Advent van


Kovács Márta  2003.12.9. 18:57

A hideg, téli időszak kezdetén, amikor a nappalok egyre rövidebbek, testben-lélekben vágyakozunk egy kis melegség után.

Megtelik a szívünk várakozással, napról-napra egyre izgatottabban készülünk az ünnepre. S miközben készülődünk, egyre gyakrabban jut eszünkbe a szeretet, melyből igyekszünk minél többet átadni családtagjainknak, szeretteinknek. Ebben az időszakban nemcsak a szívünket öltöztetjük díszbe, hanem apránként a lakásunkat is.

Advent első vasárnapján mi is készítettünk otthon koszorút, négy piros gyertyával, ahogy mindig is szoktuk. Este aztán meggyújtottuk az első gyertyát, körbeültük az asztalt és szinte varázsütésre elkezdődött a karácsonyvárás. Először, szépen sorban mindenki elmondta, hogy mit vár a karácsonytól és miért szereti azt. A legkisebbnek persze az ajándék a legfontosabb, hosszú percekig sorolta, hogy neki mi mindent hozzon a Jézuska. Kompromisszumot nem ismer, kivétel nélkül minden ajándékra szüksége van. A nagyobbakkal már más a helyzet. Természetesen nekik is fontos az ajándék, de érdekes módon annak örültek a legjobban, hogy végre együtt lehet az egész család...

Nálunk nem maradhat el advent vasárnapján a karácsonyi dalok éneklése. Mindegyikünknek van egy kedvence, azt énekli. Aztán néhányat elénekelünk közösen is. Az idén kellemesen meglepett, hogy óvodás kislányom milyen sok, érdekes karácsonyi dalocskát tanult az oviban.

Advent csendes vasárnapjai nagyon jó alkalmat nyújtanak a beszélgetésre. Sok olyan problémát megbeszélhetünk, amelyekkel hétközben – a rohanás és az időhiány miatt -- nemigen tudunk foglalkozni. És a gyertya fényénél érdekesmód mindegyikünk nyitottabb, őszintébb, jobban odafigyel a másikra.
Szeretem az adventi időszakot. Alig várom a következő vasárnapot, amikor újra együtt az egész család és a gyertyák fényénél a csillogó szemekből próbálom kitalálni, vajon mivel szerezhetném nekik a legnagyobb örömet.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ne gyere közel!

Nagy Csivre Katalin

A híradások tele vannak azzal a témával, amiről én most NEM kívánok írni.

2021.5.11.  1   


A bűvös szív

Dráfi Emese

Láttam, ahogy hirtelen megáll, és visszanéz a nagy piros szívre, majd odalép, és belebámul a rácson keresztül a rengeteg színes kupakba.

2021.4.19.   


Szeretet-teszt

Dráfi Emese

„Bárhogy is legyen, a szeretet mindent legyőz.”

2021.1.26.   


Karácsonyi adok-kapok

Kovács Márta

Ilyenkor, a karácsonyi ünnepek előtt, szép számmal elszaporodik az üzenetek, levelek száma, melyekben a segítségünket kérik.

2020.12.17.    17


Válás?

Póda Erzsébet

Mintha megöregedett volna az utóbbi időben.

2020.11.6.    5


Monitor

Póda Erzsébet

Pár évvel ezelőtt már tudni lehetett, hogy nagyszabású agymosóprogramban részesülünk.

2020.10.15.   


Ne féljünk a sétától!

Huszár Ágnes

Még nem is olyan régen természetes volt, hogy a hétköznapjaink részét képezte a mozgás. Jól esett gyalogolni a suliba, barátnőhöz, üzletbe, bárhova.

2020.10.5.    2


Bánásmód

Póda Erzsébet

Avagy milyen tanácsokat ne adjunk a férjünknek...

2020.10.1.    8


Átverés vagy valóság?

Kovács Márta

Bizonyára sokunkban felmerült a fenti kérdést az elmúlt hónapokban. Átverve érezzük magunkat, hiszen valami miatt korlátozva vagyunk a szabadságunkban...

2020.9.9.   


Fogalomvadászat

Póda Erzsébet

Vajon tudjuk még, mit takar a szó: lexikon? Érdekel valakit az évszázadok alatt összegyűjtött írott és lapozható tudástár a digitális korszak idejében?

2020.7.30.   


Szétválasztott családok

Kovács Márta

Nem tévedek, ha azt mondom, nehéz időszakon vagyunk túl. Legalábbis nagyon remélem, hogy túl vagyunk rajta!

2020.5.31.   


Levél az Édesanyának

Póda Erzsébet

Mindig el akartam mondani Neked, mit érzek irántad, de olyan nehéz megszólalni és szavakba önteni az érzelmeimet, amikor mellettem vagy.

2020.5.2.  2    3