Erlend Loe: Fvonk


Pénzes Tímea  2014.9.16. 2:14

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

Két férfiéból, akik véletlenül egy lakótérben találják magukat. Egy fura ajánlat bukkan fel a semmiből: egy nadrágkosztümös hölgy kibérelné egy norvég átlagember, Fvonk két albérletét, és a jelenlegi albérlők eltávolítására szólítja fel. Fvonk eleget tesz a kérésnek, Erlend Loe: Fvonkbár attól tart, valami helytelen dologba, vagyis kulturálatlanságba keveredik, amilyenből az utóbbi időben már kijutott neki, és szívesen elkerülné.

Fvonk fóbiás félelmet érez a terhes nők iránt és egykori munkahelyének sem tud a közelébe jutni. Valami visszatartja, legfőképp a terhes nők. Pedig szeretett oktatni és poénokat elsütni a hallgatóinak, de nem sikerül rávennie magát, hogy ismét jelentkezzen a főiskolán. E dilemmázás és bujkálás közepette az albérletébe beköltözik az a bizonyos rejtélyes személy, aki egy éjjelen bekopogtat hozzá, maga sem tudja, miért. Majd teázás ürügyén hamarosan ismét kopogtat és vendégül láttatja magát. Az albérletben való kutatgatás során Fvonk kideríti, hogy az albérlő álszakállat visel és Norvégia miniszterelnöke, akinek búvóhelyre van szüksége, ahol meghúzhatja és kifújhatja magát, ahol önmaga lehet. A szomszédban a testőreit szállásolják el, akik folyton a nyomában vannak.

Fvonk és Jens között kezdetét veszi a mindennapi, de nem mindennapos találkozások és párbeszédek sorozata. A hajnali kopogások rendszeressé válnak. A miniszterelnök igyekszik visszatérni a mindennapok kerékvágásába, normálisan viselkedni, szóba elegyedni a nép fiával és közben nem megjátszani magát. Megtanulni ismét a természetes viselkedést és kiesni politikai szerepéből. Munkája során kiégett, rájön, hogy kimarad az élet kis történéseiből, kezd belebetegedni a hatalomba és a politikába, túlzott nyomás nehezedik rá. Pihenésre van szüksége, de nem engedheti meg magának, hogy nyilvánosan tegye. A valódi énje háttérbe szorult vagy teljesen nyoma veszett. Szeretne néhány felhőtlen pillanatot, amikor feltöltődhet és elfeledkezhet mindarról, ami a mindennapi munkáját képezi. Nem engedheti meg, hogy kimerültnek lássák vagy betegszabadságra menjen, szóbeszédek kelnének lábra. Nem marad ideje önmagára, a politika felfalta és nem oszthatja meg felismeréseit senkivel. De nem bírja a magányt, társaságra vágyik. Ilyenkor bekopogtat a főbérlőjéhez. Fvonk olykor-olykor fest, a miniszterelnök pedig építőelemekből kreál különféle építményeket. Kiruccanásokat is tesznek közösen. Egyrészt konkrét helyszínekre, például Svédországba, ahol minden olcsóbb, de ott sem tud megszabadulni választási esélyeinek kipuhatolási kényszerétől, vagy éppen Budapest fürdőibe. Másrészt képzeletben kirándul a vágyott déli vidékekre. Fvonk verset olvas fel neki, amelyben magára ismer. Rájön, hogy ő már irodalmi műveket nem, csak hivatalos iratokat lapoz át.
Erlend Loe
A kötet kitér a hatalom veszélyes és bódító voltára, a hatalomról való lemondás képtelenségére, a csupa kötelességből álló életre, és a kötelességek gondolatot és akaratot bénító hatására. Groteszk és abszurd párbeszédekből bontakozik ki a két férfi kapcsolata. A kötetből akár remek hangjáték vagy színdarab is kerekedhetne.

Aki más Loe-művet is kézbe venne magyarul, semmi akadálya. Az egyik legelismertebb norvég írónak, aki irodalom- és filmtudományt tanult, és többek közt pszichiátrián is dolgozott, több műve napvilágot látott magyarul is.


Erlend Loe: Fvonk. Scolar Kiadó, Budapest 2014. Vaskó Ildikó fordításaHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9


Bíró Szabolcs: Ragnarök

Szilvási Krisztián

A Világfa összes ágára esküszöm, hogy bár a viking történelem ismerete nem, de feléjük mutató szimpátiám itt csörgedezik az ereimben...

2014.4.14.