A fülzúgásról hangosan


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2019.12.10. 11:34

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

...a hangok, amelyeket csak a beteg hall az őt körülvevő tökéletes csendben. Ez a leggyakoribb fajtája a fülzúgásnak. Kevesebb beteg szenved az objektív formájában. Ilyenkor az orvos is észleli, hallhatja a zajokat. Általában a háttérben az izmok ritmusos összehúzódása vagy a véráramlás áll.


A fülzúgás oka izomeredetű, éreredetű, vagy idegi alapú is lehet. Az izomeredetű okoknál okozhatja a fülközépizmok rángása, amit a betegek rendszerint zümmögésnek, lepkeszárnyverdesésnek írnak le. Az érrendszer okozta fülzúgásnál a hanghatás párhuzamosan észlelt a szívdobbanásokkal. Okozhatja valamelyik nagyobb ér kitágulása, amikor a tágulatban keletkező örvényeket hallja a beteg, és okozhatja a gyulladt középfül nyálkahártyájában kitáguló erek fokozott véráramlása is. Egyéb okai lehetnek pszichiátriai eredetűek, a hallópályákat érintő daganatos megbetegedések, vérszegénység, alacsony vagy magas vérnyomás, a pajzsmirigy alulműködése, vagy szifilisz. A fejet érő traumák (agyrázkódás, egyéb sérülések) is a lehetséges okok között szerepelnek. Tehát a fülzúgás nem betegség, hanem tünet, és nem kell, hogy hallásromlással járjon együtt.

Minden esetben orvoshoz kell fordulni! Fontos, hogy meg legyen állapítva a fülzúgás oka. Ajánlott, hogy a beteg először fül-orr-gégészeti kivizsgáláson vegyen részt. Sok esetben már a fülzsír eltávolítása megszünteti a panaszt. Amennyiben az orr-fül-gégészeti eredmény negatív, további szakorvosi vizsgálatok javasoltak, amit a beteg általános orvosa menedzsel. Amint diagnosztizálva van a betegség, ami kiváltja ezt a kellemetlen tünetet, akkor a kiváltó betegség kezelésével általában megszűnik a panasz.


Sok esetben a fülzúgás megszűnéséhez hozzájárulhat a különböző étrendkiegészítők szedése, mint például a C-, E- és B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium. A zsírszegény diéta és az esszenciális zsírsavak fokozott bevitele javítja a belső fül vérkeringést. A gingko biloba fogyasztása az agyi keringést serkenti. Ajánlott a rendszeres mozgás, ami szintén javít a vérkeringésen.

Mit tehetünk, azért, hogy minél kevesebb ember szenvedjen a fülzúgástól? Kíméljük magunkat a zajos környezettől, és ne használjuk az oly divatos füldugókat! Gyakori használatuk rontja a hallást és szennyezi a külső hallójáratokat. A zajos munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközöket használjunk. A mindennapos fültisztítás semmiképp sem ajánlott, rendszerint elegendő, ha a fülkagylót vízzel tisztítjuk ki és csak szárítjuk. A koffein és a nikotin érszűkítő hatású, ezért jobb kerülni a kávé, az energiaitalok, a kóla túlzott fogyasztását és a dohányzást. A halk, relaxációs, zene nyugtató hatással van, és elvonhatja az agy figyelmét a belső zajokról.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Miben segít a parókabolt?

PR-cikk

Hajhullás nehezíti meg mindennapjait? Betegség folytán szembesül a problémával?

2020.5.26.   


Online-gerinctorna

Online is találhatunk gerinc-gyógytorna gyakorlatokat, például derékfájásra is.

2020.4.13.   


Zsírégetés körültekintéssel

PR-cikk

A modern ember elég komoly problémákkal küzd, többek között az egészséget illetően is. Körültekintéssel elérhető a hatékony zsírégetés.

2020.3.25.   


A koronavírusról dióhéjban

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kialakult járványügyi helyzet miatt röviden, korrekt módon tájékoztatni kívánjuk kedves olvasóinkat a koronavírusról...

2020.3.18.   


Így válasszon porcerősítőt!

PR-cikk

A mozgás szabadsága kortól és nemtől függetlenül mindenkinek jár.

2020.3.10.   


Fogápolási tippek

Alapvető, egyszerű és hasznos fogápolási tanácsok. A baj mindig megelőzhető.

2020.3.5.   


A kolosztómiáról őszintén

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A sztóma, vagy, ahogy gyakran nevezik, vendégnyílás, nem más, mint egy bizonyos szerv kivezetése.

2020.2.17.   


Hatékony testedzés otthon

PR-cikk

Napjaink rohanó világában és az egyre stresszesebb mindennapokban a mozgás és ezen belül is az otthoni edzések fontossága felértékelődött.

2020.2.9.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2020.1.25.   


A nővéri hivatás

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Ápolónőnek, ápolónak lenni az egyik legszebb és legnemesebb hivatás.

2020.1.12.   


Majdnem csodaszer

Faar Ida

Többnyire csodaszerként emlegeti az aloe verát. Ha nem is az, rendkívüli hatásai vitathatatlanok.

2019.12.6.    2


Házi praktikák

Rajczi Viktória

Immunerősítésre és a meghűléses betegségek lerövidítésére.

2019.11.11.    22