Mocskos meló


Bíró Szabolcs  2007.10.24. 15:11

Christopher Moore könyvének főhőse, Charlie Asher, tipikus bétahím.

Egész életében az esetlegesen felmerülő veszély ellen védekezik, betegségeit csírájában fojtja el, az erőszakhoz és a bunyóhoz pedig legfeljebb annyi köze van, hogy látott már ilyesmit a tévében.

A bétahímek a jó csajokról csak álmodozhatnak – Charlie mégis megfogta az isten lábát, amikor megismerte élete nagy szerelmét, Rachelt. Makkegészséges kislányuk születik, és Charlie úgy érzi, mindene megvan a tökéletes boldogsághoz… Csakhogy aztán valami egészen borzalmas történik, és a bétahím kiegyensúlyozott, óvatos és túlságosan is normális világában minden a feje tetejére áll. Charlie Asher körül eztán egyre-másra halnak meg az emberek, naptárában ismeretlen nevek (és a hozzájuk tartozó számok) bukkannak fel, a tárgyak pedig vörösen pulzálnak körülötte. Kiderül, hogy mindezen fura dolgok egyetlen megoldást adnak ki: mégpedig azt, hogy Charlie Asher lesz a halál. „Mocskos meló – hangzik el többször is a regényben –, de valakinek ezt is meg kell csinálni…”

Aki esetleg olvasta Moore-tól a Biff evangéliumát, az most gyorsan vonatkoztasson el tőle, és a Mocskos melót még véletlenül se keverje össze az említett könyvvel. Míg a Biffnél eszeveszettül könnyfakasztó humorral találkozhatunk, addig a Mocskos meló egy egészen másféle szájíz szerint íródott, más atmoszférával. A humor itt is őrületes, de ez a könyv – a szerző egyedülálló tolmácsolásában – a halálról, a gyászról és a szeretetről szól. Találunk benne kimondottan szívszaggató részleteket is, ahol aztán eszünk ágában sincs nevetni, de ne aggódjunk, Moore minden helyzetből képes valami őrületesen jót kifacsarni: az meg, ha felbukkannak a gyászos jelenetek, még korántsem jelenti azt, hogy a könyv ne lenne jó, sőt!

Nyelvezete olyan, hogy a sznob kritikusok talán irodalmi műnek sem volnának hajlandóak nevezni érte, az olvasók azonban garantáltan imádni fogják. Christopher Moore valóban elmebeteg, nem véletlenül tüntetik fel ezt a könyv első oldalán is! Bárcsak ilyen őrültekkel lenne tele az egész világ, akkor háborúk helyett nem lenne más, csak vég nélküli kacagás…

A hátsó borító belívén, az író rövid életrajzánál ugyan azt olvashatjuk, hogy regényeiből talán sosem fognak filmet készíteni, én viszont gond nélkül el tudom képzelni, hogy a South Park alkotói előbb-utóbb ráharapjanak. Ha képes egyáltalán bárki is filmre vinni a Mocskos melót vagy bármely másik Moore-könyvet, akkor csakis ők azok.

Na és hogy kinek ajánlom a Mocskos melót? Bárkinek, aki már túl van az általános iskola alsó tagozatán, és nem innen fog megtanulni „csúnyán” beszélni! Felső határt pedig nem szabok, és óva intek bárkit is attól, hogy ezt megtegye: a Mocskos melóban minden generáció megtalálhatja a maga üzenetét, már ha elég nyitott rá…

(Agave Könyvek, 2007, 322 oldal, fordította: Pék Zoltán)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9