Szingli anyák


Jády Mónika  2006.5.10. 19:00

Sokan a vesztesek közé sorolják azt, aki szingliként él. Pedig…

Azokat meg talán még inkább sajnálatraméltónak találják, akik egyedül nevelik a gyermeküket. Vajon az érintettek mit gondolnak erről?

A klasszikus (teljes) család nem jelent mindig felhőtlen boldogságot, és az egyedülálló szülők is jól érezhetik magukat a bőrükben. A szingliként élő anyák nem sajnálnivalók és frusztráltak. Az, hogy nincs egy férfi az oldalukon, nem egyenlő a boldogtalansággal. Ez az alapüzenete Astrid Herbold nemrég megjelent, iróniával és humorral fűszerezett könyvének, amely a M.o.M. – Mutter ohne Mann (Anya férfi nélkül) címet kapta. Az alcím ironikusan hangzik: Miért olyan átkozottul boldogok az egyedülálló szülők?

A 32 éves német újságírónő maga is egyedül neveli két gyermekét. (Németországban 1,4 millió nő és 200 ezer férfi jár hasonló cipőben.) Azért fogott e könyv írásába, mert már megelégelte az élethelyzetére vonatkozó sajnálkozó megjegyzéseket. Sokan ugyanis a vesztesek közé sorolják azt, aki szingliként él – gyerekkel vagy gyerek nélkül. De ha belegondolunk: mennyivel irigylésre méltóbb a helyzete annak a nem egyedülálló anyának, aki egy megbízhatatlan emberrel él egy fedél alatt? Vagy egy „hétvégi apukával”, aki a munkanapokon olyankor érkezik haza, amikor már alszanak a gyerekek? Persze, nem egyszerű az egyedülálló szülők helyzete, és nehezebb megszervezni a napjaikat, mint azoknak, akik mellett (igazi) társ áll.

A könyv szerzőjének az a véleménye, hogy a nők bátrabbak is lehetnének a családtervezésnél. Szerinte a gyermekvállalásnak nem feltétele a tartós partnerkapcsolat. Sokan épp ettől teszik függővé a dolgot, aztán a végén gyermektelenek maradnak. „--A férfiak, lakások és állások váltakoznak, a gyerekek viszont mindig megmaradnak” – mondja. Persze, a gyermekvállalási kedvet elsősorban az fokozná, ha a társadalom több segítséget nyújtana a nőknek – egyéves kortól megoldott lenne az apróságok elhelyezése (Németországban nem működnek bölcsődék), rugalmasabb lenne a munkaidő, és igényes munkahelyen, tisztességes fizetésért részmunkaidőben is lehetne dolgozni.

Ez a párkapcsolatban és az egyedül élő anyák számára egyaránt nagyon fontos lenne. Az újságírónő saját példájából is tudja, milyen nehéz anyaként elhelyezkedni, hisz a német munkahelyeken fontosnak tartják a fizikai jelenlétet. (Ha elméletileg lehetséges is, az alkalmazott nem végezheti el otthon a munkáját, reggeltől késő délutánig bent kell ülnie az irodában.) Ezért – hogy úgy oszthassa be az idejét, ahogy az neki a legjobban megfelel – a szabadúszás mellett döntött.

Azzal Astrid Herbold is egyetért, hogy a gyereknek női és férfi mintára egyaránt szüksége van. Szerinte is az lenne a legjobb, ha a gyerekek egy nagycsaládban – szülők, testvérek, nagyszülők, unokatestvérek és más rokonok között nőnének fel. A biológiai rokonság viszont nem olyan fontos. Nem kizárt, hogy az egyedülálló szülő is társra lel, és egy ún. patchwork család jön létre.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6


Stefano Benni: Gyorslábú Achille

Pénzes Tímea

Amikor hősünk, kéziratokkal a hóna alatt, kilépett az ajtón, a világ nem volt meg.

2014.4.25.    9