LoveStar


Pénzes Tímea  2013.10.29. 6:43

Abszurd világba kalauzol minket a szerző, Andri Snær Magnason, ám lehet, hogy a lehetséges közeljövőt vetíti elénk.

Abszurd világba kalauzol minket a szerző, Andri Snær Magnason, azonban olvasás közben egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a lehetséges közeljövőt vetíti elénk. A leírt világ valójában már erősen körvonalazódik előttünk és bármelyik nap beköszönthet: a reklámokkal és technikával agyontűzdelt jövő a küszöbön áll. Kezdetben LoveStar világmegváltó vállalkozása szimpátiát kelt, legalábbis nem tűnik riasztónak és embertelennek: kutatócsoportja a megváltozott állati ösztönöket vizsgálja. Az eredeti elképzelés nemes, ám a kutatás idővel más irányt vesz. Az izlandi központú cég világhatalomra tör, méghozzá a halálból és a szerelemből igyekszik hasznot húzni.

Egy olyan világba kóstolunk bele, ahol megzavarodnak az állatok. A sarki csérek eltévednek, és Párizst szállják meg. A méhek Chicagóba fészkelik be magukat, és hiába irtják őket az emberek, nem bírnak rajtuk felülkerekedni. A mézréteg és a méhtetemek felett végül zöldellni kezd a város, méz folyik az épületek falán és egy hatalmas méztó képződik, ahova kalandos kedvűek és gazdagodni vágyók igyekeznek eljutni medvéken és vadméhek raján keresztül. A királylepkék is eltévednek, hópihékké fagyott dermedt tetemeik befedik az Északi-sarkot, ahol a jegesmedvék feltűnő fehér pontokként cammognak a végtelen, lepkeszínű hómezőkön, bundájuk színéből kifolyólag meglehetős vadászhátrányba kerülve. Az állatok zavartsága a levegőt behálózó hullámokra és sugárzásokra vezethető vissza. Navigációs képességeik visszafejlődtek, nem tudnak olvasni a jelekből, vagy másképp olvassák az eddig jól értelmezhető és követhető jeleket. Ösztöneik felmondták a szolgálatot.

LoveStar, aki meg akarta menteni a madarakat és a lepkéket, és cakompakk a Földet, az ötletei rabja. A megvalósulásra vágyó ötletek az okai annak, hogy elhanyagolja szeretteit és csak az ötleteinek él. Az ötletek átveszik az uralmat a férfi felett, és ő addig nem nyughat, míg valamennyit valóra nem váltja. Vagyis az ötletek nem nyughatnak, míg meg nem valósulnak. Idővel az állatok viselkedésének vizsgálata háttérbe szorul, és egy egész világra kiterjedő üzletág, a halottégetés lesz a cég meghatározó tevékenysége. Vagyis LoveStar hullócsillagokká változtatja az embereket. Nem lesznek többé elhanyagolt sírok, és a hozzátartozók szemet gyönyörködtető látványban részesülhetnek. A szép halál mellett a párválasztást is forradalmasítja: tudományos módszerrel kutatja fel az emberek ideális párját. LoveStar a higiénikus űrhalál és a kikalkulált szerelem feltalálója lesz, és egyúttal a világbéke elérését is célul tűzi ki. Mivel ideális párunk a világ bármely pontján napvilágot láthat, nem törhetnek ki háborúk, megszűnik a fajgyűlölet, nem dobnak idegen területekre bombát, hiszen ki ölné meg azt a lényt, aki neki teremtetett? Akkor mégis miért hangzik mindez olyan riasztóan? A válasz egyszerű: az emberek életéből kihal a spontaneitás, reklámoktól agyongyötörten képtelenek a világos gondolkodásra, minden túlszervezett, a cég az élet legelemibb érzéseiből és velejáróiból kovácsol jövedelmező üzletet.

