Könyvet a fa alá!


Puha Andrea  2007.12.1. 21:27

Vajon miről álmodozik egy gyerek, akinek a fantáziavilága maga a csoda, és aki a nagymamák meséjén nőtt fel? Természetesen könyvről!

Louis Sachar könyvei ideális karácsonyi ajándékok a kamaszodó gyerekeknek, de idősebbeknek is egyaránt. Hősei szintén gyerekek, akik az élet komoly és komolytalan dolgaival ismerkednek.

Mint például Laura, aki az író Laura titkos társasága című könyvének főszereplője. A lány titkos klubot szervez az osztályban, melyet viseltes sapkájának rejtélyes felirata után Malacvárnak nevez el. Minden tagtól kér valami különleges zálogot biztosítékként, hogy kívülállóknak nem beszélnek az egyletről. A hallgatag Gabriel, Laura osztálytársa, ideális tagnak tűnik. A fiú be is lépne, azonban, mikor a lány felajánlja neki a belépés lehetőségét – mint mindig lenni szokott, s miért is lenne másként –, valami félresiklik, és kitör a káosz. Ezentúl két titkos klub rivalizál az osztályban: Malacvár és Majomsziget, az utóbbi immár Gabriel vezetésével. Kezdetét veszi a harc, a nyerstojás evészet, a ketchupfürdetés és titokzatos feliratok firkálása a táblára, amit az osztályfőnök nem néz jó szemmel, majd valakinek irdatlan mennyiségű szavat kell kimásolnia a szótárból... De kinek?

Egy igazi kacagtató, fordulatos történet az iskolai trükkök és csetepaték legjobb ismerőjétől, aki maga is szótárt másolt büntetésből hatodikos korában. Ha jól viseli magát gyermekünk az iskolában, akkor ezt a könyvet igazán megérdemli, s legalább a könyv oldalait olvasva kiélheti az iskolai csínytevésekre való hajlamát.

Stanley, a szerencse fia már komolyabb kalandokba bonyolódik, ugyanis mindig rosszkor van rossz helyen. Fejére esik egy tornacipő, mire lopással vádolják, és egy javítóintézetben találja magát, ahol gödröket ásnak egy pusztán, ahol már évek óta nem esett az eső. Ha valaki mindezt megjósolja neki, a 15 éves fiú nem e váratlan csapás miatt hitetlenkedett volna. A balszerencse ugyanis eddig minden felmenőjét utolérte. Az ő története azonban szerencsés véget ér. De vajon miért épp neki sikerül megtörnie a családját kísérő megpróbáltatások sorát? Erről ír Sachar ebben a különös amerikai mesében, melyben az ízig-vérig mai figurák mellett felbukkannak a száz évvel ezelőtt élt hősök is. Feszültség, misztikum, fordulatos cselekmény van a két fedél között, úgyhogy érdemes ezt a könyvet a kalandokat kedvelő gyerekeink számára a fa alá tenni.

Sachar gyerekhősei közé tartozik David is, aki vagány szeretne lenni, mint az osztály menő srácai, ezért velük tart, amikor elrabolják egy különös idős hölgy kígyófejes botját. S bár ő csak mellékszereplő a heccben, őt éri a fiúk által boszorkánynak nevezett Mrs. Bayfield átka. Ezt követően szegény Davidnek semmi sem sikerül, folyton kínos helyzetekbe kerül, s ezzel egyre gyakoribb célpontjává válik Rogernek, Randynek és bandájának. Ilyen körülmények között pedig aligha sikerülhet rávenni az osztály legcsinosabb lányát, hogy vele járjon. De valóban átok sújtja Davidet, vagy ő egyszerűen ilyen: örökös vesztes. Egy biztos: ebből a helyzetből akárhogy is, de ki kell evickélnie, s ahogy a könyv címe is mondja, bizony,David nem hagyja magát.

Louis Sachar könyvei azért is a gyerekek kedvencei, mert ők a főszereplők. Az oldalakon átélhetik azokat a kalandokat, melyekből talán kimaradtak, sőt társra lelhetnek Davidben, aki szintén az első szerelem gondjaival küszködik, vagy magukra ismerhetnek a makacs Laurában.

Minden szülő (és gyerek) figyelmébe ajánlom Sachar könyveit, hogy majd a karácsonyi meglepetés után gyönyörködhessenek a könyvbe mélyedő csemetéik látványában!Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9