Szeretem a testem


Halász Kata  2010.1.6. 21:44

Anyukám, aki nem Magyarország szülötte, negyven év után is el van képedve...

...hogy tele van a város butikokkal, amik tömve vannak szebbnél-szebb ruhákkal, a magyar nők mégis borzalmasan öltözködnek.

A Viasat3 tavaly ősszel egy saját gyártású műsorral rukkolt elő, amit én már régóta vártam, hisz a mai katasztrofális médiahelyzet egyre tarthatatlanabb: kellenek a színvonalas produkciók. A Szeretem a testem ötlete nem eredeti, az „anyaműsor” már évek óta fut Angliában, illetve az Egyesült Államokban. A koppintással nincs is semmi baj, ami jó, azt nem szégyen utánozni.

A műsor nemes célja, hogy az önbizalomhiánnyal küszködő nőket megtanítsák arra, hogyan fogadják el saját magukat, hisz belső harmónia nélkül életünk más szeletei sem működnek ideálisan. A műsorkészítők megdöbbentőnek tartják, mennyire sok nő él torz énképpel: csúnyábbnak, öregebbnek és kövérebbnek tartják magukat a valóságosnál. Erről persze a média és a divatipar is tehet, de könnyű csak ezeket hibáztatni. Rengetegen gyűlölik a testüket, és ez ellen láthatólag csak hisztérikusan, kampányszerűen tudnak (vagy akarnak) tenni. Lebecsülik az egészséges önbizalom meglétét, pedig gondoljunk csak bele: nem árt békében lennünk önmagunkkal, hisz huszonnégy órán át össze vagyunk zárva!

A Szeretem a testem házigazdája, Lakatos Márk, megmutatja azokat a csalásokat, amik szike nélkül is képesek eltűntetni a zsírpárnákat. Biztosan sokan felhördültek már, hogy a különféle trükkös fehérneműk és ruhadarabok becsapósak, de a műsor célja nem a párkeresés, hanem hogy a nőt elindítsa az egészséges önképhez vezető úton.

Érdekes, hogy a nők sokkal kevésbé képesek arra, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, mint a férfiak. Még egy kövér férfi is tudja, hogy a nő nem a külsejéért kívánja, míg a nők azt hiszik, hogy a férfinak csak a látvány a fontos, más nem számít. A nők nagy része tehát férfiúi nyomásra gyötri a testét, nem pedig saját maga miatt.

A kritikusok szerint a nők nem a saját testüket szeretik meg, hanem egy álomképet, aminek a kialakításában profi csapat vett részt, és egy hét elteltével a nő ismét zokogva fog állni a tükör előtt. Csakhogy ez az álomkép is ő maga: a stylist, fodrász, sminkes megmutatja, mit lehet kihozni az adott „alapanyagból”, megmutatja a helyes irányvonalat. Mindenkinek szíve joga, hogy él-e a lehetőségekkel, rálép-e az útra vagy inkább folytatja az önsajnálatot... A műsor célja tehát nem az, hogy a szereplők egy hét múlva is úgy nézzenek ki, mintha skatulyából húzták volna ki őket, hanem hogy felfedezzék a saját szépségüket, hogy egészséges viszonyban legyenek a testükkel.

Csak gratulálni tudok a Szeretem a testem műsorhoz! A készítők remekül felismerték és kihasználták, hogy a mai magyar nő legfőbb problémája az, hogy utálja önmagát. Ebből fakad minden további baj: párkapcsolati, munkahelyi, családi. Ezen kívül a műsor hiánypótló törekvése is pozitív: az egyhangú reality show-k és a tehetségkutató dömping után üdítő ez a változatosság.Hozzászólások

