A kolosztómiáról őszintén


Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő  2020.2.17. 17:26

A sztóma, vagy, ahogy gyakran nevezik, vendégnyílás, nem más, mint egy bizonyos szerv kivezetése.

A vendégnyílás kialakítása lehet átmeneti (általában néhány hónapos) vagy végleges. Ez függ az adott betegségtől. A kolosztómia, a vastagbélen kialakított sztóma a leggyakoribb sztómafajta. Minél hosszabb vastagbélszakasz marad meg, annál sűrűbb és kevesebb a sztómán keresztül ürülő béltartalom. A kivezetés a bőr felületén helyezkedik el, enyhén kiemelkedő, 2-3 cm nagyságú kerek, élénkvörös színű.


Az átmeneti célból kivezetett vastagbelet bélelzáródásnál, hashártyagyulladással járó bélkilyukadásnál, daganatos megbetegedéseknél, végbél-hüvely-húgyhólyag közötti sipolyoknál, valamint újszülöttek fejlődési rendellenességeinél szokták alkalmazni, amikor az érintett bélszakaszt bizonyos időtartalomra szeretnék tehermentesíteni. A végleges kolosztómiát végbéldaganatok és fejlődési rendellenességnél alkalmazzák.

A beteg életminősége a kolosztómia után megváltozik, legyen az átmeneti vagy végleges. Nemcsak a beteg testképe, hanem a pszichikája is változik. Az újonnan kialakult testkép elfogadása, a megváltozott életmód, az új táplálkozási szokások, a széklet szabályozásának megtanulása, a társadalmi és párkapcsolatok fenntartása bizony próbára teszi a beteget és családját is.

Az első szakaszban, a betegnek vagy a hozzátartozónak, a legnehezebb a kolosztómia rendszeres ápolása és rendben tartása. Igaz, hogy már a kórházi kezelés alatt a sztómás nővér igyekszik felkészíteni a beteget, vagy a hozzátartozót, a lehetséges nehézségekre a sztóma tisztántartása körül, de sajnos az esetek többségében váratlan reakciók és helyzetek jelentkeznek. A praxisom során két egyforma, de még hasonló alakú és nagyságú kolosztómiát nem láttam. A gyárilag készített segédeszközök univerzálisak, az alapanyagok és az erre alkalmazható kozmetikumok a gyártótól függően mások, így a beteg reakciói is kiszámíthatatlanok a termékekre. Míg az egyik betegnél kitűnően bevált az adott készítmény, addig a másiknál kipirosodást okozhat. Számolni kell azzal is, hogy a kezdeti időszakban a kivezetett végbélnyílás nagy, ami később összehúzódik. A hason található bőr anatómiailag nincs arra felkészülve, hogy állandó nedvességnek legyen kitéve, irritálva legyen széklettel, vagy éppen kémiai anyagokkal. A bőrnek is meg kell szoknia az új megváltozott helyzetet. Jelenleg kétféle sztómazsák van forgalomban. Egyrészes – a tapadófelület és zacskó egybe van építve, ami lehet zárt vagy alsó részén nyitható, üríthető. A friss kolosztómiás betegnél az utóbbit javasolom. Így nem kell gyakran föl-le szedegetni, újraragasztani a zsákot, csak a székletet kell kiüríteni szükség esetén. Kétrészes – amikor egy különálló műanyag karimával ellátott alaplapot ragasztunk a sztóma körüli bőrfelületre, melyre a zacskón lévő karimával rögzítjük a zsákot az alaplapra. Ez a fajta nagyszerűen alkalmazható azoknál, akik mély lélegzet után a hasüregbe tudják úgymond „fújni” a levegőt. A hasfal kerekké válik és könnyen fölragasztható az öntapadós része a kolosztómiás szettnek. A frissen műtött betegnek ez nem ajánlott. Ennél a fajtánál is lehetnek a zsákok zártak vagy többször üríthetők. A kolosztómiás alaplap felhelyezésénél a legjobb, ha a beteg a tükör előtt áll a fürdőszobában a mosdó mellett, keze ügyébe készítve a segédeszközöket.


Minden kolosztómiás beteg még a kórházban megkapja az alapfelszerelést a sztóma gondozásához. A csomag tartalmazza az orvosi ragasztó eltávolítót; a bőrvédő terméket; tapadó hintőport; pasztát, ami kitölti a hézagokat a ragasztásnál; szagtalanító dezodort; sztómadugót; sztómaollót; bőrvédőfilmet egyesével csomagolva, és a sablont. Ezeket a termékeket szükség szerint elő lehet íratni a szakorvos ajánlásával az általános orvossal, amit a betegbiztosító finanszíroz, limitáltan. Ami azt jelenti, hogy havonta vagy negyedévente bizonyos mennyiségre van joga a betegnek, bizonyos segédeszközökből térítésmentesen.

