Nyerő páros


Halász Kata  2010.4.6. 4:53

Gary Chapman, harminc éve foglalkozik házassági és párkapcsolati tanácsadással, és számos népszerű önsegítő könyv szerzője.

Olyan kétségbeesett párokkal dolgozott együtt, akik napi rendszerességgel bántották egymást. A Nyerő páros című könyv a harmonikus párkapcsolathoz vezető, nem túl könnyű utat mutatja meg a hatékony konfliktuskezelés révén.

Dr. Gary Chapman nem árul zsákbamacskát: szerinte ugyanis nem létezik a konfliktusmentes házasság intézménye. Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a szerelem bűvölete, a rózsaszín köd maximum két évig tart, utána jönnek a problémák. Azonban vannak feszültségoldó megoldások, amelyek által nem csak elégedettebbek lehetnek a párok, hanem maga a kapcsolat is megerősödhet. A könyv elsősorban azoknak a pároknak szól, akik kétségbeesetten szabadulni akarnak a napi vitáktól, veszekedésektől.

A könyv nem ígér egyszerű megváltást, a jó házassághoz rengeteg munka kell. Dr. Chapman szerint nem lehet cél a konfliktus kiírtása, hanem meg kell tanulni kezelni ezeket. A sikeres konfliktusmegoldás alapja egymás megértése, támogatása és bátorítása. Ha mindezeket elsajátítjuk, a házasság ragyogóvá válik, hiszen ahogy egy régi zsidó mondás is tartja: „a kettő több az egynél”.

Senki nem szeret küzdelmek közepette élni. A megoldatlan konfliktus a jó kapcsolat akadálya. Azonban természetünknél fogva énközpontúak vagyunk, ez a tulajdonság pedig hajlamosít minket a vitákra. Egy veszekedés során azon vagyunk, hogy saját igazunkat bizonygassuk és ráerőltessük a másikra. A saját utunkat tartjuk az egyetlen járhatónak, azaz a másik álláspontja másodlagos, alacsonyabb rendű. A viták indulatos légkört generálnak, ami reménytelenséghez és kilátástalansághoz vezet. Egy-egy vita után a pár ellenségként tekint egymásra, és az ellentét nem oldódik meg. A viták érzelmileg egyre telítettebbé válnak, a pár tagjai fokozatosan eltávolodnak egymástól, miközben reménykednek, hogy majd minden jobb lesz. „Ha egy veszekedésből nyertesként kerülünk ki, a partnerünk egyúttal veszíteni fog. Egy vesztessel pedig egyáltalán nem kellemes együtt élni’”-- állítja a szerző.

A feloldatlan konfliktus buktatót jelent a kapcsolat harmonikus légkörében. Ha sikerül megtalálni a kivezető utat, megerősödik a kapcsolatunk. Hiszen a házasság nem más, mint hosszú évekig tartó tanulás, együttfejlődés. A viták persze nem szűnnek meg, de a régi szokások és minták elhalványulnak. A kapcsolatot a megértés fejleszti, nem pedig a győzelem elérését célzó érvelések. Ha pedig minden rendben a párkapcsolatban, akkor a világ is harmonikusabbnak és kiegyensúlyozottabbnak tűnik majd.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9