Susan Minot: Az este


Huszár Ágnes  2013.4.26. 3:54

Susan Minot amerikai novellista és regényíró 1956-ban született Bostonban.

Egyetemi évei alatt irodalmat és képzőművészetet tanult. Első irodalmi művét, amely angolul Monkeys címmel jelent meg, rögtön a Prix Femina francia irodalmi díjjal jutalmazták, 1987-ben. A magyar könyvkínálatban a Dőreség (angolul Folly, megjelent 1993-ban) és Az este (angolul Evening, megjelent 1998-ban, magyarul 2007-ben) című regényei lelhetők fel. Utóbbiból filmet is forgattak 2007-ben, melynek rendezője Koltai Lajos volt.

Az este című Minot-regény végigjárta a „családi olvasókört”, és a női rokonoknak, így nekem is nagyon tetszett. Majd picit később megnézhettük a filmet is, mely forgatókönyvének írásában maga a szerző is részt vett. Mindkét alkotás intelligens módon állítja szembe a visszaemlékezés homályát és zavarodottságát a főszereplő nő fiatalkori életében történt események elevenségével és üdeségével. Minot a női írókra jellemző érzékenységgel és alapossággal a történések mély tartalmát, érzelmi hátterét fedi fel. Felkavaró módon ír az idő és emlékezet, a szerelem elsöprő ereje és kudarca, az elmúlás és szenvedély kettősségéről.

A főszereplő, Ann, a halálos ágyán, a betegség okozta ködös bezártságban fekszik, csak homályosan érzékeli az ágya mellett megjelenő lányait, ápolónőjét és barátait. Egyik világos pillanatában egy Harris nevű férfit keres, akiről a lányai semmit nem tudnak, és értetlenül állnak anyjuk homályba vesző emlékei előtt. A történet a jelen és a múlt között ugrál, a könyv és a film is megjeleníti a beteg Ann fiatalkori, röpke nyári szerelmét, amelyhez – egy barát halála miatt érzett – súlyos lelkifurdalása is kapcsolódik. Ann egy lázálom tisztaságával éli át újra azt a nyarat, amikor huszonévesen a barátnője esküvőjére utazott Új-Anglia tengerpartjához. A múltban megélt, akkor halálosan komolyan vett kusza érzelmek, barátságok, szerelmek idéződnek fel az idős nőben, aki összefüggéstelenül és csak részben fedi fel ezt az emléket a lányai előtt.

Érdekes a mozzanat, amelyben Ann lénye a múltban és a jelenben is erős hatással van a körülötte élők érzelmeire. A fiatalkori Annbe reménytelenül szerelmes a menyasszony bátyja, a menyasszony zavarodott izgatottságában Annhez fordul tanácsért, a családhoz baráti szálakkal kapcsolódó Harrisszel pedig titkos, alig kibontakozó szerelmi viszonyba keveredik. A jelenben pedig Ann két lánya között konfliktus bontakozik ki, tulajdonképpen anyjuk – addig számukra ismeretlen – múltja miatt. A két lány különböző módon tekint a családi életre, mást jelent számukra az elégedettség, a boldogság: az egyikük, Constance, kétgyermekes anya, akinek a családja a legfontosabb, a másikuk, Nina, egy nyughatatlan, egyedülállóságra törekvő nő. Nina egy váratlan esemény miatt gyötrődik, őszintén megnyílik az édesanyja és a nővére előtt, majd belső konfliktusa és a lánytestvérek közötti feszültség is feloldódik, nem utolsósorban anyjuk múltbéli történetének hatására.

A regény elsőrangúan, mégis könnyeden megírt történet, amely erős érzelmi vívódásokat és igazságokat tár fel. A film pedig – számomra legalábbis – visszaadja a könyvben leírtakat. Elvarázsol a látványával, amelyen világosan látszik, hogy a rendező egyben tehetséges operatőr is. A téma (a haldoklás és visszatekintés, egy barát halála miatt érzett lelkiismeret-furdalás) ellenére kellemes érzéseket hagy a nézőben, és érthetően kifejezi egy elmúlóban lévő életből azt, hogy bizony az idő mindent megszépít.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9