Lawrence Block: Ha a szent kocsma is bezár


Bíró Szabolcs  2008.6.3. 14:24

Már a címből is könnyen beazonosíthatjuk a könyv témáját:…

…a kocsma emlegetése egyértelműen a szerző sötétebb, komorabb-komolyabb sorozatát juttatja eszünkbe, melyben az engedély nélkül nyomozó Matt Scudder próbálja megkeresni az igazságot, mellette pedig (nem utolsó sorban) saját lelki békéjét.

A sorozat első három epizódjában még nem érzékelhettük annyira, hogy Scuddernek mennyi baja van az alkohollal. Igaz, már az Apák bűneiben is csak bourbon-nel issza a kávét, és valahogy túl sokat ücsörög az Armstrongban (a kuncsaftjai tulajdonképpen mindig itt találják meg). A fejünket azért mégis csak a negyedik kötetben (Döfés a sötétben) kapjuk fel, amikor Scudder agyát elönti a részeg téboly, és egy ártatlan fickót hagy helyben az éjszaka közepén. Az utána következő Nyolcmillió halálban csúcsosodik ki a karakter tragédiája, hiszen itt már sorozatosan köt ki a kórházban, és többször is a saját felfedezései után kell nyomoznia, mert mondjuk nem emlékszik rá, mit csinált az elmúlt két napban.

A Nyolcmillió halál után Block fordított egyet a kockán, és úgy gondolta, visszamegy az időben tíz évet, hogy megírja, milyen volt és mit csinált Scudder, miután már otthagyta a rendőrséget és a családját, de még csak az elején járt alkoholizmusának. Így született meg (eredetileg 1986-ban) a Dave van Ronk dalszövegrészletét kölcsönző Ha a szent kocsma is bezár.

A szerző magát az általános cselekményt is kifordította, hiszen eddig mindig nyomozásról olvashattunk, miközben Scudder megiszik pár pohárral (kivéve a Nyolcmillió halált, ahol nyomozik és iszik egyszerre), itt viszont Scudder iszik és iszik, közben pedig próbál utánajárni egy-két dolognak.

Az első érdekesség, ami már a könyv legelején feltűnik, hogy a főszereplő nem magányosan ücsörög egy asztalnál, hanem hangos kis társaság veszi körül – az ivócimborái (erről a későbbiekben egy kis eszmefuttatást is olvashatunk, amikor Scudder próbál különbséget tenni barát és barát közt). A második érdekesség, hogy nem a szokásos értelemben vett kuncsaftok bízzák meg nyomozással, hanem barátok és ismerősök kérik meg, nézzen utána rablóknak vagy gyilkosoknak. Ő pedig – az eddig megszokottakhoz képest – csak úgy ímmel-ámmal kutakodik, egy ideig nem is igazán tudja, mit kezdjen az idejével, de azért a sorsának nem tud ellent mondani, és akkor is nyomoz, amikor nem akarja…

A könyv már megjelenésekor elnyerte a nívós Maltese Falcon díjat, de hát ezen nincs is semmi meglepő. A cím pedig nagyszerűen illik a regényhez, mely mintha maga is egy hosszú, középtempós, italszagú blues-ballada lenne. Nem egy szokványos krimi, sokkal inkább búskomor lélektani mű, a maga karcos, minimálisra faragott nyelvezetével és tömény öniróniájával. Elolvasása után kétszer is meggondoljuk majd, ha italhoz akarunk nyúlni…

Kiadó: Agave Könyvek kft.
Kiadás éve: 2008
Fordította: Varga Bálint
Eredeti cím: When the Sacred Ginmill Closes
Oldalszám: 222
Ára: 2480 FtHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9