A fülzúgásról hangosan


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2021.2.15. 11:34

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

...a hangok, amelyeket csak a beteg hall az őt körülvevő tökéletes csendben. Ez a leggyakoribb fajtája a fülzúgásnak. Kevesebb beteg szenved az objektív formájában. Ilyenkor az orvos is észleli, hallhatja a zajokat. Általában a háttérben az izmok ritmusos összehúzódása vagy a véráramlás áll.


A fülzúgás oka izomeredetű, éreredetű, vagy idegi alapú is lehet. Az izomeredetű okoknál okozhatja a fülközépizmok rángása, amit a betegek rendszerint zümmögésnek, lepkeszárnyverdesésnek írnak le. Az érrendszer okozta fülzúgásnál a hanghatás párhuzamosan észlelt a szívdobbanásokkal. Okozhatja valamelyik nagyobb ér kitágulása, amikor a tágulatban keletkező örvényeket hallja a beteg, és okozhatja a gyulladt középfül nyálkahártyájában kitáguló erek fokozott véráramlása is. Egyéb okai lehetnek pszichiátriai eredetűek, a hallópályákat érintő daganatos megbetegedések, vérszegénység, alacsony vagy magas vérnyomás, a pajzsmirigy alulműködése, vagy szifilisz. A fejet érő traumák (agyrázkódás, egyéb sérülések) is a lehetséges okok között szerepelnek. Tehát a fülzúgás nem betegség, hanem tünet, és nem kell, hogy hallásromlással járjon együtt.

Minden esetben orvoshoz kell fordulni! Fontos, hogy meg legyen állapítva a fülzúgás oka. Ajánlott, hogy a beteg először fül-orr-gégészeti kivizsgáláson vegyen részt. Sok esetben már a fülzsír eltávolítása megszünteti a panaszt. Amennyiben az orr-fül-gégészeti eredmény negatív, további szakorvosi vizsgálatok javasoltak, amit a beteg általános orvosa menedzsel. Amint diagnosztizálva van a betegség, ami kiváltja ezt a kellemetlen tünetet, akkor a kiváltó betegség kezelésével általában megszűnik a panasz.


Sok esetben a fülzúgás megszűnéséhez hozzájárulhat a különböző étrendkiegészítők szedése, mint például a C-, E- és B-vitaminok, a kalcium, a kálium, a magnézium. A zsírszegény diéta és az esszenciális zsírsavak fokozott bevitele javítja a belső fül vérkeringést. A gingko biloba fogyasztása az agyi keringést serkenti. Ajánlott a rendszeres mozgás, ami szintén javít a vérkeringésen.

Mit tehetünk, azért, hogy minél kevesebb ember szenvedjen a fülzúgástól? Kíméljük magunkat a zajos környezettől, és ne használjuk az oly divatos füldugókat! Gyakori használatuk rontja a hallást és szennyezi a külső hallójáratokat. A zajos munkahelyeken megfelelő zajvédelmi eszközöket használjunk. A mindennapos fültisztítás semmiképp sem ajánlott, rendszerint elegendő, ha a fülkagylót vízzel tisztítjuk ki és csak szárítjuk. A koffein és a nikotin érszűkítő hatású, ezért jobb kerülni a kávé, az energiaitalok, a kóla túlzott fogyasztását és a dohányzást. A halk, relaxációs, zene nyugtató hatással van, és elvonhatja az agy figyelmét a belső zajokról.

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.