A kolosztómiáról őszintén


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.2.17. 17:26

A sztóma, vagy, ahogy gyakran nevezik, vendégnyílás, nem más, mint egy bizonyos szerv kivezetése.

A vendégnyílás kialakítása lehet átmeneti (általában néhány hónapos) vagy végleges. Ez függ az adott betegségtől. A kolosztómia, a vastagbélen kialakított sztóma a leggyakoribb sztómafajta. Minél hosszabb vastagbélszakasz marad meg, annál sűrűbb és kevesebb a sztómán keresztül ürülő béltartalom. A kivezetés a bőr felületén helyezkedik el, enyhén kiemelkedő, 2-3 cm nagyságú kerek, élénkvörös színű.


Az átmeneti célból kivezetett vastagbelet bélelzáródásnál, hashártyagyulladással járó bélkilyukadásnál, daganatos megbetegedéseknél, végbél-hüvely-húgyhólyag közötti sipolyoknál, valamint újszülöttek fejlődési rendellenességeinél szokták alkalmazni, amikor az érintett bélszakaszt bizonyos időtartalomra szeretnék tehermentesíteni. A végleges kolosztómiát végbéldaganatok és fejlődési rendellenességnél alkalmazzák.

A beteg életminősége a kolosztómia után megváltozik, legyen az átmeneti vagy végleges. Nemcsak a beteg testképe, hanem a pszichikája is változik. Az újonnan kialakult testkép elfogadása, a megváltozott életmód, az új táplálkozási szokások, a széklet szabályozásának megtanulása, a társadalmi és párkapcsolatok fenntartása bizony próbára teszi a beteget és családját is.

Az első szakaszban, a betegnek vagy a hozzátartozónak, a legnehezebb a kolosztómia rendszeres ápolása és rendben tartása. Igaz, hogy már a kórházi kezelés alatt a sztómás nővér igyekszik felkészíteni a beteget, vagy a hozzátartozót, a lehetséges nehézségekre a sztóma tisztántartása körül, de sajnos az esetek többségében váratlan reakciók és helyzetek jelentkeznek. A praxisom során két egyforma, de még hasonló alakú és nagyságú kolosztómiát nem láttam. A gyárilag készített segédeszközök univerzálisak, az alapanyagok és az erre alkalmazható kozmetikumok a gyártótól függően mások, így a beteg reakciói is kiszámíthatatlanok a termékekre. Míg az egyik betegnél kitűnően bevált az adott készítmény, addig a másiknál kipirosodást okozhat. Számolni kell azzal is, hogy a kezdeti időszakban a kivezetett végbélnyílás nagy, ami később összehúzódik. A hason található bőr anatómiailag nincs arra felkészülve, hogy állandó nedvességnek legyen kitéve, irritálva legyen széklettel, vagy éppen kémiai anyagokkal. A bőrnek is meg kell szoknia az új megváltozott helyzetet. Jelenleg kétféle sztómazsák van forgalomban. Egyrészes – a tapadófelület és zacskó egybe van építve, ami lehet zárt vagy alsó részén nyitható, üríthető. A friss kolosztómiás betegnél az utóbbit javasolom. Így nem kell gyakran föl-le szedegetni, újraragasztani a zsákot, csak a székletet kell kiüríteni szükség esetén. Kétrészes – amikor egy különálló műanyag karimával ellátott alaplapot ragasztunk a sztóma körüli bőrfelületre, melyre a zacskón lévő karimával rögzítjük a zsákot az alaplapra. Ez a fajta nagyszerűen alkalmazható azoknál, akik mély lélegzet után a hasüregbe tudják úgymond „fújni” a levegőt. A hasfal kerekké válik és könnyen fölragasztható az öntapadós része a kolosztómiás szettnek. A frissen műtött betegnek ez nem ajánlott. Ennél a fajtánál is lehetnek a zsákok zártak vagy többször üríthetők. A kolosztómiás alaplap felhelyezésénél a legjobb, ha a beteg a tükör előtt áll a fürdőszobában a mosdó mellett, keze ügyébe készítve a segédeszközöket.


Minden kolosztómiás beteg még a kórházban megkapja az alapfelszerelést a sztóma gondozásához. A csomag tartalmazza az orvosi ragasztó eltávolítót; a bőrvédő terméket; tapadó hintőport; pasztát, ami kitölti a hézagokat a ragasztásnál; szagtalanító dezodort; sztómadugót; sztómaollót; bőrvédőfilmet egyesével csomagolva, és a sablont. Ezeket a termékeket szükség szerint elő lehet íratni a szakorvos ajánlásával az általános orvossal, amit a betegbiztosító finanszíroz, limitáltan. Ami azt jelenti, hogy havonta vagy negyedévente bizonyos mennyiségre van joga a betegnek, bizonyos segédeszközökből térítésmentesen.

