Segítség, szülők lettünk!


Halász Kata  2010.6.8. 19:25

Egy gyerek érkezése átalakítja a házastársi kapcsolatot, hiszen megjelenik egy új személy. (Gary Chapman könyve)

„A gyermekvállalás egy pillanat kérdése, ugyanakkor életre szóló elhatározás, mert a szívedet arra kényszeríted, hogy ezentúl a testeden kívül folytassa létezését.” Egy gyerek érkezése átalakítja a házastársi kapcsolatot, hiszen megjelenik egy új személy, aki közös életük része lesz, és a következő években akár újabb testvérek is érkezhetnek. Valamennyi gyerek érkezése újra változást hoz a család működésében. Sok pár azt gondolja, hogy egy baba érkezése még szorosabbá teszi a házasságot, pedig a valóságban inkább megnehezíti. Egy kisgyerektől nem várható el a kapcsolat megerősítése, mert egyszerűen nem ez a dolga. A gyerek sem a jól, sem a rosszul működő párkapcsolatért nem okolható, jelenlétük kiélezi a már fennmaradó problémát. Egy újszülött többletmunkát jelent, ilyenkor konfliktusok sokaságával kell megbirkózni. A több feladat több időt igényel, a több feladathoz több energia kell. Akik nem tudnak megfelelő mennyiségű és minőségű időt tölteni egymással, azok könnyen frusztrálttá válnak. A csalódottság pedig sem a szülőknek, sem a gyerekeknek nem használ.

A gyereknevelés feleségek és férjek között az egyik leggyakoribb konfliktusforrás. A párok gyereknevelés miatti folytonos vitájának romboló hatása van a kapcsolatra. Az anyák elszigeteltnek, túlterheltnek érzik magukat, úgy gondolják, nem vonzók, férjük nem méltányolja fáradozásaikat. A férfiak pedig arról panaszkodnak, hogy a kisbaba elvette tőlük feleségüket, úgy érzik, mintha nem élnének házasságban, hiszen a feleség egész élete a gyerek köré szerveződik. Nincs szex, és alig vannak kettesben, úgy látják, hogy a második helyre szorultak. Amikor egy pár elhanyagolja a kettőjük közötti kapcsolatot, annak kárát a gyerekeknek is el kell viselniük. Sok kutatás bizonyítja a válás gyerekekre gyakorolt traumatizáló hatását.

A könyv nem a gyereknevelésről szól, hanem arra próbál megtanítani, hogyan tarthatjuk házasságunkat életben a gyermek(ek) érkezése után is. Chapman igyekezett tömören fogalmazni, könyve szándékosan rövid és lényegretörő, hiszen a kisgyermekes párok nagy részének nincs ideje olvasni. Bemutatja, miként lehet újjáépíteni és életben tartani az intimitást, miközben a párok szülők maradnak. A házasság és a szülői hivatás egymástól független ugyan, de gyereket nevelni kiegyensúlyozott házastársi kapcsolatban a legeredményesebb. Ráadásul a szülők házassága lesz a minta a gyerekek számára. Ha elhanyagolják kapcsolatukat, nem mutatják, nem tanítják meg gyerekeiknek a kapcsolat karbantartásának mikéntjét.

A baba születése utáni első 18 hónap a közös élet egyik legküzdelmesebb időszaka. A neves házassági és párkapcsolati tanácsadó konkrét példákon keresztül mutatja meg a kisgyerekes szülőknek, hogyan őrizzék meg a kettőjük közötti kapcsolat harmóniájátHozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9