenwichtől keletre című költeményre, ami az egyetlen jól sikerült darabja a kötetnek). De egyet lapozunk – ide vagy oda, teljesen mindegy –, és megint csak semmi... Az i-re a pontot pedig Zalán Tibor teszi fel hihetetlenül magasröptű utószavával, melyből többek között olyan filozófiai mélységeket hordozó mondatok röpködnek, mint pl. „a kötetbe válogatott Hodossy-versek vagy rövidek, vagy hosszúak.” Köszönjük szépen!

Az emberek általában elmarasztalóan beszélnek a kortárs szlovákiai magyar líráról, az évek óta egymásnak kiosztogatott díjakról, az önmaguktól megistenült alkotókról. Én ezt mindeddig az irigységnek tudtam be, és ahol csak tudtam, védelmére keltem a szomszéd országban rekedt testvér-alkotóinknak. Most azonban alaposan elbizonytalanodtam: ha ilyen az egyik legkiemelkedőbb művész, akkor milyen lehet a többi, milyenek lehetnek a feleennyire ismert és elismert költők? Alighogy elkezdtem ismerkedni a felvidéki lírával, búcsút is intettem annak. Hodossy Gyulának sok-sok Verlaine-t, Baudelaire-t, Adyt és Józsefet ajánlok, tőlük kéne legalább lopni próbálni, mielőtt legközelebb versek publikálására vetemedne. A pénzemet pedig kérem vissza: mi került 2200 forintba ezen a keménykötésű jegyzetfüzeten?!

Utószóként még felsorolom a költő díjait: a bpi VIT pályázat 1. díja (1986), a Palócföld folyóirat Madách-díjasa (1987), a kárpátaljai Hatodik Síp c. folyóirat pályázatának 1. díja (1992), Nyitott Európáért díj (2001), Partium Díj (2004)… Grammyt követelek Bikicsunájnak!Hozzászólások

B. Szabi, 04. 09. 2010 16:58:42 :D:D:D
Na ne már, hogy más is mer őszinte véleményt nyilvánítani koszorús költőnkről? Hihetetlen! És minden szava színigaz! A baj csak az, hogy ezt itt senki nem meri így megfogalmazni. Zsófiának respect! Esetleg egy kontaktot kérhetek rá? Nagyon szeretnék vele elbeszélgetni!
    
Zsófi Esss, 08. 09. 2010 15:39:47 Re: :D:D:D
Ezt nem értem. Miért ne merne? Nem hiszem, hogy ez lenne róla az egyetlen kritika. Úgy beszélsz róla, mintha érinthetetlen lenne. A dicséretet köszönöm, és ha tényleg érdekel, itt az e-mail címem: zsosebok@gmail.com
SzK, 08. 09. 2010 21:56:05 "brilliáns elme"
láttam a facebookon hogy a saját verseit szerkesztteti másokkal a "költő úr"... kész röhej nem??? majdnem beszóltam de gondoltam minek??? úgyse értené... akinek ekkora egója van és nulla önkritikája az nem értené a valós helyzetet. ha szóvá tenném irigységnek sértésnek veszi... meg nem is segít rajta... :))))) meg aztán látom van egy csomó követője... lám még népszerű is az idősödő "költő"... legalábbis itt nálunk a felvidéken. mégiscsak lehet valami varázsa oszt lehet mégis mi vagyunk az irigyek... a cikk szerzője is csak azért meri kritizálni mert anyaföldi....
@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9