Fekete hang fehér ruhában


Cseh Gizella  2010.7.5. 5:47

Vaya Con Dios-koncert Budapesten.

Létezik egy jellegzetes, érces női hang, amelyhez az ember eleve a sötét tónusú arcbőrt, a bluest és az amerikai kontinenst társítja.Ehhez képest Dani Klein belga, törékeny és eredetileg franciául beszél. De angolul, portugálul, franciául és még számtalan nyelven énekel, és saját, no meg zenekara mentalitása alapján azért zenei (stílusosan talán: lelki) gyökerei mégiscsak valahol egyszerre vannak Memphisben, Dél-Amerikában és szinte a teljes európai földrészen.

Dzsessz, blues, flamenco, folk, reggae, cigányzene – gyakorlatilag szinte teljes képtelenség meghatározni az idén huszonnegyedik születésnapját ünneplő (belga!) Vaya Con Dios zenéjének és dallamvilágának stílusát. (Egyébként a spanyol Vaya Con Dios magyarul annyit jelent, mint A legjobbakat kívánom vagy Isten veled.) Jobb híján világzenének hívják az ilyesmit, csak hát az a művészi színvonalú flamenco, amelyet művelnek, nyilván nem hétköznapi értelemben vett világzene. Stílusuk tehát maga „a Vaya Con Dios”...

Magyarországon eddig kétszer koncerteztek, 2005-ben és 2008-ban. Az akusztikus koncerteket szeretik, azaz csak annyi technikát alkalmaznak, amennyi feltétlenül szükséges, a koncerteken bőgő és zongora kíséri az énekesnőt. A 1986-os indulás után már az első számuk (Just a Friend of Mine) világhíressé tette az akusztikus formációként induló triót, azóta pedig mintegy 8 millió lemezt adtak el. Az olyan dalok pedig, mint a Nah Neh Nah, a What's A Woman, vagy a Just A Friend of Mine örökre beírták a Vaya Con Dios nevét a könnyűzene történetébe. Aztán 1991-ben a hirtelen siker után a két alapító, Dani Klein és Dirk Schoufs összekülönböztek; a zenekar felbomlott, majd ezt követően Schoufs rövidesen elhunyt. Dani pedig úgy döntött, egy új képződményben továbbviszi a Vaya Con Dios-t, illetve annak zenei sokszínűségét és hagyományát. Az énekesnő jól határozott, ezt az azóta eltelt korszak lemezei mindezt bizonyítják; ezen túlmenően az elmúlt közel húsz évet pedig az olyan slágerek fémjelzik, mint a Puerto Rico, a Heading For A Fall, vagy a Don't Break My Heart.

A Vaya Con Dios legújabb lemeze Comme On Est Venu címmel jelent meg 2009-ben. Az album több szempontból is újítást jelent, hiszen egy részről csak francia nyelvű dalokat tartalmaz, másrészt pedig eddig szokatlan, vonósokkal megtámogatott hangszerelés jellemzi, amely korábban a zenekar egyik kiadványán sem volt hallható.

Dani Klein énekesnő és zenésztársai muzsikája és szövegei minden patetizmus nélkül valóban a lelkekhez–szívekhez–mélyérzelmi rétegekhez szólnak, ergo egész bizonyos, hogy a szeptemberi, azaz az „akkor és ott”-koncerten ismét a „Save Our Souls” katartikus parafrázisa játszódik majd le, hiszen zenéjük bizonyos értelemben valóban lelkeket ment meg. Bízzunk benne, idei budapesti koncertjükön is így lesz!

S azon túlmenően még sokáig.

Helyszín: Budapest, Syma Sport- és Rendezvényközpont
Időpont: 2010.09.01.Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Egy legendás zenekar fellépése

Cseh Gizella

A Vaya Con Dios szeptemberben ismét Magyarországon koncertezik.

2010.8.13.    2

A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6