A kolosztómás betegek táplálkozása sem egyszerű. A sablonos tiltások és engedélyezések nem biztos, hogy sikerrel járnak. Mivel különböző ételféleségeknek eltérő hatásuk van a székletürítésre, a sztómásoknak tanulmányozniuk kell saját szervezetük reagálását az ételekre. Csupán néhány, általános tanácsot adhatok. A szénhidrátok bevitelénél a többnapos kenyér és péksütemények ajánlott. Kerülendők a frissen sült tészta-, kenyérféleségek, mivel puffadást, túlzott gázképződést okoznak.

A zöldségek közül nem ajánlott a hüvelyesek, káposztafélék, és a spenót bevitele, sem nyersen, sem párolva. A gomba, karfiol, vöröshagyma, fokhagyma intenzív szag- és gázképződést okozó hatásuk miatt kerülendők. A rostos zöldségek a széklet mennyiségét fokozzák. Néhány gyümölcs is fokozott gázképződést okoz. Ajánlatos a gyümölcsöket héjától megszabadítva fogyasztani vagy befőtt formájában. A fehérjék bevitele fontos. A húsételek közül ajánlott a sovány marha-, baromfi- és vadhús párolással való elkészítése. Kerülendők a zsíros húsok, a kolbász, a disznóhús. Néhány halféle kellemetlen szagot okoz, ami miatt ki kell tapasztalni, melyik fajta halat fogyaszthatja a beteg.


Az erős fűszerezett ételek, zsírban elkészítve görcsös fájdalmakat okozhatnak és irritálhatják a kivezetetett bél nyálkahártyáját. A kávé, az alkohol is okozhat kellemetlenségeket a beteg székletűrítésénél. Minden sztómás betegnek ajánlott táplálkozási naplót vezetni, hogy pontosan ki tudja szűrni, mely ételek vagy alapanyagok okoznak nehézséget. Fontos tudni, hogy a megfelelő állagú székletnél mennyi volt a folyadékbevitel mennyisége. Így ezt szabályozni tudják. A kolosztómiás beteg székletének az állaga kásásnak kell, hogy legyen.

A fizikai erőnlét megtartásához, fontos a rendszeres mozgás. A mozgásnál a kezdeti szakaszban a fizikai megterhelés tilos! Ilyenkor csak a friss levegőn való séta ajánlatos, majd később a gyorsgyaloglás, a jóga, az úszás.

A munkába való visszatérés függ a beteg általános egészségi állapotától és a munkakörétől. Normális körülmények között szinte teljesen lehetetlen észrevenni, hogy valaki sztómazacskót visel. A zacskó nem zörög és szagbiztos, így nem derülhet fény az állapotra. Fizikai munkát végzőknél egyénileg kell elbírálni, hogy a beteg végezheti-e tovább munkáját, vagy sem.

A sztóma nem kell, hogy a beteget akadályozza az utazásban. A jól megtervezett út és a megfelelő mennyiségű segédeszközök elcsomagolása elősegítik az utazás sikerességét. A sztómaápolás eszközeit a beteg mindig helyezze el a kézicsomagban!

Írásunk a Csallóköz hetilap cikke alapján készült.Hozzászólások

@


A rovat további cikkei

Ekcéma, a gyerekkor bőrbetegsége

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

A kisgyemekes anyukák gyakori témája, hogy a gyermekük ekcémás.

2024.4.10.   


A számítógéphasználat ártalmai

PR-cikk

Betegségek és sérülések, amelyeket a számítógép intenzív használata okozhat. A számítógép rendszeres, napi több órás használata számos betegség kialakulásához vezethet...

2024.3.1.   


Előadás testmozgással

Sajtóhír

A közelmúltban Szolnokon Nagy-Bana Zsanett tartott előadást a demenciáról az érdeklődőknek. Részletek a cikkben.

2024.2.15.   


Alvászavarban küzdőknek

PR-cikk

Alvászavarban küzdőknek erősen ajánlott megismerkedni a CBD olajokkal

2023.11.25.   


A fehérbot világnapja

Sajtóhír

Zsúfolásig megtelt a terem a látássérültek rendezvényén Szolnokon.

2023.10.19.   


Hogy ne fájjon a fejünk!

Dr. Tóth Erzsébet orvos

Tanácsok a fejfájás megelőzéséhez és gyógyításához.

2023.9.11.   


A McKenzie-torna jótékony hatása

PR-cikk

Tapasztalatok és eredmények a hátproblémák kezelésében.

2023.8.14.   


A mellciszta felszívódása

PR-cikk

Mi segítheti a mellciszta felszívódását? Manapság a mell cisztásodása egyre gyakoribb jelenség a nők körében.

2023.6.17.   


A torokfájás természetes gyógymódjai

Télen szinte folyamatosan jelen van az életünkben a torokfájás, amely leggyakrabban a megfázás és az influenza egyik tünete.

2023.1.10.   


Alvászavarok kezelése

Milyen következményei lehetnek a folytonos kialvatlanságnak?

2022.11.30.   


Október az idősek hónapja

Dr. Horváth Mária okleveles ápolónő

Nekik még fontos a személyes kapcsolat, a nagy beszélgetések.

2022.10.26.   


Allergia elleni szemcsepp

PR-cikk

Szemcsepp allergiára – melyiket válasszuk a felhozatalból?

2022.7.27.