Michael Mansfield, a túlélő


Bíró Szabolcs  2009.9.7. 13:05

Négy év kényszerű szünet után idén nyáron megjelent Michael Mansfield legújabb, hatodik könyve.

A Túlélők című kötet több szempontból is különlegesnek mondható. Egyrészt a már említett négyévnyi hallgatás miatt, hiszen ez idő alatt a hűséges olvasók már bőven kiéhezhettek egy újabb Mansfield-műre. Másrészt a kötet tartalmát tekintve felvonhatjuk szemöldökünket, hiszen öt regény után ezúttal egy novelláskötettel állunk szemben. Egy harmadik különlegessége is akad a Túlélőknek, ennek leleplezését azonban magára a szerzőre bíznám!

– Miért is nevezhetjük rendhagyónak ezt a legújabb „gyermeket”?

– Elsősorban egyfajta visszatekintésként állítottam össze ezt a művet. A lépcsőfokokat szerettem volna benne láttatni. Azokat a lépéseket és állomásokat az elmúlt egy évtizedből, amelyekkel egyre előrébb, vagy feljebb próbáltam kerülni a műfajban. Remélem, sikerült a lépcsőháztól az első emeletig eljutnom (nevet). Másfelől, szeretném leszögezni, hogy nem értek egyet senkivel a szakmában, aki azt mondja, hogy nem kelendőek a novelláskötetek. Ezt a véleményemet szerettem volna nevesíteni ezzel az antológiával. Harmadrészt pedig, a Túlélők egy kísérlet része; elektronikus könyv, és csak interneten kapható.

– Mikor és miért döntött úgy, hogy a hagyományos kiadás helyett ezúttal inkább a digitális könyvkiadást választja?

– Egy jó baráttal, Nemere Istvánnal vágtunk bele ebbe a kísérletbe, akinek természetesen szintén letölthetőek a könyvei az Adamónál. Örömmel rábólintottam magam is a kiadó felkérésére, mert ez az ötlet a korszerűsége mellett környezetkímélő megoldás. Zöld aktivistáknak éppenséggel nem mondhatjuk magunkat, de mindenesetre elgondolkodtató ez a dolog. A magam részéről csodálatosnak tartom a papírkiadást és imádni való egy új kötet illata. De a szívem hasad meg a sok kivágott fáért, melyekből a könyv lapjai készülnek. Könyörületes megoldásnak tartom ezt a mostani lehetőséget, mert a kiadást nem a klasszikus nyomdai formában – erdőket gyilkoló módon –, hanem éppenséggel a huszonegyedik századi bölcs takarékosság szempontjából intézzük. Az Egyesült Államokban ennek már hatalmas kultusza van, és maga Stephen King volt az egyik legnagyobb éllovasa a digitális könyvkiadásnak. Hogy itt mennyire lesz kívánatos és népszerű, hamarosan eldől.

– Nem csak a Túlélők vásárolható meg digikönyvként. Az összes könyvét elérhetővé tette ilyen formában?

– Az első négy könyvemet ajánlottam fel, melyeknek a jogai visszaszálltak rám. A négyéves terminus, ami egy szerződés keretében a kiadó tulajdonába helyezi a műveimet, már lejárt ezekkel kapcsolatban, kivéve a Falánkságot, ami még kapható a boltokban. Az elsőket tehát továbbadtam az Adamo Booksnak próbaképpen, hogy ne itthon porosodjanak.

– Beszéljünk a legifjabb trónigénylőről! Műfaját és stílusát tekintve megmaradt a régi önmagának, vagy esetleg 2009-ben már egy másik Michael Mansfielddel kell megismerkednünk, mint amilyen 2005-ben utoljára felénk intett?

– Nyilván a legifjabb trónkövetelő a Túlélők e-könyv, és remélem is, hogy trónra ül. De abban a régi Mansfielddel parolázhat a kedves olvasó. Bár mostanában körbe-körbekacsintgatok, és újabban megragadnak a sci-fi műfajú témák is. Valójában ezen nem kell csodálkozni, mert annak idején éppen az SF indított az írásra, Asimov és Bradbury. Az „álmodj új világot” felfogás számomra mindig egyfajta felfrissülést, kísérletet jelentett. De természetesen e műfaj testvére, a misztikum, örökké megmarad a lelkemben. Sok ilyen témájú kéziratom vár még kiadásra. A labda pedig a kiadóknál van.

– Aki már olvasott öntől legalább egy művet, két dologra figyelhetett fel igazán: az egyik a borzongatás, vérfagyasztás iránti hajlama, a másik az indiánok iránti vonzalma. A Túlélők egyes történeteiben is felbukkannak Amerika őslakosai?

– Három novellában is felvetődik ez a kultúrkör, ami e mostani gyűjteményt illeti: A megtorlás erdejében, a Mr. Fleischner bizniszében, és természetesen, a címadó Túlélőkben. Ez utóbbi, amivel két éve díjat is nyertem, egyfajta egyensúlyozás a sci-fi és a hagyományos indiánmisztikus stílusom között. Tervem az, hogy kombinálom a jövőben e két témát, és bezörgetek egy új műfajjal, ami ötvözi a misztikát és a science-fictiont.

– A magyar olvasók többsége még nem találkozott a digitális könyvvásárlás lehetőségével. Kérem, avassa be őket, mesélje el, mi az előnye az ilyen formában megjelenő irodalomnak, és egy tapasztalatlan érdeklődő miképpen juthat hozzá, például a Túlélőkhöz?

– Akik ismernek, tudják, milyen örömmel töltöm időmet a hegyekben. Sajnálatos módon, erdőket, vadonokat látok kiirtani ma, Magyarországon is, pedig igazán nem vagyunk bővében a tiszta levegő e forrásának. Sajnálok minden egyes fát, hiszen apáinkkal, nagyapáinkkal egyidős élőlények ők! Ha rajtam áll, és a könyveim kiadásán, szeretném megkímélni az életüket, hadd magasodjanak és lássanak el bennünket oxigénnel! Nyilván lesznek papír alapú köteteim is, de azokat is igyekszem újra felhasznált anyagból kiadatni. A letöltés technikájáról pedig hadd ne én beszéljek! A honlapomon található Adamo Books-ra kattintva minden letöltési lépést megismerhet a kedves érdeklődő. Nem nehéz ez egy olyan világban, ahol ekkora előnyei vannak a számítástechnikának és az internetnek.

– Bátran elmondhatjuk, hogy Michael Mansfield egy újabb korszakba lépett. Engedje hát meg, hogy sok sikert kívánjak további munkásságához! Így a végére még annyit szeretnék kérni, üzenjen valamit olvasóinak, azaz nekünk!

– Minden kedves olvasómnak azt kívánom, amit magamnak is: ha nehéz időket élünk is meg, ne csorbuljon az a fajta lelki finomság bennünk, ami olvasóvá, a művészetek iránt fogékonnyá és érzékennyé tesz bennünket. Az igazi ember finom lény, dacára a kőbaltának és az atomrakétának. Az igazi ember nem pusztít, hanem tanul, olvas és önképez, fejlődik. Én ezt kívánom mindenkinek. Sőt, kérem is erre Önöket, kedves Mindnyájukat.

A Túlélők című. kötet letöltési címe: www.adamobooks.info
Michael Mansfield honlapja: www.michaelmansfield.huHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9