Zsákutca


Póda Erzsébet  2009.2.4. 15:06

A közelmúltban jelent meg munkatársunk, Nagy Erika könyve, a Zsákutca.

Történetek emberről, magányról, hétköznapokról, életről, rólunk, mindannyiunkról – Nagy Erika Zsákutca című kötetében.

Tizennyolc történet egy zsebkönyvben, melyet egy szuszra kell kiolvasnunk, mert egyszerűen nem tudjuk letenni. Űz a kíváncsiság: mi lesz a következő történetben, hogy zajlik, kire hasonlít a főhős, aki mit tesz majd, s mire is emlékeztet ez az eset?

Nagy Erika Zsákutca című könyve egy életszagú történtekkel teli „zsákutcán” vezet bennünket végig, amelybe azonban betérni egyáltalán nem hiábavaló, idejönni nem felesleges, sőt még kiutat is kínál: teljesen egyszerűt és világosat. Az első mondat olvasásától az utolsóig az embernek az az érzése, hogy a szerző az ő szemével látja a világot, az ő eddig megfogalmazhatatlannak tűnő történeteit, érzéseit, gondolatait fogalmazta meg olyan kifejező módon, hogy azonnal felismerjük – akár saját megtörtént helyzeteinket is. Egyfolytában azt érezhetjük: hiszen ez már velem is megtörtént, ezeket az embereket én is ismerem!

A történetek „simán” zajlanak, minden felesleges vargabetű és cikornya nélkül, viszont tele vannak hintve humoros, olykor szomorú, de mindig tanulságos jelenetekkel, melyek a lehető legváratlanabbul bukkannak elénk. Összeráncolt homlokkal, összpontosított figyelemmel olvasva várjuk, vajon mi lesz a sztori vége, miközben bele-belebotlunk egy-egy hirtelen kacagtató részletbe, s mintha közben önmagunkat is megmosolyognánk. A főhőst bosszantó momentumok utáni elégtétel számunkra is elégtételt hoz, a szomorúság minket is érint, az igazságtalanság velünk is megesett, a megváltoztathatatlanba mi is beletörődünk, a tanulságokat mindig felismerjük. A magány fogalma és arcai újra és újra felbukkannak a kicsi könyv lapjain, mert hiszen a legtöbb ember magányosnak érzi magát, mert nem tanult meg jó barátságban lenni önmagával.

Egyszerű történetek. Emberi történetetek. Szép történetek. Pontosabban, tárcák, mint azt Grendel Lajos is írja a fülszövegben. Nincs bennük feldolgozhatatlan dráma, sem meghökkentő fejlemény. Valós történetek, olyanok, melyek a miéink is. Éppen ezért jutnak eszünkbe még napok múltán is. Nagy Erika könnyen ír, minden megerőltetés nélkül, ez érezhető valamennyi alkotásán. Stílusa tiszta, derűs, ízléses, nyelvezete semmivel se használ több elemet, mint amennyi szükséges. A történetek arányosak, hitelesek.

Ez a könyv magán viseli a zsebkönyv összes követelményét. Könnyen kézbe vehető, bárhova magunkkal vihető. A hosszabb-rövidebb busz- vagy vonatútra mindenképpen vigyük magunkkal, mert ahányszor újraolvassuk, annyiszor találunk benne új és újabb részleteket – akár önmagunkról is.

(Nagy Erika: Zsákutca, AB-Art Kiadó 2008)

(A cikk megjelent az Új Szó napilapban)Hozzászólások

B. Szabi, 07. 02. 2009 20:06:55 Bizony!
Gratulálok, jó cikk lett! És bizony, a Zsákutca nagyon kellemes olvasmány, érdemes megvenni és kiolvasni. Remélem, Nagy Erika nem áll le egy könyvnél, én még szeretnék tőle olvasni!
Nagy Erika, 10. 02. 2009 19:33:27 köszönet
Kedves Szabolcs, köszönöm soraidat. Megígérem, lesz folytatás. Hogy mikor? Nem tudom. De azt igen, hogy addig neked legalább 3 új köteted lesz. Én is szeretnék Tőled még sok könyvet olvasni. Hajrá!
@


Kapcsolódó cikkek

Irodalom, nők, beszélgetések

Író-olvasó találkozó Nagy Erikával és Póda Erzsébettel a Nagymegyeri Művelődési Központban.

2012.3.21.  3   

A rovat további cikkei

A rendteremtés művészete

Huszár Ágnes

Nézzük csak, mit ajánl a témában a szakértő Marie Kondo a Tiszta öröm című könyvében!

2019.1.30.    16


Szlovákul szeretni

Huszár Ágnes

A rendkívül megkapó, egyszerűségében nagyszerű könyvborítón már akkor megakadt a szemem, amikor a kiadó még a megjelenés előtt a világhálón hirdette Durica Katarina legújabb regényét.

2016.6.10.    27


Hétköznapi hőseink

Tompa Orsolya

„Mindenkinek szüksége van egy képzelt világra, ami segít a nehéz időkben.” (Olvasmányélmény)

2016.4.13.    5


Mosolyogni tessék!

Fekete Krisztina

Avagy mindaz, amit Janikovszky Évától tanultam...

2015.4.1.  1    56


Mitől lesz isten az ember?

Póda Csanád

Recenzió a Pesti Magyar Színház Frankenstein című előadásáról.

2015.3.3.    24


Swing – az új magyar sikerfilm

Kiss Adrienn Éva

A legújabb magyar gyártású vígjáték három különböző generációjú nő történetét dolgozza fel.

2015.1.21.    10


És a hegyek visszhangozzák

Pénzes Tímea

A kabuli születésű író és orvos világsikerű regényeiért (Papírsárkányok, Ezeregy tündöklő nap) számos olvasó rajong.

2014.11.6.    5


Erlend Loe: Fvonk

Pénzes Tímea

Egy viszonylag vékony kötet, amely főként kétszemélyes párbeszédekből áll. Két férfi párbeszédéből. (Könyvrecenzió)

2014.9.16.   


100 magyar baka

Szilvási Krisztián

Már 100 év is eltelt azóta. Többségében békében, legalábbis az első világháborúhoz mérten, viszonylagos békében.

2014.8.14.   


Senko Karuza: Szigetlakók

Pénzes Tímea

A lapokról egy letűnőfélben levő életforma köszön vissza, ami sok turista számára jelenti a paradicsomot...

2014.7.17.   


Eldorádó – a poklon túl

Pénzes Tímea

A menekült tematika, legalábbis a hírek szintjén, jelen van mindennapjainkban, de szépirodalmi feldolgozása ritkaságszámba megy.

2014.6.5.    6