Ebben a világban a kommunikáció is látszólagos. Ha valaki új városba érkezik vagy költözik, felbérelhet üdvözlő embereket, hogy ne érezze magát idegennek. Az ember élőreklámokba, vagyis rikkancsokba botlik lépten-nyomon. Rikkancs bárkiből lehet, aki ellenszegül a fennálló rendnek, aki megszorul, netán jutalomért vagy kedvezményért vállalja különféle termékek hirdetését. Az emberek szolgáltatásokat nyújtanak egymásnak. Nem lehet tudni, ki közeledik beszélgetési szándékkal, és ki akar a másik nyakába sózni valamit. Több mint valószínű, hogy a beszélgetések legtöbbször az eladás témájára kanyarodnak. Reklámkelepcékbe is belebotolhatunk, akik nemcsak a szájukat, de az érzelmeiket is bérbe adják, mivel az utóbbit jobban megfizetik. Felvevőpillangók repkednek úton-útfélen, és titkos ügynökök szolgáltatnak információkat embertársaikról, hogy a reklámok jobban célba érjenek. Felmérik az emberek fogyasztási szokásait, érdeklődési köreit, hogy célzottabban bombázzák őket és ezáltal növeljék az eladásokat, és egyben siker koronázza a párválasztást is.

A gyerekekből biztonsági másolatok készülnek, hogy a szülők hamarabb kiheverjék az esetleges gyászt, vagy ha kezelhetetlen a gyerek, netán bűnöző hajlamot fedeznek fel benne, lecserélhessék. A gyerekeket ezáltal megfelelési kényszerrel nőnek fel, hiszen attól tartanak, hogy előkapják a hűtőből jobb változatukat. A gyerekek nem lázadnak, ezáltal elmulasztanak dolgokat, nem próbálnak ki bolondságokat. Lemondanak a lehetőségekről, de a Megbánás nevű szolgáltatás meggyőzi őket arról, hogy a lehető legjobban döntöttek. A lehetőségek csak feleslegesen bonyolítják az életet.

Az ötletgazdag és dúsgazdag LoveStar állatviselkedési kutatóintézete halottkilövő-állomássá és szabadidőközponttá növi ki magát. Kezdetben csak a nagyon gazdagok és híresek engedhetik meg maguknak ezt a drága szolgáltatást, majd a köznép számára is hozzáférhetővé válik, sőt olcsóbb lesz a hagyományos temetésnél. A halálbiznisz virágzik, és egyetlen kézben összpontosul. Csodás látványt nyújt, amikor az égő ember a Föld felé zuhan, és lenyűgöző gyászszertartás kápráztatja el a rokonságot. Elégünk és felhővé válunk, ahelyett hogy földben rothadnánk, hirdeti LoveStar. Izlandot világszerte Észak Gangeszeként emlegetik.

Mekkora esélye van ebben a közegben a spontán szerelemnek? Tömegek vágynak arra, hogy a vállalat megtalálja másik felüket, ám az irányított, statisztika alapú párkeresés nincs mindenki ínyére. Ha valaki tudományos megerősítés nélkül talál párt, áldását kell adnia rá a vállalatnak. Ha másvalakit kalkuláltak ki neki, engedelmeskednie kell a tudomány szavának. Egyesek nem bíznak a cégben, amely teljes bizonyossággal megtervezi a szerelmet, és tudományosan igazolt boldogságot kínál fel tálcán. Vajon elbizonytalanítja az egymásra talált szerelmeseket, amikor a másiknak megtalálták a kikalkulált párját? Ki lehet bújni a kötelesség alól? Visszájára fordított gondolatmenettel próbálják a szabad párválasztás híveit meggyőzni arról, hogy válasszák kikalkulált párjukat: „Van a világban két ember, aki meg lesz fosztva a boldogságtól, mert maguk nem akartak eggyé válni velük.” Felveszik a harcot a megtalált szerelemért vagy kipróbálják a tudományosan igazolt új szerelmet?

A szerelem és a halál mellett az ima fontosságára is kitér a szerző. Mi Isten szerepe a világban? Hova tartanak az imádságok? A cég üzleti szempontból is nagyító alá venné az imádságokat, hiszen megfejtésükkel jobban megismerné az emberek legbensőbb vágyait, és még célzottabban tudná kielégíteni azokat.

A könyv magában hordozza Orwell 1984Istenemberek című művéből ismert irányított párkeresés motívumot, mégsem hasonlítható egyetlen eddig olvasott könyvemhez sem. Az író sziporkázik, dúskál az ötletekben, a történések meghökkentőek, annak ellenére, hogy előkészített talajon bontakoznak ki. A leírt rendszer embertelen, az élet ellenőrzött és megszabott keretek közt zajlik, de a lapokon helyet kap a szerelem és a mese is.

A kötet olvasását a kiváló fordítói teljesítmény teszi könnyen befogadhatóvá és élvezetessé.


Andri Snær Magnason: LoveStar, 2012., Budapest: Gondolat Kiadó. Fordító: Papolczy PéterHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9