Körút a kiútért


Sajtóhír  2014.1.13. 4:30

A Beiratkozási Körút célja a felvidéki magyar szülők tájékoztatása és meggyőzése a magyar iskola előnyeiről.

A Via Nova ICS tevékenységének évek óta egyik legfontosabb pillérét jelenti a Beiratkozási Körút, amelynek célja a magyar szülők tájékoztatása és meggyőzése a magyar iskola előnyeiről. Hosszú évek óta küzd egymással az iskolai beiratkozás körül a pszichológusok egybehangzó véleménye és a suttogó propaganda. Az erőfeszítések ellenére utóbbi áll jobban, hiszen a számtalanszor megcáfolt „szlovák iskolával jobban boldogul a gyerek” tévhit miatt csökken a magyar alapiskolások száma.

A Via Nova azokba a magyar iskolákba és óvodákba látogat el a Beiratkozási Körút alkalmával, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez. A Bethlen Gábor Alap által nyújtott pályázati forrásból finanszírozott körút Szencen és Pozsonypüspökin kezdődött. Az elmúlt években helyszíni rendezvényekkel, beszélgetésekkel, előadásokkal igyekeztek megvilágítani a Via Nova tagjai a magyar iskolák és az anyanyelvi oktatás előnyeit, s ez a hagyomány 2014-ben is folytatódik. Amíg a szülők a programokon vesznek részt, addig azoknak a gyerekeknek sem kell unatkozniuk, akiket magukkal vittek, hiszen őket ugrálóvár és játékos foglalkozások várják. A személyes találkozások mellett a Via Nova számtalan kisfilmet, digitális és nyomtatott tájékoztató anyagot készített már a Beiratkozási Körút korábbi évei során. Idén újabb kisfilmek, továbbá plakátok, szórólapok és matricák megjelenése várható.

„Különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a szülők tudatosítsák: amikor a magyar iskolát választják, minőségi intézményt választanak gyermeküknek” – mondta el Bese László, a Via Nova beiratkozási körútjának koordinátora. Példaként a lévai Juhász Gyula Alapiskolát és az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolát említette, amelyek a hivatalos rangsor szerint a Nyitrai kerület legjobb alapiskolái, és országosan is az első tízben vannak. Bese László kitért a pszichológusok álláspontjára is, amely szerint a gyerekek jövőbeli kilátásai akkor a legjobbak, ha anyanyelvükön sajátítják el az alapokat: „Ha a szülők megvonják gyermeküktől a lehetőséget, hogy anyanyelvén bontakozzon ki, azzal hátráltatják a fejlődését, letörhetik az önbizalmát, ez pedig a későbbi érvényesülését is gátolhatja.”


Via Nova ICS






Hozzászólások

@


Kapcsolódó cikkek

Anyanyelven tanulni

Közlemény

Felvidéken egyre kevesebb magyar kisgyerek kezdi az iskolát anyanyelvi intézményben. Megjelent a Beiratkozási Körút idei kisfilmje.

2015.1.20.    17


Anyanyelven tanulni

Póda Erzsébet

Van, akik számára teljesen természetes, hogy az anyanyelvén tanulhat.

2014.2.7.   


Magyar gyereket magyar iskolába?

Angyal Sándor

Nem kijelentek, kérdezek. Mert a kérdésre választ a következőkben megszólaló emberek adnak.

2014.1.31.   


Miért fontos?

Ismét az év azon időszakába értünk, amikor a felvidéki magyar szülőnek is döntenie kell, melyik iskolába íratja be a gyermekét.

2014.1.20.   


Hol a helyed, facsemete?

Csonka Ákos

Egy terebélyes, lombos erdő közepében élt egyszer egy sudár tölgyfa. (Tanmese felnőtteknek)

2013.2.8.    11


Iskoláink – a jövőnk (3)

Közlemény

A szeretet alapszabálya, hogy adok és nem elveszek, kapok és továbbadok...

2013.2.1.   

A rovat további cikkei

Fények vakondja 2024: győztesek

Sajtóhír

Kihirdették a Fények vakondja irodalmi pályázat idei győzteseit. Részletek a cikkben.

2024.4.12.   


Életmódklub látássérülteknek

Sajtóhír

Ötletgazdag életmódklub működik Szolnokon.

2024.3.26.   


Jogi tanácsadás a Vakok Egyesületénél

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete kereken tíz éve működtet jogi tanácsadást, ezzel is segítve a vármegyében élő látássérülteket, ha eltévednek a folyton változó jogszabályok hálójában.

2024.3.9.   


Tapintható történelem

Sajtóhír

Egy nem mindennapi interaktív tárlatvezetés látássérülteknek, melynek apropóját a szolnoki csata 175. évfordulója adta.

2024.3.7.   


Varázs-eredmény

Sajtóhír

A vak amatőr színésznő, Szigeti Henriett, lett a legjobb mellékszereplő!

2024.3.4.   


Látássérültek kézműveskedtek

Sajtóhír

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Közösségi Terében Szolnokon kézműves foglalkozást tartottak látássérülteknek, a közelmúltban.

2024.2.18.