Eve Ensler: Tökéletes testek


Halász Kata  2011.1.3. 6:40

Ha megkérdeznénk a nőket, mit szeretnének megváltoztatni az életükben, legtöbbjük laposabb hasat, nagyobb melleket, kerekebb feneket szeretne.

Ezen kívül, úgy általában, egy vagy több számmal kisebb ruhaméretet. Ennek pedig az az oka, hogy úgy gondolják, tökéletesebb testtel megfelelnének az elvárásoknak, többen és jobban szeretnék őket. Ezt a kisebbségi komplexussal kevert testképzavart a közgondolkodás a médián keresztül csak tovább erősíti. A fogyasztói társadalom követelménye, hogy legyünk mindig jobbak, hiszen hibásnak születtünk és a tökéletesség pénzbe kerül. Retusált fotókkal és reklámfilmekkel csapnak be minket nap, mint nap, nők tömegeit lökik be az önutálat szakadékába. A hirdetések sokszor meztelen vagy lengén öltözött nőkkel próbálják eladni a termékeket, a cégek dögös cicababákat szerepeltetnek a reklámokban.

A társadalom azt sulykolja belénk, hogy egy sikeres férfi megjelenésének egyik legfőbb kiegészítője a szép nő. Aki nem társ, nem partner, hanem csupán tetszetős kiegészítő, mely a férfi megbecsültségét kívánja szolgálni. „A kehes szukáknak soha nem kell megdolgozniuk semmiért. Soványak és kész. A dagi csajoknak annál inkább. Muszáj mókásnak, érdekesnek lenniük. A dagi csajok a legjobb fejek. A pasijaikat is nehezebb megtartaniuk. Mindig a dagi csajok szívják meg.” – kesereg Bernice, egy fogyni akaró afroamerikai tini.

A tökéletes test eszményképét születésünktől kezdve belénk programozták. A nők mégis maguk tehetnek róla, hogy súlyfeleslegükkel, szépséghibájukkal foglalkoznak, azokat felnagyítják, és ezzel mérgezik saját lelküket. Bármerre utazunk a világban, mindenhol találkozunk olyan nőkkel, akik világosabb vagy éppen sötétebb bőrre vágynak. Olyan lányokkal, akik ledugják az ujjukat a torkukon, hogy ne hízzanak. Olyan asszonyokkal, akik focilabda méretűre pumpáltatják melleiket és kacsacsőr-szerű ajkakat csináltatnak, mert elhiszik, hogy úgy szebbek és kívánatosabbak lesznek. Pedig ha tudnák, hogy mindez semmit nem ér a kisugárzás nélkül. Elég Lolo Ferrarira gondolnunk, aki csúffá torzított testtel, folyton elégedetlenül élt, végül a plasztikai műtétek okozták halálát.

A modern nő edzőterembe, szépségszalonba, fogyifarmra, plasztikai sebészhez jár, hogy úgy nézzen ki, mintha egy női magazinból lépett volna ki. A modern nő nem eszik kenyeret, vény nélkül kapható fogyókúrás tablettát szed és szoláriumba jár, hogy Victoria Beckhamhez hasonlítson. Miért akarnak egyre többen beállni a sorba? Hamarosan el fognak tűnni az aszimmetrikus cicik, a markáns orrok, a kedvesen elálló fülek, és az EGYEDISÉG?

Eve Ensler Tökéletes testek című könyve megmutatja, hogyan szeressük meg és leljünk örömöt saját testünkben. Hús-vér nők történetein keresztül tanítja meg, hogyan leljük meg testünk tökéletlenségei ellenére azt a lelki békét, azt a kiegyensúlyozottságot, mely elengedhetetlen a boldogsághoz.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9