Fecsó, 08. 01. 2010 12:27:07 Most akkor mi is van?
Kedves Kata! Nekem nem jött össze a logikája ennek a három mondatnak: "Érdekes, hogy a nők sokkal kevésbé képesek arra, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, mint a férfiak. Még egy kövér férfi is tudja, hogy a nő nem a külsejéért kívánja, míg a nők azt hiszik, hogy a férfinak csak a látvány a fontos, más nem számít. A nők nagy része tehát férfiúi nyomásra gyötri a testét, nem pedig saját maga miatt." Hogy is van ez? Teljesen egyetértek azzal, hogy "a nők azt HISZIK, hogy..." De ezek után a férfiúi nyomásról beszélni egy kissé furcsa nekem. Sokkal inkább Üdv: Fecsó
Csiri, 08. 01. 2010 18:51:00
Fecsó,hát a nők a férfiak miatt hiszik azt, amit... Mert egyfolytában azoknak akarnak tetszeni, azoknak akarnak megfelelni, azoknak akarnak a kedvükben járni. Hát csak ezért. Itt a logikai bukfenc.
Halász Kata, 09. 01. 2010 15:11:17 válasz Fecsónak
Kedves Fecsó! Igaza van, ez valóban logikai bukfenc. A nő gyötri magát, mert meg akar felelni a környezete által megálmodott eszményképnek. Azt hiszi, hogy a férfiak is olyan nőkre vágynak, amilyenek a magazinok címlapján szerepelnek. Mindenki azt tudja, hogy a férfi számára a látvány a legfontosabb, talán még a férfi maga is ezt hiszi. Tele vagyunk tehát téves vagy inkább sarkított elvárásokkal, hiszen az, hogy kihez vonzódunk, annyira összetett, hogy nem lehet belőle kiragadni egyetlen dolgot. Ráadásul a kémia egy olyan dolog, amit nem lehet (és nem is kell) megmagyarázni. Sőt, még irányítani sem lehet! Valaki vagy tetszik, vagy nem. A bekezdés utolsó mondata módosításért kiált tehát: A nők nagy része tehát képzelt férfiúi nyomásra gyötri a testét... Üdv, Kata
, 11. 01. 2010 13:43:44
szia Kata! nagyon tetszik amit irtàl! bàr èn nem vettem èszre, hogy a magyar nok olyan borzalmasan oltozkodnenek.
Olga, 11. 01. 2010 14:10:39
De én észrevettem, hogy a magyarországi nők rettenetesen öltöznek. A minap jártam Budapesten és a várost járva ámulva néztem, mi mindenben képesek a magyar nők utcára menni!!! Ormótlan zöld cipő, divatos szabású piros szoknya, ósdi kék kabát... És ez csak a legenyhébb variáció volt. Az ízléstelen mintás harisnyákról már ne is beszéljek! Egyébként "külföldi" lévén egy-egy konferencián azonnal kiszúrom, melyik nő magyarországi... Eddig még nem tévedtem. A sárga harisnya, piros cipő, fekete felső nem gond a magyarországi nőknek, simán részt vesznek ilyen szerelésben egy komoly konferencián. Pedig a mondanivalójuk igazán meghallgatásra érdemes, csak az ember már oda se tud figyelni, olyan vicces az öltözék. De láttam már olyan magyarországi nőt is, aki magát elismert személyiségnek tartja, mégis hatalmas szakadás éktelenedett a mintás szvetterén, úgy olvasta fel a beszámolóját...
Halász Kata, 12. 01. 2010 11:44:46 válasz
Olgának igaza van, sajnos tényleg rettenetesen öltözködnek a magyar nők. Egyrészt nem az alkatuknak megfelelően, pedig semmivel nem kerülne többe egy jó szabású ruha. Az ízlést inkább ne emlegessük... Tudom, hogy csúnya dolog mást a kinézete alapján megítélni, pedig szerintem az öltözködés is önkifejezés, akit nem érdekel, miben lép az utcára, az lehet, hogy mással kapcsolatban is igénytelenül gondolkodik. Valóban, ha külföldre utazunk, az öltözködés alapján már messziről észre lehet venni, ha az illető magyar. A cikk írása kapcsán gondolkodtam rajta, mi lehet az oka annak, hogy ennyire borzalmasan öltözködnek a magyar nők. Egyrészt talán a divatboltokban dolgozó eladók, akik a profit érdekében azt füllentik a vásárlónak, hogy jól áll neki a ruhadarab, közben pedig lehet, hogy borzalmas. Másrészt nincsenek műsorok, újságok a szélesebb közönség számára, amik megtanítják, hogy ha nagy a feneked, hogyan palástold, milyen mintákat keverhetsz stb. Ezért volt kitűnő a Szeretem a testem. :) Persze, szerencsére vannak kivételek, és egyre több!
Zita, 17. 01. 2010 17:30:30
Ez a musor Angliaban mar regota megy, es parszor mar lattam is. Elkepeszto hogy szegeny nok milyen tevhitekkel traktaljak magukat, mikor az nem is igaz. Az otthoni musorban nem tudom hogyan van, de itt az atvaltoztatas utani fotot kivetitik egy felhokarcolora es a jarokelok velemenyet kerdezik meg...persze altalaban mindenkinek tetszik a gyonyoru kep, melyet 1-2 uj ruhadarab, az elonytelenebb testreszek eltakarasaval es a szebb idomok kihangsulyozasaval ernek el. En inkabb azt mondanam, hogy a magyar nok tulsagosan sportosan oltozkodnek, nem hangsulyozzak ki a noiesseguket....minden ruhadarabot lehet ugyanis viselni, felteve ha az alkatunknak megfelelo!!
@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9