Római vér


Bíró Szabolcs  2007.11.15. 18:27

Steven Saylor ezzel a könyvével debütált Magyarországon, bár több mint egy évtizedes csúszással.

Az amerikai történész-regényíró, Steven Saylor már fiatalabb korában is írt regényeket és elbeszéléseket, igazi hírnévre azonban csak 1991-es, Római vér című regényével tett szert. Magyarországon is ezzel a könyvével debütált, bár több mint egy évtizedes csúszással.

Mondjam azt, hogy a jelenség tipikus? Nyavalygás helyett most inkább a dolog pozitív oldalát világítom meg, tehát állítsuk be úgy: megértük egy ilyen ritka jó könyv magyar kiadását! A Római vér egyébként egyszeri regénynek készült, de aztán olyan siker övezte szerte a világon, hogy a szerző „kénytelen volt” Roma Sub Rosa címen egy egész sorozatot építeni főszereplője, Gordianus köré. Így aztán ma Saylor nevéről az olvasóknak nem egyszerűen az jut eszükbe, hogy „igen, ő az a tehetséges író”, hanem hogy „igen, ő az a zseniális író, aki ötvözte az ókori Római történelmet a modern detektívregénnyel”.

Merthogy a Római vér egyszerre hordozza magában mindkét műfajt: történelmi regény és izgalmas krimi. Persze nem csak afféle hasracsapás-szerű iromány ez, a robbanó elegy nem merül ki annyiban, hogy mindössze a helyszín és az atmoszféra szokatlan. Saylor több forrásból merített, valós dokumentumokat dolgozott fel, lévén ő maga is diplomás történész, és szabadidejében római levéltárakat búj.

A történet időszámításunk előtt 80-ban játszódik, és Marcus Tullius Cicero első komoly ügyét veszi alapul. A híres római ügyvéd egy olyan ügyet vállal el, amelyet rajta kívül senki más nem mer, mert egyszerűen lehetetlennek tartják megnyerni a pert. Az ifjabb Sextus Rosciust apagyilkossággal vádolják, bűnössége pedig teljesen egyértelműnek tűnik. A gyilkosság brutalitása a harcedzett rómaiakat is elborzasztja: a tettes büntetése biztosan halál.

Cicero bízik a sikerben, és megkéri Gordianust, Róma egyetlen magánnyomozóját, hogy kérdezősködjön, találjon nyomokat, s így segítsen a vádbeszéd megírásában. Gordianus tehát nyomozni kezd, s az ő szemén keresztül mi magunk is döbbenettel adózhatunk a szerző éleslátásának: nem csak a pompát, a fényt mutatja be nekünk, ahogy az emberiség java része ismeri a birodalmat, de a belső romlást, züllöttséget, rothadást is, mely nemegyszer varázsolhat elképedt grimaszt ábrázatunkra. A nyomozó neve egyébként a gordiuszi csomóra asszociál, nagyon találóan, hiszen verekedés, nagy balhék helyett lenyűgöző logikájával, kecses alapossággal oldozza ki a (mások számára) kioldozhatatlant…

A Roma Sub Rosa-sorozat első darabja rendkívül olvasmányos mű, fogalmazásmódja ízes, szinte zamatosan az, és telis-tele van valódi ínyencségekkel. Számomra a legfinomabb rész Ciceró védőbeszéde volt: ez ugyanis máig fennmaradt, Saylor pedig kisebb-nagyobb módosításokkal tárta elibénk.

A Római vér tehát nem csak egy nagyszerű könyv, de akár slusszpoénként is felfogható trükköt hordoz magában: a történelmi regényeket kedvelők és a krimifalók táborának egyaránt komoly csemegeként szolgál, sőt, legtöbbjük akár kötelező olvasmányként is felfoghatja…

(Agave Könyvek, 2003, 408 old., fordította: Heinisch Mónika)Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9