A kolosztómás betegek táplálkozása sem egyszerű. A sablonos tiltások és engedélyezések nem biztos, hogy sikerrel járnak. Mivel különböző ételféleségeknek eltérő hatásuk van a székletürítésre, a sztómásoknak tanulmányozniuk kell saját szervezetük reagálását az ételekre. Csupán néhány, általános tanácsot adhatok. A szénhidrátok bevitelénél a többnapos kenyér és péksütemények ajánlott. Kerülendők a frissen sült tészta-, kenyérféleségek, mivel puffadást, túlzott gázképződést okoznak.

A zöldségek közül nem ajánlott a hüvelyesek, káposztafélék, és a spenót bevitele, sem nyersen, sem párolva. A gomba, karfiol, vöröshagyma, fokhagyma intenzív szag- és gázképződést okozó hatásuk miatt kerülendők. A rostos zöldségek a széklet mennyiségét fokozzák. Néhány gyümölcs is fokozott gázképződést okoz. Ajánlatos a gyümölcsöket héjától megszabadítva fogyasztani vagy befőtt formájában. A fehérjék bevitele fontos. A húsételek közül ajánlott a sovány marha-, baromfi- és vadhús párolással való elkészítése. Kerülendők a zsíros húsok, a kolbász, a disznóhús. Néhány halféle kellemetlen szagot okoz, ami miatt ki kell tapasztalni, melyik fajta halat fogyaszthatja a beteg.


Az erős fűszerezett ételek, zsírban elkészítve görcsös fájdalmakat okozhatnak és irritálhatják a kivezetetett bél nyálkahártyáját. A kávé, az alkohol is okozhat kellemetlenségeket a beteg székletűrítésénél. Minden sztómás betegnek ajánlott táplálkozási naplót vezetni, hogy pontosan ki tudja szűrni, mely ételek vagy alapanyagok okoznak nehézséget. Fontos tudni, hogy a megfelelő állagú székletnél mennyi volt a folyadékbevitel mennyisége. Így ezt szabályozni tudják. A kolosztómiás beteg székletének az állaga kásásnak kell, hogy legyen.

A fizikai erőnlét megtartásához, fontos a rendszeres mozgás. A mozgásnál a kezdeti szakaszban a fizikai megterhelés tilos! Ilyenkor csak a friss levegőn való séta ajánlatos, majd később a gyorsgyaloglás, a jóga, az úszás.

A munkába való visszatérés függ a beteg általános egészségi állapotától és a munkakörétől. Normális körülmények között szinte teljesen lehetetlen észrevenni, hogy valaki sztómazacskót visel. A zacskó nem zörög és szagbiztos, így nem derülhet fény az állapotra. Fizikai munkát végzőknél egyénileg kell elbírálni, hogy a beteg végezheti-e tovább munkáját, vagy sem.

A sztóma nem kell, hogy a beteget akadályozza az utazásban. A jól megtervezett út és a megfelelő mennyiségű segédeszközök elcsomagolása elősegítik az utazás sikerességét. A sztómaápolás eszközeit a beteg mindig helyezze el a kézicsomagban!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

A fülzúgásról hangosan

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Sokak életét keseríti meg az állandó jellegű fülzúgás. A folyamatos csengő, morajló, kattogó, sípoló hang...

2021.2.15.   


Gyógyító növényeink 3.

Póda Csenge

A gyógynövényeket alapanyagként világszerte alkalmazza például a gyógyszeripar, a szépségipar és az élelmiszeripar is.

2020.11.17.   


Megelőzhető a mensturációs kín

Szakértők szerint tízből négy nő napjait keseríti meg minden hónapban a menstruáció, melyet a szakma a csalódott méh könnyeként is nevez.

2020.11.15.   


Csökkenthető a gyógyszerfogyasztás?

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Vajon változtak az e-recept bevezetésével a gyógyszerfogyasztási szokásaink?

2020.11.7.   


Gyógyító növényeink 2.

Póda Csenge

Lássunk néhány növényt, melyek a konyhában fűszerként is megállják a helyüket!

2020.10.25.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2020.10.10.   


Gyógyító növényeink 1.

Póda Csenge

Ismerkedjünk meg a felmenőink által olyan jól ismert és használt gyógynövényeinkkel!

2020.10.6.   


Vírus kontra vírus

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Az idén, mint minden más, bonyolultabb lesz az influenza lecsengése is. Egyszerre van ugyanis jelen a koronavírus és az influenzavírus is az életünkben.

2020.9.28.   


Ne pánikoljunk!

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Pánikban a viselkedési normákat felülírja a túlélési ösztön, az ember, magatartása teljesen megváltozik. Sokan a hisztériához hasonlítják.

2020.9.9.   


Fogamzásgátlás – férfiaknak

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Előzőleg már foglalkoztunk a női fogamzásgátlással, most vegyük górcső alá a férfiak fogamzásgátlási lehetőségeit!

2020.8.31.   


Fogamzásgátlás: pro és kontra

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Egy nő két dolog miatt képes mindenre: hogy legyen gyermeke, vagy, hogy ne.

2020.7.7.   


Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2020.6.30.