Ne pánikoljunk!


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.9.9. 11:27

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

A magyar nyelv értelmező szótára szerint a pánik főnév érzetet, eszeveszett, fejvesztett rémületet jelent. Valószínűleg a görög mitológiai Pán isten nevéből származik, aki állítólag képes volt rémületet kelteni mindenkiben, sokszor ok nélkül. Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember „kibújik a bőréből”, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják. A hisztéria érzelmi kitörés, reakció a stresszre, ami látványos tünetekben nyilvánul meg, mint sírás, jajveszékelés, erős gesztikuláció, heves, nem koordinált mozdulatok. Kipirosodott arc, légszomj, heves szívverés, izzadó tenyerek, sőt akár ájulás is fenyegeti a rohamot átélő embert.


Mielőtt a pánikbetegségről, pánikkeltésről beszélnénk, le kell szögezni, hogy van egészséges méretű pánik is. Ilyen életesemény például egy fontos vizsga, vagy ismeretlen szituáció. Természetes, hogy amikor az emberfia izgul, hevesebben ver a szíve, izzad, de ez átmeneti állapot, nem ismétlődik gyakran, és van objektív oka. Ezzel ellentétben a pánikbeteg mindig és mindenhol talál okot, hogy kétségbeessen. Ezek a betegek szinte állandóan szoronganak, félnek valós vagy alaptalan dolgoktól, helyzetektől. A roham fizikai tünetekben nyilvánul meg: halálfélelem; légszomj; szapora szívverés; gombóc a torokban; gyengeség; kipirulás; izzadás; reszketés, hidegrázás; szédülés; émelygés; mellkasi fájdalom. A pánikbetegekre jellemző, hogy más pszichiátriai betegségekkel is küzdenek –fóbiákkal, depresszióval, szorongással. Képesek hetekig azon aggódni, mikor fog kitörni a következő roham. Gyógyításuk a pszichiáter hatáskörébe tartozik. A kezelés lehet gyógyszeres, pszichoterápia vagy e kettő kombinációja.

Azért kell foglalkozni ezzel a betegséggel, mert az utóbbi hónapok történései, az állandó pánikkeltés, egyre több pánikbeteget „termel”. Még az egészséges lelkületű is meginog és félni kezd. (Vagy tán éppen ez a cél?) A pánikkeltés nem más, mint tervszerű, tudatos rémület létrehozása. Tény, hogy valós veszélyt jelent a koronavírus, de ha állandóan és kizárólag a vírus körül forog az életünk, mindennapjaink, akkor még az egészséges lelki békével rendelkező egyén is pánikbeteggé válhat.

Próbáljunk meg együtt élni ezzel a helyzettel: tartsuk be a szakemberek tanácsait és kevesebbet foglalkozzunk a vírus statisztikájával, elhalálozási számaival! A felesleges pánikolás helyett tartsuk be az alap higiéniai előírásokat (gyakori kézmosás), és foglalkozzunk hétköznapi dolgainkkal, valamint az élet szépségeivel!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Az elektromos hatékonyabb

Ma már számos tanulmány és vizsgálat bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe sokkal hatékonyabb, mint mechanikus társa.

2021.7.26.   


Bőrgyógyászati magánrendelés

PR-cikk

A legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, legfontosabb feladata szervezetünk külső behatásoktól való védelme.

2021.7.6.   


A visszér eltüntetése

PR-cikk

A visszerek eltüntetése a csalán és a mustármag erejével.

2021.6.22.   


A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.